Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

21 hetes magzat

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Magzatod 26-27 centiméterre növekedett a magzat az elmúlt héthez képest, így banánból répa méretűvé növekedett. Súlya is ezzel együtt arányosan már nagyjából 400 grammra gyarapodott. 

 

 

LCP – hosszú szénláncú telítetlen zsírsav

 

Az elmúlt 21 hétben sok új kifejezéssel, rövidítéssel találkoztál, melyekkel eddig nem voltál tisztában, sokukról még csak nem is hallottál. Itt egy újabb rövidítés, az LCP.

Ahogy a bekezdés címében is olvashatod, ez egy hosszú szánláncú telítetlen zsírsav. Más néven omega 3 és omega 6 zsírsav. A baba agyának gyors fejlődéséhez ez elengedhetetlen. Kutatások bizonyítják, hogy ha minnél több LCP-t  fogyasztasz, az csökkenti a későbbi koraszülési esélyt. Ezenkívül a szemek fejlődésére rendkívül pozitív hatással van. 

 

 

21 hetes magzat - Miből nyerhetsz LCP-t?

 

Fontos, hogy nem csak 21 hetes korban jut a magzat a szervezeted által ehhez az értékes zsírsavhoz, hanem szülés után az anyatejen keresztül is. De hogy pontosan milyen ételek is tartalmaznak omega 3-at?

Sajnos nem mindenki szereti, de fontos mégis, hogy természetes úton juttasd a szervezetedbe, példul olajos hal, vagy pisztráng formájába. Túlzott fogyasztása sem ajánlott, heti maximum két alkalommal fogyassz halas ételt.

Sok étrend kiegészítő létezik, melyekkel pótolhatod az olajas halat, viszont ezek túl sok A vitamint is tartalmazhatnak, amik viszont már károsak lehetnek a magzatra. 

 

 

21 hetes magzat - Aktuális vizsgálatok

 

A nőgyógyászati vizsgálat során orvosod tapintásos vizsgálattal, mindenféle műszer nélkül többször megvizsgálja a méhszájadat. Erre azért van szükség, mert így el tudja dönteni, hogy még zárt állapotban van-e. A terhesség végéhez közeledve sokaknak kezd idő előtt megnyílni a méhszája.

De ettől ne parázz be, mint ahogy teszik azt sokan. Különböző oka lehet, nem feltétlenül a vetélésre vagy a koraszülésre – a legrosszabbakra kell egyből gondolni. Ha így is van, és kezd megnyílni a méhszájad az orvosod szigorú ágyban fekvésre fog „ítélni”.

Amitől szintén ne ijedj meg, lehet hogy nem lesz kellemes, heteket, vagy akár hónapokat ágyban fekve tölteni, de még mindig kellemesebb, mint a fentebb említett két tünet. 

 

 

21 hetes magzat - Súlygyarapodás... mennyi a normális? Mennyi a megengedett?

 

Sok nő egyébként is napról napra mérlegre áll. Terhesség alatt pedig vannak akiket súlyuk egyáltalán nem érdekel, vannak viszont akik hétről hétre feljegyzik az aktuális súlyukat.

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy mindenki más és más ütemben növekszik, fejlődik, gyarapodik. A heti 300 maximum 500 gramm súlygyarapodást azonban ha tartani tudod, nem lesz nagy baj a terhességed végére. Testsúlyod kontroll alatt tartása olyan szülés alatti komplikációktól is megóvhat, mint a magas vérnyomás vagy a terhességi cukorbetegség. 

 

 

21 hetes magzat - Terhességi cukorbetegség

 

Gyermekkorodban biztos téged is azzal ijesztgettek, hogy ha túl sok édességet eszel, cukor beteg leszel. A cukorbetegség azonban terehesség alatt is jelentkezhet, attól függetlenül mennyi édességet fogyasztottál. Mint több más kellemetlen tünetének hátterében, itt is a megnövekedett hormonok állnak.

Az előírt cukorterheléses vizsgálat majd csak a 24 – 28. hét között lesz aktuális. De nem árt egyelőre tudni róla, hogy ne érjen majd váratlanul a későbbiekben. Sajnos igen tünetszegény, így csak a vizsgálat során derül fény rá, hogy az vagy-e vagy sem. 

 

 

21 hetes magzat - Magas vérnyomás

 

Szédülés, látásprobléma vagy egyre többször jelentkező fejfájás. Ezek mind a magas vérnyomás tünetei. Azonban kontrollált súlygarapodással, megfelelő étkezéssel és életmóddal megelőzhető.

Ha a tünetek közül bármelyiket megtapasztalod ne ess egyből kétségbe, először kezd figyelni mgad, mikor jelentkeznek ezek a tünetek. Aztán kezd figyelni, hogy milyen sűrűen. Kezdetben otthon is megmérheted magadnak, illetve feljegyezheted a mért eredményeket. Majd ha nem hagynak alább  a tünetek és az eredmény sem kétségbe vonható konzultálj orvosoddal.