Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a 32 hetes magzatról?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

32 hetes magzat - bubbaland.hu

 

32 hetes magzat

 

32 hetes magzatod körülbelül 42 centiméter, és nagyjából 1600 – 1700 gramm. Te innentől kezdve hetente nagyjából fél kilót fogsz hízni a szülésig. Kisbabád haja, szemöldöke, szempillái már mind kinőttek. Az eddig izgága kis jövevény mozgása kezd lelassulni. Egyre többet alszik. Kis fejét képes oldalra fordítani már. Napi rutinja kezd a szülés utáni menetrendhez hasonlítani.

 

 

32 hetes magzat - Szoptatás előjele

 

A jelenlegi napi rutinja, az alvás és ébrenlét váltakozása. Mindez szülés után az étkezésekkel fog egy jó darabig kibővülni.

Ennek előjeleként tej szivároghat már melleidből. Ez az úgynevezett kolosztrum. Ez tulajdonképpen egy a tejnél sűrűbb állagú, sárgásabb színű folyadék, mely a normál tejtermelés előtt képződik. A tejtermelés szülés után pár nappal indul majd csak be. Az első pár napban is hasonló folyadékot fogsz érzékelni melleidből.

Ne ijedj meg, értékes tápanyagokat fog majd ez is tartalmazni újszülött kisbabádnak. Magas a szénhidrát, a fehérvérsejt és antitest tartalma, mely a kicsi immunrendszerének az első napokban óriási dózist jelent majd. 

 

 

32 hetes magzat - A szoptatás

 

Sok nő fél a szoptatástól. Van aki attól, hogy nem fogja tudni majd szoptatni kisbabáját, mert nem lesz elegendő teje. Van, aki attól fél, hogy fájni fog. Van, akit egyáltalán nem riaszt meg. Elfogadja, hogy ezúton tudja majd egészségesen és kellőképpen táplálni kisbabáját.

Nem vagyunk egyformák. Nem egyformán gondolkodunk. Senkit nem is szabad elítélni azért, hogy milyen módot választ a táplálásra. Sok nő például meg sem próbál szoptatni, hanem a szülés uátn rögtön cumisüvegre szoktatja a picit.

Vannak viszont akik a szoptatás mellett döntenek, és ily módon táplálják az első pár évben gyermeküket. 

 

 

Segédeszköz(ök) a szoptatáshoz

 

Már többször javasoltuk, illetve írtunk róla, hogy szülés előtt is hasznos beszerezni egy szoptatós párnát. Szülés előtt a kényelmesebb alvás érdekében ajánljuk,  hiszen a pocakod alá támasztva, vagy a lábaid közé helyezve hozzásegíthet a nyugodtabb alváshoz. A szülés után azonban pici babád számára fog kényelmes és nyugodt pillanatokat szerezni.

Léteznek hosszabb, hurka formájú párnák, illetve kisebb félkörív alakú párnák is. A nagyobbak teljes testhosszodhoz igazodnak. Szépen a két lábad közé helyezheted egyúttal fejed alá is gyúrhatod, miközben kisbabádat a melledhez közel fektetve szoptatod.

A kisebb párnákat a szoptatós fotelbe ülve az öledbe helyezheted, melyre nyugodtan ráfektetheted újszülött kisbabádat. Így mindkettőtöknek kényelmes lesz az akár óra hosszat tartó étkezés. 

 

 

Mi történik odabent? Hogyan viselkedik a 32. héten a baba?

 

Mint azt a bekezdésben is írtuk, a baba egyre kevésbé fog mozgolódni. Kezd szűkülni számára a hely odabent. Innen is született meg a „magzatpóz” kifejezés.

Aprócska lábacskáit mellkasához húzva, összegömbölyödve helyezkedik el. Kezeit szintén mellkasa előtt összefonva tartja. Egy-egy külső inger hatására természetesen változtatja ezt a pózt.

Ne úgy képzeld el, hogy innentől kezdve születéséig mint egy kis buddha, egyforma pózban lebeg pocakodban. Előfordul majd, hogy az összegömbölyödött pózban kis ujjacskáját szopizza már. De az is előfordulhat, ha éppen a kis lábujja kerül közel szájacskájához, akkor éppen azt szopogatja majd. 

 

 

32 hetes magzat - Szülés előtti látogatás a kórházba

 

Egyre több kórházban nyílik lehetőség arra, hogy a szülés előtt ellátogass a szülészeti osztályra. Akár pároddal együtt körülnézhettek, előre tájékozódhattok, hogy is fog kinézni a szülő szoba.

Megnyugtató lesz számodra is, hogy tudod mire készülj majd, ha elérkezik az idő. Ennél jobb alkalmat nem is kell keress, hogy pároddal megbeszélhesd, jelen szeretne-e lenni a szülésnél. Illetve, hogy Te szeretnéd-e, hogy melletted legyen az adott pillanatban. 

Tartalomhoz tartozó címkék: harmadik trimeszter magzat fejlődése