Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a 28 hetes magzatról?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

28 hetes magzat - bubbaland.hu

28 hetes magzat - méretek 

 

Beléptél terhességed harmadik trimszeterébe, az utolsó trimeszterbe. 28 hetes magzatod, 28 hét telt el azóta, hogy megtudtad, egy új kis élet cseperedik hétről hétre szíved alatt. Mostanra már az 1 kilogrammot is elérheti a súlya, hossza pedig mint egy nagyobbacskára nőtt padlizsán, körülbelül 38 centiméter.

 

 

28 hetes magzat - Alvási nehézségek

 

Pocakod már semmiképp sem mondható picinek. Ezt sajnos már nem csak látszatra érzékeled, vagy hogy ruhatár frissítésre van szükséged, hanem abból, hogy esténként egyre nehezebben találod meg a helyed elalvás előtt. Akik hason bírnak csak elaludni, mostanra már küzdenek a megfelelő alvó pozíció megtalálásával.

Érdemes már most beszerezni egy szuper szoptatós párnát. Később is hasznos lesz a baba születése után, a nevéből is adódóan a szoptatáshoz. De amíg nem születik meg a pici, Te is kényelmesebben fogsz tudni elaludni, ha alá támasztod a pocakod, lábad.

28 hetes magzat - szoptatós párna

 

28 hetes magzat - Mennyire kényelmes a picinek még bent?

 

A 28 hetes magzat egyre csak nődögél és nődögél hétről hétre folyamatosan. Szépen lassan zsírréteget vesz magára, ezért is érheti el mostanra már az 1000-1200 grammot.

Életfunkció lassan megfelelőek ahhoz, hogy világra szülessen és elbúcsúzzon a benti kis világától. Szemeivel pislog, a hasfaladon beszűrődő fényre mozgással reagálhat. Agyában az idegek szépen fejlődnek. Vele párhuzamosan izomzata is.

Nem okozna problémát, ha most megszületne már. Bár a levegővétellel egyelőre még küzdenie kellene. Tipikus magzatpózban helyezkedik el, kis karjait, lábacskáit felhúzza melkhasához. Egyre szűkösebb neki is odabent.

 

 

28 hetes magzat - Kíváncsiságod egyre nő, hogy is nézhet ki a baba?

A mai modern technológiának köszönhetően egyre több lehetőség nyílik arra, hogy idő előtt meglesd a pocakodban növekvő aprócska lényt.

Eleinte csak ultrahang segítségével győzödhetsz meg arról, hgoy minden rendben van-e, megfelelően növekszik-e. Azonban már létezik 3D, 4D sőt 5D ultrahang is – egyesek úgy becézik, babamozi – ahol élő képet láthatsz kisbabádról.

Születése előtt megcsodálhatod már a kis orrának görbületét, meggyőződhetsz róla, hogy mind a 10 lábujjacskája meg van-e. Egyes ultrahangos felvételek nem minden esetben ingyenesek, de érdemes kifizetni érte az adott összeget, mert a kapott élmény felejthetetlen lesz.

 

 

28 hetes magzat - Közeledik a szülés időpontja

 

Szépen a maga megfelelő ütemében növekszik kisbabád, vele együtt növekszik a pocakod, telnek a napok, hetek, hónapok egyre jobban közeledik a szülés időpontja. Azt mondják a terhesség kilenc hónapja azért van, hogy felkészülj a szülésre.

Néha úgy fogod érezni, sose lesz vége ennek az időszaknak, máskor viszont, hogy még semmire se jutot időd. A harmadik trimesztered kezdetén elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy szeretnél majd szülni.

Tervezd meg, mit hogy szeretnél majd. Milyen környezetben szeretnél majd szülni (kórházban, otthon, fürdőkádban...) ki legyen majd ott melletted (párod, édesanyád, nővéred...). A fájdalomcsillapításnak milyen módját részesíted majd előnyben, szeretnél-e majd egyáltalán fájdalomcsillapítót kérni. 

 

 

28 hetes magzat - A tejtermelés is beindulhat

 

A szülés időpontjához közeledve már hónapokkal előbb beindulhat a tejtermelés. Ez még csupán az előtej termelés kezdetét jelenti. Van akinél csak a szülés előtt indul be testében ez a folyamat, van akiknél már hónapokkal előbb jelentkezik.

Különösebb jelentősége nincsen és a későbbi tejtermelődésre sem lehet belőle következtetéseket levonni. Viszont beszerezhetsz már most néhány szoptatós melltartót, melyekbe nedvszívó párnácskákat lehet elhelyezni, ez segít a kellemetlen helyzetek elkerülésében.

 

 

28 hetes magzat - A pocak formája

 

A pocak formájából viszont sokan vonnak le majd következtetéseket. Például, ha csúcsosabb formájú, akkor biztos fiú lesz. Tudományos megállapítás ugyan nem született még ezzel kapcsolatosan, de jó móka lesz hallgatni a hozzád közel álló barátok, munkatársak vagy akár a családtagok szakszerű véleményét. Majd látni az arcukat, miután elmondod nekik, hogy valójában milyen nemű kisbabád.