Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a 31 hetes magzatról?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

31 hetes magzat - bubbaland.hu

 

31 hetes magzat

 

31 hetes lett magzatod. A magzat már picivel hosszabb mint 40 centiméter, a súlya pedig 1600 gramm körüli, mint egy nagyobb kókuszdió. A Te súlyodról inkább ne beszéljünk. Egyre terhesebnek érzed a terhességedet. Kezded visszaszámolni a heteket a szülésig. 

 

 

31 hetes magzat - Aktuális tünetek - Lábfájás, lábdagadás

 

Elérkeztél ahhoz az időszakhoz, ahol bizony egyre gyakrabban veszed észre, hogy lábaid a nap végére felvizesednek, kezdenek megdagadni. Lenézel és azt látod majd, a bokád eltűnt. Ne ijedj meg, ez teljesen normális.

A terhesség végéhez közeledve a pocakodban mindinkább növekvő súly, egyre megterhelőbb lesz a lábaid számára is. Nem kívánatos viszerek jelenhetnek meg lábaidon. Ezek megjelenése ellen speciális leszorító viszérzoknival védekezhetsz. Illetve ami közhelyként hangozhat, de minél több pihenéssel tudod megelőzni.

Nap végén polcold fel a lábadat, pihentesd. Ha van időd, mindezt napközben is megteheted.

 

 

31 hetes magzat - Tünetek 2. - Arcod és a kezeid is megdagadhatnak

 

Nem elég, hogy eltűnik a bokád a tested más részei is megdagadhatnak.

Kézfejeden is észre veheted, illetve az ujjaidon, ha hordasz gyűrűt, hogy egyre szűkösebbek lehetnek. Érdemes ebben az időszakban már levetni őket, és biztos helyre elhelyezni őket. A jeggyűrűdtől nem kell teljesen megválnod, hordhatod például a nyakálncodra fűzve is.

Az arcod is megdagadhat. Ha napok óta megfigyeled magad és úgy érzed nem apadnak ezek a duzzadásos tünetek, sőt egyébb tünetek is jelentkeznek, úgy mint például fejfájás vagy látászavar azonnal keresd fel az orvosod.

 

 

31 hetes magzat - Preeklampszia, mi is az pontosan?

 

A preeklampszia magas vérnyomással együtt jelentkezik. A fenti duzzanásos tünetek mellett hirtelen súlygyarapodás is megfigyelhető, illetve egyidejűleg fejfájás, látás zavar. A terhes nők 5-10%-a érintett. 

A preeklampszia valódi eklampsziához vezethet, mely igen súlyos és egyúttal igen veszélyes is. Hiszen végül akár kómába is eshet a kismama, mely az ő és egyben a kisbaba életét is veszélyeztetheti. 

 

 

Érzéstelenítés majd a szülés során. Kell-e, akarsz-e egyáltalán?

 

Kezdj el érdeklődni, utána olvasni vagy a legegyszerűbb, ha orvosoddal konzultász arról, milyen módon kaphatsz majd érzéstelenítést a szülés során.

Mindenkinek más az inger küszöbe fájdalom tekintetében. Barátnőidet, családtagjaidat ha megkérdezed – akik már szültek – mindannyian másképp fognak vélekedni az érzéstelenítésről.

Lesz aki megnyugtat és bátorít majd, hogy nem is fog kelleni, viszont lesz aki gondolkodás nélkül javasolja, hogy mindenképp kérj. Többféle módja van a szülés közbeni érzéstelenítésnek. Az általános érzéstelenítés az epidurális – már biztosan hallottad  a szót – a gerincbe történő érzéstelenítés. Természetes érzéstelenítésnek számít a különböző légző és lazítási technikák begyakorlása. 

 

 

31 hetes magzat - A pici jelenlegi fejlettségi szintje

 

31 hetes magzatod körmöcskéi már ujjbegye hegyéig érnek. Testét egyre kevesebb magzatmáz borítja. A kicsi születése után, a fürdés alkalmával majd ez lesz az első, amit az ápolók lemosnak majd. De egyelőre még védelmi funkciót lát el a pici  testén.

Tüdejét próbálgatja, de még a következő 9 hét hozzájárul ahhoz, hogy fejlettség szempontjából a végleges funkcióját rendesen begyakorolhassa és majd egészségesen működhessen. 

 

 

31.hét - Kórházi csomagod összeállítása

 

Az utolsó hetek már csak a tervezésről kellene szóljanak. Mostanra talán már megtervezted a babaszobát, jobb esetben már csak be kell mindent szerezni. Hacsak már nem is vásároltatok be mindent.

Aztán meg kell tervezd, hogy szeretnél majd szülni. Illetve egy dologról nem esett még szó: meg kell tervezd illetve össze kell állítsd a kórházi bőröndödet. Ne a magzatvíz elfolyása után kelljen kapkodnod és kétségbeesetten rohangálnod a lakásban, kezdj el bepakolni egy bőröndöt.

Pakold be azokat a dolgokat, amikre majd a szülés után lesz szükséged még a kórházban. Hálóing, köntös, tisztálkodó szerek, papucs, stb. Mindenki ismeri a maga párját. De a legtöbb újdonsült apuka még legnyugodtabb állapotában sem biztos képes végig gondolni, hogy Neked mire lehet szükséged. Így jobb, ha előre gondolkodsz erről is.