Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Baba fogzása - mit lehet tenni, hogy enyhítsük fájdalmát?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Baba fogzás - Hasznos tippek 

 

 

A baba fogzás időszaka kimerítő az egész család számára. A fogzás általánosságban 6 hónapos korra tehető, azonban a fogcsírák jóval előtte, akár már 3 hónapos korban növekedésnek indulnak.

A fogak folyamatosan a  felszín felé törnek, majd  végül az ínyt áttörve előbújnak. Ez a folyamat fájdalmas a baba számára, ezért ebben az időszakban rendszerint megváltozik a  babád alvási szokása.

Sűrűn felsírhat éjszaka, és a fájdalom miatt  megnyugtatása sem egy egyszerű feladat. 

 

 

baba fogzása és hogyan enyhítsd a fájdalmát - Bubbaland.hu

 

Tippek a baba fogzás enyhítéséhez

 

 • A fogzás elindulásának jól látható jelei vannak. A nyálzás az egyik leggyakoribb jel. Ez már megjelenik még mielőtt bármilyen tünet is észlelhető lenne. Arra kell vigyázni, hogy ilyenkor a nyál erősebb ezért az érzékenyebb bőrű babáknál a száj körül apró piros foltok jelenhetnek meg.

 • A nyáladzás alatt a baba ruháit nyálkendővel védheted meg. Ezt könnyebb cserélni, mintha folyton át kellene öltöztetni. Az arcát pedig ápoló krémmel tudod kenni, így a felmarás esélye is alacsonyabb..

 • A másik nagyon jellemző tünet a rágás. Szinte megállás, és válogatás nélkül bármit megrág. A rágás oka a fogíny viszketése, és áttörés előtt érezhető feszítő fájdalom. Előszeretettel rágcsálja öklét, viszont ez a fájdalmán nem segít, és a nyáltermelődés is fokozottabb lesz.

 • A rágásban segíthet babának ha egy rágható szundikendőt vagy rágókát adsz a kezébe.

 • Vannak már direkt puha rücskös rágókák is, amelyek jobban dörzsölik az ínyt. A zselés folyadékkal rendelkező rágókákat pedig hűtőbe tehetjük, melyek rágás során hűsítik is az ínyt. És léteznek fa rágókák mellyek épp ott dörzsölnek ahol kell.

 • Amennyiben babád egész nap nyugtalan, nem segít rajta látszólag semmi, sokat felsír, próbáld ki a speciális fogíny nyugtató géleket, melyek belsőleg is használhatóak. Mivel a fogzás egészen 3 éves korig tart, így ezeket a szereket ne alkalmazd folyamatosan. Jobb, ha ezt a lehetőséget megtartod az őrlőfogak előbújásához, vagy azokra az időszakokra amikor tetőzik a fájdalom.

 • Javaslom a Dologel nevű gyógyszertárban kapható termék alkalmazását, mely kifejezetten gyermekek részére készült. Tegyél az ujjadra egy picit és alaposan dörzsöld be a baba fogínyét.
   

 • Bababoltokban kapható szilikon fogkefe, mellyel az ujjadra húzva óvatosan dörzsölheted, masszírozhatod picit a baba ínyét. Ezzel enyhülhet kicsit a fájdalma, viszkető érzése, és segíthetsz a fogak előbújásában is
  .

 • Sok esetben a fogzás hasmenéssel járhat. A széklete ugyanúgy mint a nyála ilyenkor erősebb, így ha a kicsi popsija a lazább széklet miatt kipirosodik, használj valamilyen popsikrémet.
   

 • A fogzás hatására lehet hőemelkedése is a babának. Enyhébb esetben nem kell csillapítani, viszont ha lázas lesz, akkor lázcsillapítás mellett vidd el gyermekorvoshoz  aki kizárja esetlegesen egy betegség jelenlétét.

baba fogzása és hogyan enyhítsd a foga fájdalmát - Bubbaland.hu

 

Mit NE! tegyél baba fogzás alatt

 

Egy szülőnek a legszörnyűbb dolog nézni ha gyermeke szenved. Próbálna bármit megtenni ennek enyhítésére, viszont vannak dolgok amikkel inkább árthatunk babánknak mint segítünk számára.

 

Fájdalomcsillapítók túlzott használata:

 

Kimerítő a babának is és a szülőnek is mikor a baba felkel álmából és keservesen sír fájdalmában. Gyors megoldásnak tűnhet valamilyen fájdalomcsillapító adása, mely létezik kúp, és szirup formában is.

Azonban ezeket  semmiképp nem szabad folyamatosan adni a babának. Erősebb fájdalomcsillapító adása esetén mindenképp konzultálj gyermekorvossal aki tanácsot ad számodra, hogy milyen rendszerességgel és mekkora adagot adhatsz gyermekednek.

 

Helyi érzéstelenítők túlzott használata:

 

Lidokain tartalmú érzéstelenítőgéleknél sem szabad túlzásba vinni a használatot. Ezek a gélek sűrűbben adhatóak, viszont számolj azzal is, hogy a fogzás 3 éves koráig eltart majd.

Lesznek enyhébb időszakok és lesz amikor valóban nagy fájdalomtól szenved kisbabád. Próbáld tartalékolni ezekre az időszakokra. A köztes állapotban pedig próbálj segíteni neki enyhe masszírozással, hűsítő rágókákkal, sok simogatással, öleléssel.

 

Ingerlékenység: Mindenki számára nehéz időszak ez. Azonban babád erről nem tehet. Ne veszítsd el a türelmed vele szemben csak mert nyűgösebb, vagy sokat sír. Neki ilyenkor nagyobb szüksége van rád mint általában. Sok ölelgetés és simogatás is segíthet leküzdeni neki ezt az időszakot.

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Tartalomhoz tartozó címkék: baba fejlődése Fogzás