Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudnod a 16 hetes magzatról ?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

16 hetes magzat

 

Avokádó méretűvé nőtte magát magzatod. Terhességedből eltelt három hónap és három hét. A kis pocaklakód 12 centiméteres és körülbelül 100 gramm a súlya.

 

16 hetes magzat - avokádó

 

16 hetes a magzatod. De mit érzel Te?

 

Kezdjük most Veled.

Ha olvastad korábbi írásaimat tudod már, hogy az embrió a 6. héttől kezdve mocorog, úszkál, lubickol a magzatvízben. Különböző külső ingerek hatására is, illetve élvezi, hogy kezd nőni kezecskéje, lábacskája, mellyekkel kezdetleges evező mozgásokra képes.

Mostanra viszont már tudatos izommozgásokat végez. Ezt egyre jobban érzed Te is. Első terhességük során a kismamák később észlelik csak, 18-20. hét körül. Akik viszont már második kisbabájukat hordják szívük alatt, ezen a héten is szokták érzékelni a csöppség mozgását.

 

 

16 hetes magzat - Te hogyan érzed magad?

 

Növekvő pocakod súlya kezd hatással lenni hátadra, derekadra. Egyre többször panaszkodsz majd hát – és derékfájásra.

Hogy ezeket a fájásokat megelőzd, érdemes háterősítő gyakorlatokat végezned. A háterősítő gerinctorna a terhességedet végig kísérheti, folyamatosan erősítheted ezen izmaidat, hiszen a hetek múlásával egyre nagyobb és nagyobb súlyt kell majd cipelned pocakodban.

Ügyelj mindig a helyes testtartásra, egy kispárnával vagy szoptatós párnával a derekadat ülés közben megtámaszthatod. Hidd el, kényelmesebb lesz.

 

16 hetes magzat - Pipi szoptatós párna

 

16 hetes magzat - Az egyre inkább mutatkozó pocak

 

Az előző heti írásunkban javasoltam már, hogy időszerű beszerezni néhány alap kismama holmit. Olyan kényelmes és puha ruhadarabokat, melyek nem szűkek, nem szorítják a pocakodat.

Még nyugtathatod magad azzal, hogy nem híztál sokat és bele bírod még préselni magad a régi nacijaidba, de felesleges és nem is egészséges. A baba is érezni fogja, ha hasfaladat nyomja valami. Neki is szűkösebb lesz a hely odabent . :)

 

    Bubbaland Blog - magzat fejlődése

 

 

16 hetes magzat -  Átmeneti változások a testeden

 

Ahogy nő a pocakod, úgynevezett linea nigra jelenhet meg hasfaladon a köldöködtől egészen a szeméremdombig (nem mindenkinél fordul elő). Ez egy vékony pigmentcsík, mely a szülés pillanatáig megmarad. Ha neked is megjelenik, ne aggódj!

A hormonháztartás helyreállása után, a szülés után nem sokkal elhalványodik ez a csík, majd végül teljesen eltűnik. 

 

 

16 hetes magzat - linea nigra

 

 

Ehhez hasonlóak a kellemetlen májfoltok. Sajnos ezek leginkább az arcon illetve a homlokon jelennek meg. Van akinél csak terhesség alatt jelennek meg, ám később ezek teljesen felszívódhatnak, végleg eltűnnek.

Azonban vigyázni kell, mert ha már előjött néhány folt, napozás közben tovább sötétedhetnek, illetve méretük is nőhet. Terhesen különösen fontos a fényvédő krémek használata. És nemcsak a napozáshoz ajánlottak, hanem a hétköznapi arckrémnél is érdemes – különösen nyáron – fényvédőset választani. 

 

 

16 hetes magzat - Időszerű az AFP vizsgálat

 

De minek is a rövidítése ez? Alfa – fotoprotein. Így sem mond többet, ugye? :)

16 hetes magzatod esetében a nőgyógyász az anyai vérből határozza meg az AFP szintet. Ez egy olyan fehérje, melyet a magzat mája termel és szépen fokozatosan kerül az anya vérkeringésébe.

Az AFP értékéből kiszűrhetik a velőcső záródási rendellenességeket. Ugyanis ha a magzat bőre nem fedi be teljesen a kis testét, akkor az erek közvetlenül találkozhatnak a magzatvízzel. Ekkor pedig nagyobb mennyiség jut ebből a fehérjéből a magzatvízbe illetve az anya vérébe is. Például akkor fordulhat elő ez az eset, ha a gerincoszlop nyitott még, vagy az agykoponya nem záródott össze teljesen.

 

 

16 hetes magzat - Amniocentézis – magzatvizsgálat

 

Egy újabb idegen kifejezés. Ám mindenképpen érdemes róla tájékozódnod. Főleg, ha elmúltál 35 éves.

Ez szintén egy vizsgálat, mely ugyan nem kötelező, de javasolt. Ezzel a vizsgálattal olyan genetikai rendellenességek szűrhetők ki, mint a Down – szindróma, az Edwards – szindróma vagy a Patau – szindróma. Ezen kívül apasági teszt elvégzésre is alkalmas. 

 

Ha szeretnél olvasni a 17 hetes magzati állapotról is, kattints a linkre! 

 

16 hetes magzat - baabszoba inspiráció

 

Szeretnénk Neked segítséget nyújtani abban, hogy mire is lesz szükséged kisbabád fogadásához.

Inspirációért kattints az alábbi linkre, vagy keress minket a lenti elérhetőségeink egyikén.

 

 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Bubbaland Blog várandósoknak