Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudnod a 24 hetes magzatról?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

24 hetes magzat - bubbaland.hu

 

24 hetes magzat

 

 

Hétről hétre valami új történik Veled. Csak kapkodod a fejedet, fel sem fogod és eltelt egy újabb hét. Magzatod 24 hetes, erre a hétre érve egy fontos vizsgálathoz érkezel, mégpedig a cukorterheléshez. 

 

 

24 hetes magzat - Terhességi cukorterhelés

 

Valahogy olyan ijesztően hangzik. Nem tudom Te hogy vagy vele, de ez a terhelés szó engem egy picit megijeszt. Viszont Téged nem szeretnélek megijeszteni, ezért is tartom fontosnak, hogy foglalkozzunk ezzel a témával.

Terhességed 24. hetéhez érkezve, de legkésőbb a 28. magzati héten orvosod el fogja végezni ezt a vizsgálatot. Ha pozitív is lesz az eredmény, előre meg szeretnélek nyugtatni, hogy ez csupán egy átmeneti állapot lesz, és a szülés után el is felejtheted. Illetve, ha terhességi cukorbetegséget is diagnosztizálnak nálad, csupán néhány apróbb változást szükséges beiktatnod a mindennapjaidba. 

 

24 hetes magzat -  terheléses vércukor mérés

 

 

24 hetes magzat - Pozitív terheléses cukorteszt eredmény esetén

 

 

Étrend változással javítani tudnak az értéken, illetve szinten tudják tartani a későbbiekben. Egy kis plusz mozgás beiktatása is segíthet már rövid időn belül. Mindezek mellett pedig minden nap szükséges lesz nyomon követned a vércukorszintedet. 

 

 

De hogy is zajlik ez a vizsgálat?

 

Remélem nem ijesztettelek meg az előbb nagyon, és csak nekem hangzik ijesztően ez a terhelés kifejezés. Maga a vizsgálat nagyon egyszerűen zajlik. Kellemetlen csupán, de kibírható.

Egy terhes nő szinte mindig éhes, kilenc hónapon át. Erre a vizsgálatra azonban éhgyomorral kell érkezz, illetve egy jó 10 órás koplalás szükséges előtte. Ez azt jelenti, hogy az előző napi esti nasi lefekvés előtt már felejtős. :)

A vizsgálat nyugalmi körülmények alatt zajlik, a terhelés szó tehát nem fizikai értelemben értendő. A szervezet a szokásoshoz képest lesz terhelve. Ugyanis mindösszesen 5 perc lefolyása alatt kell majd meginnod 250 – 300 ml vízben feloldva 75 gramm glükózt. Miután elfogyasztottad rögtön megmérik a vércukorszintedet. Majd rá két órával később újra. 

 

 

24 hetes magzat - A terhességi diabétesz veszélyei

 

Nem szabad elsiklanunk a mellet, hogy bizony van néhány veszélye is, mind a babára mind a mamára nézve.

Nagyobb eséllyel fordulhat elő például koraszülés. A baba súlya nagyobb lehet az átlagosnál. Mely ugye megnehezítheti a mamának a természetes úton történő szülést. Illetve egyéb komplikációk is jelentkezhetnek a szülésnél. Sok kismamának ez miatt szükséges lemondania a természetes úton történő szülésről, és szükséges császármetszéssel világra hoznia kisbabáját. 

 

 

24 hetes magzat - Az esetleges koraszületés és a kicsi további esélyei

 

Ha emlékszel, és olvastad előző heti írásunkat, már akkor sem történne nagy baj, ha kisbabádat valamilyen oknál fogva már most világra kellene hozd. Hiszen súlya már körülbelül 600 gramm, testhossza pedig 30 centiméter körüli. A

koraszülött osztályon megfelelő körülmények között gondját viselnék a következő hetekben. A legnagyobb probléma ekkor még a kicsi tüdejének nem megfelelő érettségi foka. Viszont ha a rendszeres szűrővizsgálatokon már előjelei mutatkoznak a koraszülés esélyére, a kismama egy olyan szteroid injekciót kap, mely szinte feltuningolja a kicsi szervezetét. 

 

  23 hetes magzat hasi görcsök

 

24 hetes magzat - Miben mutatkozhatnak meg a koraszülés jelei?

 

 

Lassan elérkezik az idő a szülésre. Már már szinte minden pillanatban arra gondolsz, hogy milyen lesz.

Egy összehúzódás, egy apróbb görcs és már be is pánikolsz, hogy beindult a szülés. De hogy mik is a konkrét jelei annak, hogy beindul a szülés? Ne tétlenkedj hívni a párod, hogy azonnal vigyen be a kórházba, ha

 

- megnövekedett hüvelyi folyást észlelsz.

- Ha bármilyen elszíneződést érzékelsz a folyás színében, vagy akár állagában.

- Erősebb alhasi vagy hátfájdalom esetén.

 

Ezek a tünetek jelentkezhetnek ugyan enyhébb formában is, így valóban nehéz eldönteni, mik számítanak erősebb tünetnek. De én is a jobb félni, mint megijedni elvet vallom. Ha Te úgy érzed az a tünet nem megszokott, inkább keressétek fel az orvosod. 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland