Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

4 hónapos baba napirendje

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is
Judit
2022. 01. 14. 13:25:00

4 hónapos baba napirendje - fejlődési mérföldkövek

 

A napirend fontosságát, kialakítását nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Ugyanakkor nem is lehet és nem is szabad kierőszakolni kisbabádból. Akkor sem kell kétségbe ess, ha eddig még nem alakult, de törekedj rá mielőbb, hogy kialakuljon valamiféle rutin a mindennapjaitokban.

 

Alvás, ébredés, evés, játék, fürdés. Nagyjából ezek váltakoznak kezdetben, az első pár hónapban, lényegében ez egy 4 hónapos baba napirendje.

 

4 hónapos baba napirendje - Alvásigény csökkenése – mérföldkő

 

Erre az időszakra kisbabád aktivitása, érdeklődése egyre inkább megnő. Egyre több időt lesz képes, sőt fog igényelni ébren lenni. Ez akár 1,5 – 2 óra is lehet.

Ezzel arányosan azonban az alvásigénye csökkeni fog. Viszont nem kell megijedj. Ez csupán azt jelenti, hogy többször lesz fent lesz, hosszabb időszakokra.

Az éjszakai alvásokat azonban ez nem fogja veszélyeztetni. Sőt. Sokan számolnak be arról, hogy 4 hónapos korukra már akár egyhuzamban alusszák végig az éjszakát, mely 11-12 óra is lehet.


4 hónapos baba napirendje - De hogy is telnek az ébren töltött órák?


Mivel egyre több időt lesz ébren, ezért a háton vagy hason fekvés kezd unalmassá válni számára. Eddig is próbálgatta tartani kis fejét, erre a korra azonban már képes lesz stabilan megtartani azt.

Mivel képes fejét megtartani, tekintetét egyre hosszabb időre leköti majd egy-egy tárgy nézése, legyen akár az egy mozgó tárgy. Szemével képes lesz már követni annak útját. Ahogy forog a föld a tengelye körül, úgy forog a baba is maga körül.

 

4 hónapos baba napirendje - készségfejlesző játékok

 

Az egyhelyben fekvést is felváltja már a hasról oldalra fordulás. Ha igazán nagy lendületet tud venni, akár hasról hátra is át fog már tudni fordulni.

Innentől kezdve légy sokkal óvatosabb. Egy pillanatra se hagyd a pelenkázó asztalon felügyelet nélkül. Amint egyszer sikerül átfordulnia, onnantól kezdve próbálgatni fogja, hiszen élvezni fogja ahogy forog vele a világ.

A hason fekvés sem lesz innentől túl nagy élmény neki, kis kezére támaszkodva ahogy fejét kezdi el emelgeti, idővel könyökére támaszkodva felsőtestét is kezdi kitolni majd.

 

Eddig csak a kezébe adott kisebb tárgyakat, játékokat tudta megfogni, markolászni. Mostantól kezdve azonban már egy-egy csörgő, zenélő játék is annyira felkeleti figyelmét, hogy értük nyúljon. Az apróbb – ám figyelj arra, hogy ne legyen túl apró – játékokat megtapogatja, kezébe veszi.

Ebben a korban hajlamosak lesznek egyre több mindent szájukba venni, nem csak megérinteni akarják, egyből szájba venni is.

 

4 hónapos baba napirendje - tükrös készségfejlesző játékok

 

Üntyürümpüntyürü és társai…

 

Ahogy teste fejlődik, vele együtt fejlődik a többi szerve is. Ahogy egy korábbi írásunkban említettük és picit bővebben ki is fejtettük, 3 hónapos korára megjelenik a beszédfejlődés kezdeti szakasza a gagyogás, gügyögés időszaka.

Sokan megfogadjátok, hogy biztosan nem fogtok értelmetlenül gügyögni majd kisbabátoknak, hisz ők is emberek, csupán még kisemberek. Ezt az elvünket vagy elhatározásunkat azonban hamar sutba dobjuk majd.

Rendkívül vicces lesz, ahogy egymást utánozzátok mind arckifejezésben, mind hangokban. Nemcsak ezeken a vicces hangokon, de egyre több mindenen nevet majd. Ezek nem egy véletlen elkapott mosolyok, kacajok lesznek már. Tudatosan, határozottan fog vissza mosolyogni rád.


4 hónapos baba napirendje - Minden kisbaba fejlődése egyéni és igen eltérő

 

Ne ijedj meg, ha a fentiek közül valamelyiket kisbabádnál még nem észleled. A védőnőt úgyis havonta látogatod majd. Ő, illetve a gyermekorvos segíteni fog mindenben. A rendszeres szűrővizsgálatok is éppen ezért lesznek. Ezért is fontos, hogy minden vizsgálaton részt vegyetek kisbabáddal.

Ahogy a kisbabák egyénisége sem, úgy fejlődésük sem egyforma. Egyikőjük alvásigénye kevesebb, másikuk mozgásigénye nagyobb. Egyikőjük korábban kezd el gügyögni, másikjuk lustább, kényelmesebb picit, így később kezd el forgolódni. De az a fontos, hogy ami Nektek jó, úgy és olyan arányban töltsétek ki a napotokat, illetve rendszeresítsétek azt.

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

4 hónapos baba napirendje

 

Tartalomhoz tartozó címkék: baba napirendje napi rutin