Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mekkora a babák alvásigénye?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Baba alvásigénye

 

 

A baba alvásigénye az életkorának megfelelően változik. A legtöbb újszülött a kórházban édesen alszik, majd hazatérve az újdonsült szülők legnagyobb meglepetésére sok baba majdnem átsírja az egész éjszakát.

 

 

Ennek oka, hogy a szülés utáni fáradalmakat nem csak az anyák, de a babák is próbálják kiheverni. Az új világba csöppenve még minden inger igen hamar lefárassza őket, így etetés idejére is úgy kell ébresztgetni őket.

 

 

Viszont ez kb a 3. naptól, épp a boldog hazatérés pillanatától megváltozik, ugyanis babád képes lesz magától felébredni, mikor éhes. A szerencsésebb szülők gyermeke evés után is jókat alszik, míg a hasfájós babák sajnos nagyon nehezen tudnak visszaaludni.

 

Minden gyermeknek más az alvási ritmusa, de azért van egy átlagos alvásigény, mely minden életkorra jellemző.

 

 

 

Hogy mennyi lehet a baba korának megfelelő alvásigény, a következő sorokból megtudhatod:

 

Újszülött baba alvásigénye

 

Az újszülött baba még rengeteget alszik, alvásigénye nagyon magas. Náluk még nincs kialakulva az éjszakai és a nappali alvás sem. Kb 30 perceket képes ébren maradni. Átlagos napi alvásidejük 18 óra is lehet. Gyakorlatilag csak esznek és alszanak. 

 

Ha evés közben is bealudna, javaslom kicsit csikáld meg a nyaka tövét és máris újra elkezd majd cuclizni, nálam bevált módszer :)

 

 

1 hónapos baba alvásigénye

 

Az 1 hónapos baba már képes kicsit többet ébren maradni, de még mindig a nap nagyobb részét az alvás teszi ki. Átlagosan 14-16 órát is alhatnak, melyből 4-5 alkalom nappali alvás. Még mindig csak 30-60 percet képesek egyszerre ébren maradni. Egy kényelmes babafészekben boldogan elvannak ezekben az alvási ciklusokban

 

Baba alvásigénye

 

2 hónapos baba alvásigénye

 

A 2 hónapos babának ismét kicsit kevesebb alszanak. Már képes akár 1.5 órát is ébren maradni két alvás között. Átlagosan 14 óra az alvásigényük, melyből kb 4 alkalom nappali alvás.

 

 

A 3-5 hónapos baba alvásigénye

 

A 3-5 hónap közötti babák már képesek akár 2 órákat is ébren maradni, viszont a napi alvásigényük még mindig 14 óra körüli. Azonban már elegendő számára 3 alkalom nappali alvás.

 

 

6-10 hónapos baba alvásigénye

 

6 hónapos kor a következő szint ,ahol a babáknak ismét kevesebb az alvásigénye.Már képes akár 4 órát is ébren maradni az alvások között. Átlagosan 14 órát alszanak, csakhogy már elegendő számukra 2 alkalom nappali alvás.

 

 

Ezt az időszakot jelentős fejlődési ugrás jellemzi, ezért az eddig kialakult alvási szokások teljesen fel is borulhatnak. Erre az időszakra jellemző a mozgás ugrásszerű fejlődése is. Elkezdődik a kúszás-mászás, és a fogzás is erre az időszakra jellemző.

 

Megeshet, hogy az addig békésen alvó baba, most nyugtalan, sokszor felébred, felsír éjszaka. Erről az állapotról és alvási problémákról a túlpörgött baba altatása című blogban további érdekességeket olvashatsz.

 

Baba alvásigénye nappal

 

 

10-18 hónapos baba alvásigénye

 

Még mindig sokat alszik, viszont 2 alvás között már képes 5-6 órát is ébren maradni. Nappal  elegendő számára 2 alkalom alvás.

 

19-36 hónapos baba alvásigénye

 

Egyre tovább bír ébren maradni napközben. 19-36 hónapos baba alvásigénye minimálisan változik. A babának elegendő egy napközbeni alvás, ami nagyjából 2-3 órán át tart.

 

Mivel segítheted kisbabád alvását?

 

Van pár apró trükk amit megtehetsz kisbabád nyugodt pihenéséért. Egyik ilyen ha már az elején kialakítotok egy alvási rutint. 

 

  • Napközben és este is nagyjából egy időben próbálj altatni, és ha lehet ugyan azok a mozzanatok kövessék egymást. Ezzel elérheted azt is, hogy ha. pl minden nap este alvás előtt fürdetés, majd etetés következik, akkor a babád már fürdetés közben tudja, hogy hamarosan aludni fog. 

  • Engedj friss levegőt a szobába, de ügyelj rá, hogy ne legyen se túl hideg se túl meleg. A friss levegő is segíti a nyugodt alvást. Átlagosan 22 fok megfelelő  a gyerekszobában.

  • Legyen a babának saját alvóhelye. Ha folyamatosan máshol kell aludnia akkor, nem fogja komfortosan érezni magát

  • Száraz pelusban aludjon el a csöppség, és ha véletlen menet közben cserélni kell, akkor próbálj tompított fényt alkalmazni.

  • A kezdeti időszakban párnát ne alkalmazz, mi 2 éves kor előtt nem is nagyon javasoljuk semmilyen párna használatát sem.

  • Figyelj arra is, hogy ne legyen túlöltöztetve alvás közben a babád. Segíthetsz neki egy puha ágyneművel, amely kellően meleg, ugyanakkor elvezeti az izzadtságot.

  • Egy pihe-puha szundikendő vagy nyuszis alvóka kiváló társ lehet alvás közben, amelyet szoríthat és morzsolhat, ezzel megnyugtatva magát.


 

Ne feledd ha babád nyugodtan alszik, azalatt te is pihenhetsz. Az altatási szokás kialakítása nem kerül nagy erőfeszítésbe, egy próbát igazán megér.

 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41