Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

35 hetes magzat

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

 

 

35 hetes magzat 

 

Nagyjából sárgadinnye nagyságú kisbabád, aki mostanra már 46 centiméter és körülbelül 2400 gramm egyre szűkösebben fér el. És egyre tovább hízik és hízik. A terhesség végéig hetente még egyharmad – egynegyed kilót gyarapodik. Ezzel párhuzamosan a pici mozgásigénye is nő. 

 

 

35 hetes magzat - Mi a normális? Mennyit mocorog a pici?

 

A 35. hétre nagyjából kialakul a baba napirendje. Ezt az alvási és ébrenléti ciklusok váltakozása adja ki leginkább.

Mivel fényre reagál, sőt próbálgatja is pupillái funkcióit, ezért a nappalok és éjszakák váltakozását nagyjából ő is meg tudja állapítani. Jobb esetben veled együtt éjszaka fog aludni. De a nap nagy részében is lesz, hogy álomra hajtja fejét a pocakodban.

Ha viszont ébren van, azt mozgásával jelzi. Vicces lesz először látni a pocakodon kidudorodó kis végtagjait. Nincsenek meghatározott számok arra nézve, hogy mennyi órát szükséges mozgolódni a kicsinek. De ha nagyjából 10-szer meg tudod számolni, hogy óránként érzékeltél valamiféle mozgást, rúgást, akkor nem kell aggódj. Ha ennél kevesebbet észlelsz huzamosabb ideig, mindenképp keresd fel az orvosodat. 

 

 

35 hetes magzat - Mik a következményei a pici mozgásának?

 

Attól függően hogy helyezkedik el 35 hetes magzatod, kisbabád, egyre több belső szervedet nyomja. Ha még nem fordult fejjel lefelé, a méh teteje nehezítheti számodra a légzést.

Miután megfordul majd, kevésbé gyakorol nyomást a tüdődre és a gyomrodra, onnantól kezdve majd picit könnyebb lesz. Ám onnantól, hogy megfordul, a hólyagodat egyre jobban fogja nyomni, amely sűrű vizelési ingert eredményez majd.

A vizelési inger mellett – mely már az ezt megelőző hónapokban sem volt idegen, sajnos vizeletcsepegést is észre vehetsz majd. Ezért érdemes lesz beszerezned, illetve innentől kezdve használnod egy vékonyabb betétet, hogy elkerüld az apróbb baleseteket. 

 

 

35. hét - Hogy érzed magad?

 

Egyre fáradékonyabb vagy. Rengeteg dolgon jár az agyad, hogy minden meglegyen a szülésig. Mit kell még beszerezni otthonra, a babaszobába, a kórházba, a pici születése utáni időszakra.

Amennyiben munkáltatóddal meg tudod beszélni és meg tudtok állapodni, ebben az időszakban már ne dolgozz. Érdeklődj utána milyen lehetőségekkel mehetsz el szülési szabadságra. Kezd el megigényelni a csecsemő gondozási díjat. Ez legkorábban a szülés előtt 28 nappal igényelhető már. 

Vedd ki a szabadságaidat melyek időarányosan járnak. Pihenj minél többet, hiszen egyre kevesebb energiád lesz. A fáradtság mellett gyomorégés, emésztési zavarok is jelentkezhetnek. Ezeket inkább mind jobb otthon kipihenni, nyugodt környezetben.

 

 

Mi az a Streptococcus B baktérium?

 

A szülés előtti hetekben, a 34  - 37. hét közötti időszakban valamikor az orvosod elvégez egy apróbb vizsgálatot. Nem kell tőle félni, egy fülpiszkálóra hasonlító eszköz segítségével mintát vesznek a hüvelyedből, melyen kiszűrik hogy szervezetedben megtalálható-e ez a baktérium.

A felnőtt szervezetre nézve veszélytelen ez a baktérium, ám ha mégis fertőzőtt vagy átadhatod a picinek. Ha a pici is megfertőzödik agyhártyagyulladást, vérmérgezést vagy tüdőgyulladást is okozhat ez a baktérium.

Fontos ez a szűrővizsgálat, hiszen a terhes nők 10-30 %-a fertőzőttséget produkál. Magától jelenik meg, illetve tűnhet is el ez a bakétrium. Amennyiben szüléskor fertőzött vagy, egy intravénás csepegtetőt fogsz kapni, mely csökkenti az esélyét hogy a pici is megfertőzödjék. 

 

 

35 hetes magzat - Szülési terv? Kell? Nem kell? Mire kell?

 

Ha elérkezett az idő a szülésre, felpörögnek az események majd. Egy csomó kérdést szegeznek hozzád, melyeket időd sem lesz átgondolni. Gondold át előre, beszéld meg orvosoddal, milyen módon szeretnél szülni (természetesen vagy császárral) milyen légzési technikákat kell gyakorolj, melyeket szeretnéd a szülés során alkalmazni, ki legyen bent veled a szülőszobában. És sok ehhez hasonló dolgot gondolj át jó előre és tervezd meg, hogy még időben megoszthasd majd az orvosoddal is. 

35 hetes magzat