Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

8 hetes magzat

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

8 hetes magzat - Van-e már némi látszatja, hogy babát vársz?

 

Elképzelhető, hogy magadon külső változást még nem észlelsz. Bár akik másodszorra szülnek, nekik a hasizmaik már meglazultak az első terhességnél, így másodszorra hamarabb, már a 8 hetes magzati korban megmutatkozhat egy kisebb baba-pocak. 

 

8 hetes magzat

8 hetes megzat - Az imádott baba-pocak…

 

A pocak növekedését minden kismama türelmetlenül várja. Illetve már az első pillanattól, szinte minden reggelt azzal kezd, hogy perceket tölt a tükör előtt nézegetve magát.

Alig várva az eredményt, hogy tegnap óta mennyit nőt a hasa. Látszik-e már, hogy egy kisbaba növekszik benne. A kismamák pocakjukat a terhesség utolsó pillanatáig elérzékenyülve simogatják. 

 

 

8 hetes magzat - A kellemetlen bőrhibák megjelenése…

 

A terhesség elején, rögtön egy apró kellemetlenséggel is számolnod kell. Ez pedig az arcbőrödön kialakuló pattanások.

Újra tinédzsernek érezheted magad, hiszen a megnövekedett hormonok száma miatt, bőröd változáson megy keresztül. Így sajnos, nem a szép emlékek jönnek elő abból a korból, a felhőtlen boldogság vagy az első szerelem érzése, hanem a reggeli bosszankodás a fürdőszobában. Megoldva a „Hogyan fedd el alapozóval a tegnap még csak halvány jelét sem mutató rettenetes pattanást az orrodon” kérdést.

 

 

Aranyhaj és a nagy gubanc esete

 

Hogy egy picit jobb kedvre derítselek - remélem nem szörnyülködve olvastad a fenti sorokat – a hajad is változni fog. A terhesség alatt, lehet a terhes vitaminoknak is köszönhető, de hajad sokkal dúsabb lesz és észrevehetően gyorsabban is fog nőni. Még annak is, akinek esetleg kevesebb haja van, hajkoronája pompázni fog :)

 

 

8 hetes magzat - Kellemes „változás” a párodnak...

 

Végül még egy, Téged érintő változás, melynek majd párod is biztosan örülni fog, a melleid elkezdenek nőni! Szintén a hormonoknak köszönhetően, tested ezáltal is megmutatja, hogy kezd felkészülni majd a szülés utáni szoptatásra.

 

 

De nézzük, mi folyik belül a méhedben? Az „ici-pici lencsi-lány”, aki ekkora már babszem méretű!

 

A kis embrió méretét tekintve babszem nagyságú, 15 mm, súlya is csupán 1-1,5 gramm lehet. Ezáltal könnyedén lubickol még méhedben, ami viszont kb. narancs méretű. Így ezeket a mozgásokat még korai lenne, ha már éreznéd. Kis embriód kezén illetve lábfején is már ujjacskák formálódnak ki, melyeket ugyan még úszóhártyához hasonló vékony bőr köt össze. Könyéknél és csuklónál már hajlítani is képes a karját. 

 

 

Az idomok kialakulásának kezdete

 

Arcocskáján a szemek körül szemhéjak rajzolódnak ki, a szem körüli bőr pedig szemhéjakká alakul át. Ekkor alakul ki a felső ajak is. Valamint a külső és belső fül is fejlődésnek indul. 

Az agyféltekék hirtelen növekedésnek indulnak. Kezdetleges agyhullámok is kimutathatóak már. Az idegsejtek kezdnek kapcsolatba lépni egymással, ezáltal idegpályák képződnek. Az izmok és idegek fejlődése érdekében pedig rögtönzött és reflexszerű mozdulatokat végez.

 

Kifejlődik a rekeszizma, azonban a külső nemi szervei még nem. Így ekkor még korai lenne meghatározni a baba nemét. 

Az emésztőrendszere is fejlődésnek indul. Valamint megindul a vérkeringése kezdetleges keringési rendszerében. Kis szívében pitvarok és kamrák fejlődtek ki, melynek pumpái az anya szívveréséhez képest kétszer annyit vernek percenként. 

 

8 hetes magzat 

 

8 hetes magzat - Vizsgálatok

 

8 hetes magzati korban vérkép, vizelet, fogorvosi vizsgálat, vércsoport meghatározás, vöröstest ellenanyag és szifilisz szűrés vár Rátok. De a legfontosabb, hogy a nőgyógyászod az első vizsgálatok után kiszámolja a szülés várható időpontját.

Azt tudnod kell, hogy ennek valószínűsége csupán 5%, hogy valóban az orvosod által meghatározott napon fogsz szülni. Viszont 85% a valószínűsége annak, hogy a kiszámolt nap előtt vagy után fogsz szülni 2 héttel.

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland