Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudnod a 6 hetes magzatodról?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

 

6 hetes magzat - méretek

 

Magzatod mérete csupán egy lencse méretéhez hasonlítható 6 hetes korában, előző heti méretéhez képest azonban már a duplájára növekedett csupán az elmúlt 7 nap alatt. Ülőmagassága 5-8 mm, teljes testhossza pedig már 10-15 mm. Igen, lassacskán már kezdhetjük mérni a különböző méreteket. Láthatóan elkülönül a teste az egyelőre még aránytalanul nagy fejétől, melyen már kis szájának formája is kezd körvonalazódni. 

Kis teste kezd meghajolni és egy „C” betűhöz hasonló formát kezd felvenni – később is ez miatt fogod összegömbölyödve látni majd pocakodban az ultrahangos felvételen. Megjelennek a kezek és lábak kezdeményezései. Kezdenek beindulni a csontosodási folyamatok. Az alsó állkapocs kezd elkülönülni a felsőtől.

 

 

6 hetes magzat - belső szervek

 

Egyre több belső szerve kezd fejlődésnek indulni, illetve egyáltalán kialakulni. Kis agya 3 részre tagolódik, elő- közép- és hátsóagyra. Az agy hihetetlen fejlődésnek indul innentől kezdve, éppen ezért is olyan aránytalanul nagy a testéhez képest.

Az emésztőrendszerével együtt a légzőszervei is fejlődésnek indulnak. Ugyan még csak kezdetleges formában, de nemi szervei is jelen vannak már, ekkor még csak úgy hívjuk őket, hogy őscsírasejtek. Ebben a fázisban azonban még lehetetlen megállapítani, hogy kisfiatok vagy kislányotok fog születni.

Kezdenek fejlődésnek indulni a belső szervei, az első és egyetlen viszont ami már ebben az időszakban is működik az a keringési rendszere. Szívverése 110-160 percenként, ezáltal a vére egész testét körbe tudja járni. Az ultrahangos vizsgálat során már hallható lesz a kis szívének dobogása is. Ne ijedj meg, a sűrűn zakatoló hangtól, ez ilyenkor teljesen normális, hogy ennyire gyorsan ver. Ne akard a sajátodé hasonlítani. A magzatburok vizet kezd termelni és kisbabádat a születéséig védelmezni fogja.

 

6 hetes magzat - Milyen változások zajlanak le benned?

 

Ahogy méhedben növekedni kezd a pici, úgy más egyéb belső szerveid is mozgolódni fognak, illetve átalakul a megszokott helyük. Ahol eddig minden kényelmesen elfért, ott kezd szűkös lenni a helyzet. Leginkább például a húgyhólyagodon fogod észrevenni a változást. Egyrészt a megnövekedett hormonoknak köszönhetően, sűrűbb lesz a vizelési ingered is.

Másrészt a méhed növekedése miatt is kezdi nyomni majd a húgyhólyagodat. Minden egyes alkalommal, ha mosdóba mész, ürítsd ki jól. Egy tipp: ha úgy is érzed végeztél, dőlj előre, hogy szinte kipréseld magadból a maradékot. Bután hangzik így első olvasásra tudom, de ezzel a mozdulattal megspórolhatsz magadnak egy utat. 

 

 

6 hetes magzat - Hogyan étkezz?

 

Nagyon fontos, hogy a folyamatos vizelési inger elkerülése érdekében ne igyál kevesebbet. Sőt, ha lehet, igyál amennyit csak tudsz. Szervezetednek szüksége van a folyamatos pótlásra. A sűrű vizelési inger hatására pedig gondolj csak arra, hogy ilyenkor mennyi káros salakanyag távozik testedből. Kellemetlen mindig mosdóba járkálni, de tudatosítsd magadban, hogy mégis mennyire hasznos és egészséges. 

A terhességed alatt érdemes elhagyni a fűszeres, illetve zsíros ételeket. Ezek egy áltagos embernél is gyomorégéshez vezethetnek. Terhesség alatt pedig azoknál is jelentkezhetnek ezek a kellemetlen tünetek, akiknél korábban nem. A citrusféléket és a paradicsomos ételeket is ezért inkább kerüld.

A gyomorégés a gyomor felső izmainak ellazulása miatt jelentkezhet, ez pedig terhes nőknél különösen gyakran előfordul. Ezeknek az izmoknak lenne a feladata, hogy megakadályozzák a nyelőcsövön, az emésztőnedvek visszafele irányba induljanak el. Lefekvés előtt egyébként sem ajánlott több órával már étkezni. De ha mégis megkívántál valamit, a fejed alá egy plusz párna segíthet a gyomorégést elkerülni.

Nem csak egy plusz párna beszerzése ajánlott és nem csak a gyomorégés elkerülése érdekében. Lassan kezdhetsz nézelődni a bababoltokban, weboldalakon – egy szoptatós párna már a szülés előtti hónapokban is hasznos lehet és hozzá segíthet a kényelmes fekvéshez ezáltal pedig a pihentető alváshoz. A www.bubbaland.hu weboldalunkon rengeteg szoptatós párna közül válogathatsz, minden egyéb hasznos kiegészítő mellett. Nézelődj minél előbb!

 

Ha kiváncsi vagy a 7 hetes magzati állapotra , kattints ide és olvasd el a következő írásomat is ! 

 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland