Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudnod a 10 hetes magzatról?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

10 hetes magzat

 

Onnantól kezdve, hogy megtudod, egy új kis élet kezd el cseperedni Benned, napról napra kíváncsibb leszel. Egyrészt, hogy éppen mekkora lehet, milyen szervei fejlődtek már ki, ha egyáltalán kifejlődtek.

Hogy nézhet ki éppen egy 10 hetes magzat, mikortól van már kisember formája? Az ultrahangon vajon majd fel fogod-e ismerni? Van-e már keze, lába… 

 

10 hetes magzat testhossza

 

Rengeteg összehasonlítást találsz a világhálón azzal kapcsolatosan, hogy egy bizonyos korban éppen mekkora méretű a magzat. A legtöbb ilyen oldal a gyümölcsök méretéhez hasonlítja magzatod méretét.

Ebben a tekintetben egy 10 hetes nem nagyobb még, mint egy sárgabarack vagy egy datolya, körülbelül 25-36 mm. Súlya pedig alig 4 gramm. Elérte fejlődésének legkritikusabb szintjét.

 

A 10 hetes magzat fejlettségi szintje

 

Egy magzat 10 hetes korára már olyan létfontosságú belső szervei fejlődnek ki, mint a máj, a belek, a vesék vagy az agy. Mindezek helyükre kerültek és elkezdték működésüket, bár a terhesség folyamán még tovább fognak fejlődni.

 

Körvonalak

A magzat körvonalai egyre inkább hasonlít egy babához és már magán viseli az emberi test jellegzetességeit.  

Az arcának elemei is jól kivehetőek már egy ultrahangos felvételen. Homloka kidudorodik fejformáján. Agya ebben az időszakban rendkívül gyors léptékkel fejlődik. Éppen ezért ne ijedj meg, ha feje teljes testhosszának akár a felét is kiteszi. Megjelenik az állkapocs.

Noha szemecskéit még folyamatosan csukva is tartja, kialakultak a szemhéjak is. Kis fülkagylói kezdenek kifejlődni, melyeket az ultrahangos felvételen már szintén jól láthatóak. És ami ezeken a felvételeken ugyan nem látszódik, de a pelyhes haj növekedése is ekkor veszi kezdetét.

A végtagok szintén növekedésnek indulnak. Kezei csuklónál már hajlíthatóak, lábai olyannyira hosszúra nőttek, hogy ha a magzat is akarja, kis teste előtt össze tudja érinteni őket. Egyelőre még áttetsző bőrén keresztül szépen körvonalazódik már gerincének íve is. 

 

10 hetes magzat fejlődése

 

Mindeközben mi történik Veled? Az arcod mindent elárul…

Nem hiába mondják eddigre már, hogy le se tudnád tagadni, hogy babát vársz – hisz csak úgy ragyogsz. A hormonok bizony dolgoznak és ez elsőként az arcbőrödön fog látszódni.

A fokozott vérkeringés arcpírt eredményezhet. Másoknál a hormonok túltengése sajnos pattanások kialakulásához vezethet. Nem egy kismama tapasztalta pigment foltok megjelenését. Mindezek persze idővel elmúlnak majd. 

Azon se lepődj meg, ha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy beszerezz valami apróságot a születendő picinek. Lehet ez egy kis játék, amire minden nap jóérzéssel tudsz ránézni, hiszen a rátok váró boldogságra, a kisbabádra fog emlékeztetni.

 

10 hetes magzat esetén a testeden is elkezdődnek látszódni a változások…

A melleidet egyre feszesebbnek érzed majd. Hiszen a tejtermelő mirigyek kezdenek megduzzadni, így melleid lassan növekedésnek indulnak. Itt lesz az ideje, hogy beszerezz néhány új, kényelmes, puha melltartót.

Néhány kismamánál már egy – egy korai tejcseppet is érzékelt, így ha kényelmesnek és biztonságosabbnak érzed akár éjszaka is viselheted majd őket.

Fontos, hogy megfelelő méretűt hordj, ne feszengj bennük. Ahogy melleid növekedésnek indulnak, ennek bőrödön nyomai lesznek. A testápolás egyébként is fontos a bőrnek, ebben az időszakban pedig kifejezetten ajánlott.

Úgynevezett striák – terhességi csíkok alakulhatnak ki nem csak a melleden, de a hason illetve a combod tájékán is. A direkt erre kifejlesztett krémek rendszeres használatával megelőzhetőek ezeknek a kialakulása.

A krémek mellett bőröd feszességét rendszeres sporttal is megőrizheted. Sokféle edzésforma közül választhatsz. Ha eddig is sportoltál, könnyített verzióban folytathatod azt is. De külön kismama torna videók tömkelegét is megtalálod a világhálón. 

 

10 hetes magzat - A szükséges vizsgálatok

 

Nőgyógyászodat havi rendszerességgel látogatod majd. Rengeteg laborvizsgálat vár rád. A szokásos vérnyomást, illetve testsúlyt figyelik majd. Azonban elérkezik az idő, mikor is egy kézi ultrahang segítségével először hallhatod kisbabád szívverését. És onnantól kezdve szerelembe esel, ezt bátran állíthatom, pedig még csak egy 10 hetes magzatról van szó!

 

Ha kíváncsi vagy, mi történik a 11.héten, olvasd el ezt az írásomat is : 11. hetes magzat

 

10 hetes magzat - Bubbaland.hu

 

Ha pedig már beindult a fészekrakó ösztön és szeretnél elkezdeni a babaszoba kialakítását, nézz szét nálunk, szívesen segítünk mindenben! 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat:

info@bubbaland.hu

+36 20 411 58 41

10 hetes magzat fejlődése - Bubbaland blog