Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 hónapos baba napirendje

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Hogy néz ki egy 5 hónapos baba napirendje?

Kisbabád lassan féléves lesz, kimondva is félelmetesnek hangzik, hiszen még csak most született. Azonban ha visszagondolsz, születése óta rengeteg dolog történt veletek, sok dolgon mentetek át, tapasztaltatok meg sok új dolgot együtt. Így visszagondolva már nem is tűnik olyan rövidnek ez az időszak. Ez idő alatt pedig kisbabád is sok mindent tanult meg. De hogy mi mindent is tud 5 hónapos korára?
 

 

5 hónapos baba napirendje - Az étkezés…
 

A mindennapos dolgok kezdenek beállni, lassan rutinszerűvé válni. Az étkezések tekintetében az anyatej / tápszer továbbra is a legfontosabb tápanyag lesz számára. Ezt mutatja az is, hogy mostanra lassan eléri születési súlyának a dupláját.

A hozzátáplálásról azonban még korai beszélni. A megfelelő gyümölcsök, zöldségek ízlelését majd a következő hónaptól kezdheted el. Egyelőre az anyatej, illetve a tápszerek teljes mértékben kielégítik kisbabád igényeit. Elkezdheted azonban beszerezni a különféle gyümölcsaprítókat, zöldség párolókat, böngészhetsz a neten különböző receptek után.
 

 

A kis ficánkák mozgásfejlődése
 

Egy öt hónapos baba egyre ügyesebben mozog. Mostanra már pörög – forog, nem csak egy-egy nagyobb lendületvételből adódóan, hanem önszántából is.

A hasonfekvés, kis fejének biztonságos megtartása fontos szakasz mozgásfejlődésében, hiszen ezek a mozdulatok által erősödnek meg a nyak és hátizmai is. Ezek segítik majd hozzá, hogy ne csak hason fekve kézfején támaszkodjon, hanem kezével megtartva magát, elkezdjen kúszni.

Ebben a korban bizony mint a kis hernyó, úgy próbálkozik majd kisbabád is „közlekedni”, helyet változtatni. Először popsiját ringatva, hintáztatva kezd megindulni egy – egy játék irányába.
 

5 hónapos baba napirendje - bubbaland.hu blog

5 hónapos baba napirendje - Szellemi és érzelmi fejlődése
 

A kommunikációt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos. Kisbabád szellemi fejlődésében is igen fontos szerepe van.

Tanulj meg minél több mondókát, versikét, egy új játék, plüssfigura megismertetését kösd ezekhez. Így számára is játékos és önfeledt lesz a tanulás. Ahogy egyre többször hallja ezeket a mondókákat, úgy köti majd egyre inkább össze a szavakat a jelentésükkel.

A beszédhangokra egyre inkább felfigyel majd. Hangodat hallva, és azt felismerve elmosolyodik majd. Ugyanakkor egy szomorú arcot látva, ő is elsírhatja magát.
 

 

5 hónapos baba napirendje - Játékra való igény
 

Mivel ebben a korban leginkább hasonfekve van és ebből a pózból fog elindulni kúszni, majd idővel mászni a legjobb választás és az egyik legnépszerűbb a játszószőnyegek. A színesebbnél színesebb formák, a különböző anyagú, tapintású készségfejlesztő játékok, kiegészítők kíváncsiságát egyre jobban felkeltik, egyúttal mozgásra kényszerítik majd. A kúszásból szépen lassan alakul majd ki a mászás is.

 

5 hónapos baba napirendje - készségfejlesző játékok polip
 

Tente – baba – tente, de hányszor egy nap?
 

Alvásigényük ebben a korban még mindig igen magas. Éjjelente továbbra is 11-12 órát is aludhatnak egy huzamban vagy sajnos egyeseknél több ütemben.

Nappal azonban igen változó, lehet csak egy fél órácskát alszik, de ha másfél óra múlva sem kel fel magától, akkor már felébresztheted, hiszen veszélyben lesz az éjszakai hosszú alvásotok.

 

Nem győzöm továbbra is kihangsúlyozni, hogy fejlődése szempontjából az alvás rendkívül fontos. Az ébren töltött órákat, és az ez idő alatt történt eseményeket egy pihentető alvás segítségével fogja tudni felfogni, megemészteni és kipihenni.


 

Erre a korra leginkább a hasonfekvés a jellemző. Sok kisbaba ellenkezik, hiszen nem mindenkinek kényelmes így feküdni, nekünk sem az minden esetben.

A picik mozgásfejlődésének érdekében azonban elengedhetetlen, hiszen fejét tartva a kis nyakizmait ezáltal edzi, hátizmai ezáltal fognak megerősödni. Mindez pedig szükséges ahhoz, hogy elérjünk a következő mérföldkőhöz, mely az ülés lesz.

Ám erre, egy következő írásunkban térünk ki részletesen, a 6 hónapos baba napirendjében.

 

5 hónapos baba napirendje a készségfejlesztő játékok bubbaland

Tartalomhoz tartozó címkék: baba napirendje napi rutin