Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Baba altatása - Hogy csináld!?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Baba altatás

 

Azt hinnénk, hogy a baba altatása könnyű feladat, hisz úgyis a nap nagyobb részét alvással tölti. Azonban ez abszolút nincs így. A szülőnek is tanulnia kell mikor van szüksége a gyermekének alvásra, és a babának is tanulnia kell hogyan aludjon el.

 

Mire figyelj baba altatás előtt

 

Az első evidensnek tűnő feladat, hogy egyáltalán vedd észre ha a babád fáradt. Nemcsak az ásítás lehet ennek a jele, hanem utalhat erre a szem dörzsölése, nyűgösség, vagy akár a sírás is. Igen a baba attól is sírhat, ha fáradt. Ha ezeket a jeleket észleled, próbáld elaltani. 

 

A kisbabák könnyen megnyugszanak szoptatás közben, és van, aki utána egyből el is alszik. Ez elég könnyű módja lenne az altatásnak, viszont nem igazán ajánlatos erre rászoktatni, mert megeshet, hogy később máshogy szinte lehetetlen lesz elaltatni.

 

Ha babád többször alszik rövidebb ideig, akkor próbáld inkább kicsit mindig nyújtani az ébrenlét időtartamát. Törekedj a legalább 1 órás alvás elérésére. Ekkor a babád sem felszínesen fog aludni, hanem képes lesz nyugtató, mélyebb alvásra. 

 

Segítség lehet egy szoros pólya is, amely kellően szorosan tartja a babát az alvás során

 

Hogyan lesz hatékony a baba altatása?

 

Biztosan többször hallottad már, hogy alakíts ki egy alvási rituálét, egy rutint minden alvás előtt, mellyel segítheted gyermekedet megtanítani aludni. 

 

A babák gyorsan megtanulják ezt, és egy bizonyos biztonságot is ad számukra, ha minden nap ugyanakkor altatod, és ugyan azok a mozzanatok ismétlődnek. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Már az is egy alvási rutin ha minden elalvás előtt simogatod a hátát, és mesélsz vagy énekelsz neki; együtt behúzzátok a függönyöket.

 

Vedd figyelembe, hogy a gyerekeknél rövidebb alvási periódusok vannak, és az alvás sem mély alvással kezdődik mint a felnőtteknél. Éppen ezért, ha pl. kezedbe ringatva altatod akkor mielőtt letennéd számolj rá még kb 20 percet. Ezzel megelőzheted, hogy miután óvatosan letetted egyből felébredjen.

 

A felszínes alvások ciklusain óránként átesnek. Ha alvás közben riad fel, próbáld először átsegíteni ezen a szakaszon. Először is óvatosan simogasd, és csak legyél mellette. Nem kell felvenni, nem kell ringatni. 

 

Szakértők szerint a zene is segíti a babák alvását. Manapság a neten fellelhető már több altató, vagy fehér zaj, melyet a felszínes alvás periódusában ajánlott leginkább játszani.

 

Neurológusok szerint a zene pozitív hatással van a babák agyfejlődésére is, tehát ha nem zárkózol el az effajta módszertől, akkor használd bátran altatások alatt.

 

 

Mikor alussza át a baba az éjszakát?

 

Körülbelül 6 hónapos kortól a legtöbb baba képes lesz éjjel akár 5 órát is átaludni. Ekkor már a mély alvási ciklusok is hosszabbak lesznek.

 

Viszont épp ebben az időszakban mégis felébredhetnek, hisz erre az életszakaszra jellemző a fogzás, vagy a nagyobb fejlődési ugrások. Ha képes babád egyedül visszaaludni, akkor elég ha csak mellette vagy, vagy a hátára teszed a kezed.

 

Amennyiben babád még nem képes magától visszaaludni akkor segítsd őt át ezen a  fázison. Simogasd, halkan mesélj vagy énekelj neki.