Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

6 hónapos baba napirendje

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

2, 4, 6 hónapos napirendek… csak nyugalom, semmi sincs kőbe vésve...

 

Mindenképpen azzal kell kezdnem, hogy először is megnyugtassalak. A babák napirendje és annak hónapról hónapra történő változásai nincsenek kőbe vésve. Nem határolódnak el élesen, nem lehet szabályt alkotni rá, hogy melyik hónapban mi történik pontosan.

Nem is szabad, hogy vért izzadva próbáld követni az internetes oldalon ezzel kapcsolatos írásokat. A legfontosabb, hogy a magad, illetve a pici babád által felállított és a közösen kialakított napirendet tartsátok és azt próbáljátok meg követni. 

 

6 hónapos baba napirendje - Evés, alvás, játék, levegőzés, séta…

 

Az elmúlt hónapokban általában ezek a fő tevékenységek váltakoztak. Volt olyan, hogy a nap folyamán kevesebbszer aludt hosszabb időszakokra. Előfordult, hogy előbb vagy éppen később éhezett meg.

Azt viszont tudnod kell, hogy ahogy idősödik, alvásigénye ezzel együtt fordítottan arányosan csökken. Egyre többször lesz fent, nem igényli már a napi többszöri alvást. 6 hónapos korára már csak délelőtt alszik egyet, illetve délután is még egyet.

 

 

 

 

6 hónapos baba napirendje - A következő változás a hozzátáplálás elkezdése

 

Az anyatej a legfontosabb tápanyag. És nem kell, hogy innentől kezdve megvond pici babádtól az általa is annyira kedvelt tejcit. Ameddig igényli, nyugodtan szoptathatod.

Fél éves korától már elkezdheted a hozzátáplálást - kattints a kék linkre, ha ez a téma is érdekel.

Megpróbálhatod vele megkóstoltatni a különböző gyümölcspépeket, főzelékeket. A legfinomabb akkor lesz, ha Te magad készíted el őket. A délelőtti séták alkalmával kanyarodjatok el a helyi piacra és együtt szerezzétek be a friss zöldségeket, gyümölcsöket.  

 

6 hónapos baba napirendje a hozzátáplálás

 

 

Mit, milyen formában kóstoltass? Hogyan tálalj?

 

Ha saját magad fogyasztod is a zöldségeket, gyümölcsöket nagyon fontos, hogy jó alaposan mosd meg. Gondosan készítsd elő, pucold meg rendesen az alapanyagokat. Ha mindez megvan, jöhet a kóstolás.

Szépen fokozatosan kezd megkóstoltatni a gyümölcsöket, zöldségeket. A logika azt kívánná, hogy először kezd nyers formában kínálni. Apró darabokra, kis kockákra vágva akár kedvenc tálkájába tálalva. Azonban elsőre így túl intenzív ízekkel találkozna.

 

 

6 hónapos baba napirendje - Az étkezés - Előbb párolj, főzz, turmixolj 

 

Hogy eldöntse ízlik-e neki az adott gyümölcs vagy zöldség, különböző formában készíts el neki. Párolhatod a zöldségeket, melyek ezáltal értékes tápanyagaikból és vitaminjaikból némi tápanyagot ugyan veszítenek, de kevesebbet, mintha főznéd. Ennek ellenére nyugodtan kínálhatod főtt zöldségekkel is.

A húslevesből a burgonyát a főzés kezdeti fázisából nyugodtan kiveheted neki, és mellé akár még egy kis húsleves levet is hozzá pépesíthetsz. 1-2 egyszerűbb főzeléket is készíthetsz már neki. A lényeg, hogy eleinte pürésíts, hiszen eddig csak az anyatejjel és a tápszerrel találkozott – folyékony formában.

 

Később, ha ezeket elfogadta, és jóízűen elfogyasztotta, adogathatod neki te is, kis falatok formájában. Engedd, hogy kezecskéjével ő is belenyúljon a tálba. Hadd tapasztalja meg milyen a gyümölcsök tapintása természetes állapotukban. Cikkelyekre szeletelve kedvenc tányérkájával nyugodtan ott hagyhatod az etetőszékében, majszolja csak egyedül, a maga kis tempójában a finom falatokat.

 

 

De pontosan mivel is kezd az ízlelést?

 

6 hónapos korától pici babád megkóstolhatja már a banánt, az almát, az őszibarackot, a meggyet és a cseresznyét illetve akár a szilvát is. A zöldségek közül pedig először egy kis burgonyát, répát kóstoltass vele, valamint a pici babák nagy kedvencét a sütőtököt. 

 

 

6 hónapos baba napirendje - Kialakul a stabil ülés

 

Hogy a fenti finomságokat biztonsággal megkóstolhassa, egy nagyon fontos mozgásfejlődési szintet fog eddigre elérni. Amennyiben megfelelően megerősödött a hátizma és kialakultak a testtartó és egyensúlyi reflexei ennyi idős korára már biztonsággal fog ülni. Így egy új helyzetben, az etetőszékbe ülve ismerkedhet meg a számára még ismeretlen világ egy újabb kis részletével.

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland