Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

4 hetes magzat

4 hetes magzat - Elő a tesztet!

 

Eljött az ideje annak, hogy kiderüljön biztosan terhes vagy-e. Elérkezett az első havi ciklusod kimaradása. Néhány gyanakvó tünete megmutatkozott már, elkezdtél gondolkodni azon, hogy lehet hogy terhes vagy, lehet érdemes lenne-e venned egy tesztet. Itt az idő, ugyanis ennél biztosabb jele nem lesz, mint hogy kimarad egy havi vérzésed. IGEN, Kisbabád lesz!

Ekkor értelmét nyeri az elmúlt időszakra visszagondolva a fáradtság, az ingerlékenység, a melleid érzékenysége netán fájdalma. Visszagondolva a reggeli hányingert sem biztos, hogy az előző napi vacsora utóhatásának kellett volna betudd. Ha pedig megnövekszik a vizelési ingered, egyre többet kell a mellékhelyiséget látogasd szinte minden kezdetleges tünetét, előjelét megélted a terhességnek.

 

Azonban a fenti tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, ezért sokan valóban csak a menstruáció kimaradásából következtetnek arra, hogy megtermékenyültek.

Bármilyen tünetet is tapasztalsz vagy nem tapasztalsz, mutathat a terhességi teszt pozitívat vagy negatívat, egyik sem irányadó, hiszen a terhesség nagyon korai szakaszáról beszélünk ekkor még. A nőgyógyászodat azonban mindenképp látogasd meg a biztos eredmény érdekében. Ő fog tudni megnyugtató választ adni számodra. Akkor mondható terhességed biztosnak, ha az ultrahangos vizsgálaton az embrió életjelenségei megmutatkoznak.

 

 

4 hetes magzat - De mi is történik mindeközben odabent?

 

Megtörténik a beágyazódás a méh nyálkahártyába. A sejtek meg is kezdik különválásukat, egyrészt az embrióra, másrészt a méhlepényre. Kezd kialakulni a majdani köldökzsinór is, azonban amíg az teljesen kialakul addig az embriót a méhlepény fogja táplálékhoz juttatni. Az embrió megkezdi hormon termelését is, ezáltal mutatható ki a terhességi teszteken is a vizeletedből a kis jövevény érkezése. 

Az embriód ekkor nem nagyobb, mint egy mákszem. Azonban mégis három különböző sejtréggel rendelkezik. Endrodermából, mezodermából és ektordermából. Mindegyik másért felelős. A legbelső csíralemez az endroderma, ebből fejlődik ki a légző- és az emésztőrendszere. Illetve olya további belső szervei, mint a máj, a hasnyálmirigy, a húgyutak. 

A mezoderma a középső csíralamez. Neki köszönhetően alakulnak ki a porcok, az izmok, a csontok, a kötőszövetek, a nyirokszövetek. Az egyik legfontosabb belső szerve a szív és az erek, valamint a vesék és a nemi szervek.

Végül az ektoderma a külső lemez, ebből fejlődik az agy, az idegrendszer, a szemek, a bőr, a szőrzet és a körmök.

 

 

4 hetes magzat - indul az első trimeszter

 

Az első trimeszter hivatalosan is kezdetét vette. Ha eddig aggódtál, hogy terhes vagy-e, vagy nem vagy az. Ha tervezted, hogy szeretnél már kisbabát, de eddig minden hónapban görcsbe állt a gyomrod, mikor a havi vérzésed kezdődátuma elérkezett. Itt az ideje, hogy megnyugodj. Elkezdj másképp gondolkodni, barátkozz meg a gondolattal, hogy kismama vagy.

 

 

4 hetes magzat - Figyelj (ne csak) Önmagadra!

 

Már nem csak magadra kell gondolj. Fontos, hogy innentől kezdve picit visszafogottabb életet élj. A helyes táplálkozás eddig fontos szerepet kellett játszon életedben, de innentől kezdve még nagyobb hangsúlyt kell kapjon. Rengeteg magas vitamin és rost tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket kell fogyasztanod.

Figyelj oda a napi folyadékbevitelre. A szakértők nem véletlenül ragaszkodnak a napi 2-3 liter folyadékhoz. A megnövekedett vizelési ingered hatására ezért még jobban be kell vidd szervezetedbe a napi elvárt adagot.

 

A rendszeres testmozgás számos formája közül válogathatsz kismamaként is. Eleinte persze óvatosan, csak valami visszafogottabb mozgásformát válassz. Ajánlom a jógát például. A későbbi időszakban azonban nyugodtan űzhetsz terhességed előtti szakaszából oly kedvelt mozgásformát, mint például a futást, úszást vagy bármilyen tornatermi aerob edzést. 

A tudatos életvitel és tudatos táplálkozás manapság nagyon népszerű fogalmak. Onnantól kezdve, hogy egy új kis élet kezd el növekedni benned, mindezek még nagyobb jelentőséggel fognak bírni. 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland