Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

36 hetes magzat

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

 

36 hetes magzat

 

Közeledik a szülés pillanata, lassan a terhességed végéhez érsz. Noha aggodalmaid egyre nőnek, jó hírem van, mindennapjaid egy picit talán könnyebbek lesznek. Kisbabád is érzi, hogy lassan elérkezik az ő ideje, kezd egy picit lejjebb ereszkedni a medenceüregbe, míg nem a szülőcsatornába helyezkedik majd. 

 

 

36 hetes magzat - Könnyebb napok következnek

 

Ahogy a szülés időpontja közeledik, kisbabád is úgy helyezkedik pocakodban. Eddig nyomhatta a rekeszizmodat, melynek hatására nehezebben ment a levegővétel.

Innentől kezdve megszűnik a légszomj érzése, illete a gyomrodban is egyre kevésbé érzed majd a telítettségérzetet. Az étkezések is jobban fognak esni. Noha egyszerre sokat még továbbra sem bírsz enni, de a többször kevesebb sokkal jobban fog esni. 

 

 

36 hetes magzat - Hogyan telnek egyébként a napjaid?

 

A napi programjaid sűrűsödni látszanak. Egyre többször kell meglátogasd az orvosod. Illetve a terhesgondozáson is részt kell vegyél, mely innentől kezdve heti rendszerességű. Ezen alkalmakkor megmérik a súlyod, vérnyomásod, illetve a pici szívhangját is rendszeresen meghallgatjátok. 

 

 

36 hetes magzat - A jellegzetes kismama mozgás

 

Lábaid sajnos a terhesség végéhez közeledve egyre többször és egyre inkább feldagadhatnak, felvizesedhetnek. Ezért fontos, hogy minél többet pihenj.

A lábaidra nehezedő súly a mozgásodban is megmutatkozik. Hiszen egyfajta imbolygó járással kezdesz közlekedni. Az egyre nagyobb súly a pocakodban kezd kibillenteni egyensúlyodból. A medencéd és a gerinced is meggörbülhet picit. A hátfájásnak köszönhetően pedig a derékra tett kézmodulat szinte folyamatos a testtartásod tekintetében már. Mint egy kis pingvin úgy sétálgatsz már. 

 

 

36 hetes magzat - Mire készülj? Mik a szülés előjelei?

 

A hátfájás is egyik tünete annak, hogy a pici is elérkezettnek látja az időt, hogy kibújjon. Van még pár heted, olvass utána, milyen előjelei vannak a szülésnek. Konzultálj orvosoddal, hogy ne hívogasd téves riasztással.

Az erős hátfájás mellett a derékfájásra is figyelj oda. Vagy ha nyomásérzést érzel majd a medencecsontodnál illetve a végbelednél. A sűrű bélmozgás, esetleges görcsök is a szülés előjelei. De a legjóslóbb jelei a Braxton Hicks – összehúzódások, végül pedig a magzatvíz elfolyása. 

 

 

36 hetes magzat - Mik is azok a Braxton Hicks összehúzódások? Miben más, mint a vajúdás alatti összehúzódás?

 

Eddig talán nem esett róla szó, pedig a terhességed 30. hetétől jelentkezhetnek ezek az összehúzódások. Ezek a méhedben levő izmok ritmusos mozgásai.

A terhesség harmadik harmadában különböző kémiai és biológiai folyamatok hatására alakulnak ki ezek a mozgások, melyek elősegítik a kisbabád a születését. Annyiban különböznek a vajúdás alatti összehúzódásoktól, hogy picit talán enyhébbek. A szülés alatti fájdalmak jóval felerősödnek majd. Illetve azok sokkal sűrűbben jelentkeznek, mint ezek a jósló összehúzódások. 

 

 

36 hetes magzat - NST vizsgálat a terhesség utolsó heteiben. De mi is az az NST? 

 

Egy újabb rövidítés, de ez igazán nem bonyolult: non-stressz teszt. A terhesség harmadik trimeszterében vizsgálják ezáltal a kisbaba magzati szívműködését, a magzatmozgást valamint a méhtevékenységet monitorozzák. Ettől a héttfől kezdve hetente kell NST vizsgálatra menned.

Ez a vizsgálat nem hüvelyi vizsgálat, nem jár semmiféle beavatkozással illetve kockázattal. Így nem okoz fájdalmat sem neked, sem kisbabádnak. A vizsgálat során a pocakodra helyeznek egy műszert, melyet gumipánttal biztosítanak hozzád. Két ponton – a méhcsúcshoz közeli ponton valamint a baba szívéhez közeli ponton fogja mérni a magzat mozgástevékenységét valamint szívműködését. 

Tartalomhoz tartozó címkék: harmadik trimeszter magzat fejlődése