Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudnod a 12 hetes magzatról?

12 hetes magzat - Súly és méret

 

Magzatod eddigre lime méretűvé cseperedett, a tenyeredben még pont elférne, annyira aprócska. Testének alakja felveszi végleges formáját.

Teljes hosszáról még nincs igazán kézenfogható adat, illetve ebben a korban még nem is azt mérik. Ülőmagasságát határozzák meg leginkább, mely a popsicsonttól a kis feje búbjáig mért hossz, ez mindösszesen 55-60 mm. Ha mégis kíváncsi vagy a teljes testhosszára, a girbe-gurba lábacskáival együtt is körülbelül maximum 80 mm-re gondolj.

Az első ultrahang vizsgálaton saját szemeddel láthatod majd ezt a mérési folyamatot. (A választott nőgyógyászod kijelöli majd a monitoron a pici feje búbját és a popóját, majd ezt egy vonallal összeköti és beméri)

 

De természetesen minden baba más ütemben fejlődik, ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ne ijedj meg, ha Ti kisebbek/nagyobbak vagytok épp.

Súlya apró termetéhez képest csupán 15 gramm. Ami mosolygásra ad okot, valljuk be őszintén. Hiszen mennyi is az? Jó háziasszonyok tudják, hogy alig több egy csapott kanál lisztnél. Viszont hiszed vagy sem, 11 hetes korához képest megduplázta súlyát. 

 

12 hetes magzat és terhesség

 

12 hetes terhesség - a baba formája

 

Kis arca már nem csak nagyvonalakban hasonlít egy kifejlett emberéhez. Szemei már arcának végleges helyére ültek kis gödrükbe, fülecskéi pedig oldalt helyezkednek el. Ujjait, lábujjait már képes behajlítani, illetve játszadozhat velük, ki is egyenesítheti azokat. Kis szájacskáját is elkezdi mozgatni, tátogni kezd, ajkait csücsörítgeti, a szopizás mozdulatát gyakorolgatja. 

Ebben a korban éri el a következő mérföldkövet mozgásfejlődése szempontjából. Megjelenik nála a reflex. Ahogy pocakodat simogatod, érezni fogja és még ha te nem is érzed, reagálni fog rá. Finoman bökdösve azt fészkelődő mozdulatokkal reagál majd. Gyorsan megnövekvő belei, a köldökzsinórba lassacskán visszahúzódnak a hasüregébe. Veseműködése is beindul.

 

12 hetes magzat - A vízválasztó első hivatalos ultrahang vizsgálat

 

Ekkor állapítják meg magzatod pontos korát. Ezt utolsó menstruációd első napjától Te is kiszámolhatod. Azonban a 12 hetes ultrahangon a magzat méreteiből még pontosabban meghatározzák. Ekkor számolják ki kisbabád születésének időpontját is. Ebben az időszakban ugyanis az embriók nagyon hasonlóan fejlődnek.

Az ultrahang segítségével megnézik a nyaki redőket is, melyből olyan genetikai rendellenességekre derülhet fény, mint például a Down-szindróma. Tudnod kell, hogy ez az egyik leggyakrabban előforduló rendellenesség. Erre leginkább utaló jel a nyaki, egészen pontosan a tarkótájékon tornyosuló kis bőrredők. A Down-szindrómára utaló jeleket egyéb vizsgálatokkal is ki lehet szűrni, sőt a kötelező vizsgálatok között szerepel is. Az ultrahang mellett a te véredből is rengeteg mindent meg tudnak állapítani, illetve ki tudnak szűrni. 

Többféle genetikai módszeren alapuló vizsgálat közül válogathatsz, melyek a különböző rendellenességek kiszűrésére alkalmasak. Legtöbbjük kockázatmentes. Azonban például a magzatvíz mintavételnél elég nagy az esély a vetélésre. Ez a vizsgálat kockázatos ugyan, viszont 99%-os pontossággal kimutatja a Down-szindróma jeleit. A magzati mintavételt azoknak ajánlják csak, akiknek a családban is előfordult már korábban rendellenesség.

Az ultrahangvizsgálat segítségével olyan elváltozásokat is ki lehet szűrni, mint pl. nyitott gerinc, végtag problémák, vagy vízfejűség. Ezért is nagyon fontos, hogy 12 hetes korotoktól minden egyes előírt szűrővizsgálatra elmenjetek.

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland