Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

9 hetes magzat

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

 

9 hetes magzat - Fejlődési mérföldkövek

 

Hétről hétre azon gondolkosz vajon mekkora lehet az éppen benned növekvő aprócska lény.  Ha weboldalunkat végig olvasod hétről hétre végig követheted te is a növekedési méreteket illetve a testedben végbemenő éppen aktuális változásokat.

Onnatól kezdve, hogy az ultrahangos felvételen egyáltalán észre lehet venni létezését, csak egy aprócska fekete folt mutatkozott, csupán mákszemnyi lehetett - 4 hetes korában.

6 hetes korára már egy lencsével egyezett a mérete, az azt követő héten áfonya méretű volt, 8 hetes korára pedig babszem nagyságú lett. 

 

 
9 hetes magzat aktuális méretei


Elértük jelen írásunk címéhez a 9 hetes magzathoz, ebben az időszakban bizony már egy cseresznyéhez hasonlít a mérete.

Súlya nagyjából 20 gramm, hossza mindösszesen 24 mm lehet. Az előző hetekhez képest nem mondható túl nagy változásnak, sem mérete, sem súlya. Ettől függetlenül mérföldkőhöz érkeztetek, hiszen innentől kezdve az embrióból magzat válik. Testének körvonalai alapján egyre jobban hasonlít már egy újszülöttéhez.
 


Nézzük a magzatot, hol tart éppen a fejlődésben?


A gerincoszlop megnövekedett nyúlványa eddigre eltűnik, ezáltal is veszíti el embrionális formáját.

Fejformája már az elmúlt hetekben is elkülönült testétől, mostanra pedig tovább növekedett. Egyelőre még összegömbölyödve melkhasához simul. Kezd megindulni kis nyelvének fejlődése.

Az előző hetekhez képest folytatódik emésztőrendszerének fejlődése. Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy belei egyre hosszabbak. Ahogy az embrionális farok eltűnik ezzel párhuzamosan megjelenik a végbélnyílás.

Mindezzel párhuzamosan elkezdődnek fejlődni a nemiszervek. A későbbi külső nemi szervek kezdetleges formája is körvonalazódik már, de ebből még nem lehet semmi konkrétat megállapítani. Az izületek és csontok fejlődésének köszönhetően a magzat elkezd mocorogni. 

 


 

9 hetes magzat - A babapocak


Magzatod kezdetleges mozgásaiból még semmit nem fogsz érzékelni.
Abból viszont hogy növekszik egyre többet.

Ruháid kezdenek szűkösek lenni. A nadrágodat és a blúzodat is egyre nehezebben gombolod be. Eljött az ideje annak, hogy beszerezz néhány kismama ruhát. Egy kényelmes nadrágot, melynek derékrészét úgy alakítják ki, hogy egy gumírozott betétet varrnak bele. Ennek köszönhetően nem lesz kényelmetlen egy nadrág viselése sem.

Sokan úgy gondolják egy klasszikus cica nadrág is kellően rugalmas lehet. Ám ezek ha kényelmesnek is tűnnek, a derekuk egy idő után mégis szorosnak fog bizonyulni, kár kínozni magad. Érdemes befeketetni néhány kifejezetten kismamáknak tervezett ruhába.
 

 

 

9 hetes magzat - Játék a pocakkal


Ahogy növekszik a pocakod, azt veszed majd észre, hogy egyre többet simogatod. Ha finoman megnyomod,  magzatod is arrébb húzódik majd. Képes már elfordítani a fejecskéjét. Az ilyen interakciókra reagál ő is, például azzal, hogy mozgatni kezdi ujjacskáit vagy nyitogatja fején már kialakuló szájacskáját.  


 

Az ultrahangos vizsgálat mit mutat ekkor?


Az ultrahangos vizsgálat során a monitoron egyre jobban felismered már te is magzatod körvonalait. Testétől hogy válik el az egyelőre aránytalanul nagy feje, karjai, lábacskái, a végtakokon pedig kezdnek szétválni az ujjacskái.

Az orvos az ultrahangos vizsgálat segítségével ellenőrzi és megállapítja, hogy megfelelő mértékben növekszik-e kisbabád. Fény derülhet az esetleges méhen kívüli terhességre is.

A legszívhez szólóbb élményt ebben az időszakban élitek majd át, amikor is meghallod az első szívhangot. 
 

 


9 hetes magzat - Tudd meg születésének várható időpontját!


Az ultrahangos vizsgálat során az orvos a méretekből illetve, hogy milyen fejlődési szintet ért el eddigre, megállapíthatja azt is, hogy körülbülelül mikorra várható a szülés időpontja. 

 

Ha szeretnél olvasni a következő hétről, a 10 hetes magzat blogot itt találod

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41