Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Baba fogzása - mit lehet tenni, hogy enyhítsük fájdalmát?

Baba fogzása - mit lehet tenni, hogy enyhítsük fájdalmát?

Baba fogzás - Hasznos tippek 

A baba fogzás időszaka kimerítő az egész család számára. A fogzás általánosságban 6 hónapos korra tehető, azonban a fogcsírák jóval előtte, akár már 3 hónapos korban növekedésnek indulnak.

A fogak folyamatosan a  felszín felé törnek, majd  végül az ínyt áttörve előbújnak. Ez a folyamat fájdalmas a baba számára, ezért ebben az időszakban rendszerint megváltozik a  babád alvási szokása. Sűrűn felsír éjszaka, és a fájdalom miatt  megnyugtatása sem egy egyszerű feladat. 

Tippek a baba fogzás enyhítéséhez

 • A fogzás elindulásának jól látható jelei vannak. A nyálzás az egyik leggyakoribb jel. Ez már megjelenik még mielőtt bármilyen tünet is észlelhető lenne. Arra kell vigyázni, hogy ilyenkor a nyál erősebb ezért az érzékenyebb bőrű babáknál a száj körül apró piros foltok jelenhetnek meg. A nyáladzás alatt a baba ruháit nyálkendővel védheted meg. Ezt könnyebb cserélni, mintha folyton át kellene öltöztetni. Az arcát pedig ápoló krémmel tudod kenni, így a felmarás esélye is alacsonyabb..

 • A másik nagyon jellemző tünet a rágás. Szinte megállás, és válogatás nélkül bármit megrág. A rágás oka a fogíny viszketése, és áttörés előtt érezhető feszítő fájdalom. Előszeretettel rágcsálja öklét, viszont ez a fájdalmán nem segít, és a nyáltermelődés is fokozottabb lesz. A rágásban segíthet babának ha rágókát adsz a kezébe. Vannak már direkt puha rücskös rágókák is, amelyek jobban dörzsölik az ínyt. A zselés folyadékkal rendelkező rágókákat pedig hűtőbe tehetjük, melyek rágás során hűsítik is az ínyt. És léteznek fa rágókák mellyek épp ott dörzsölnek ahol kell.

 

 • Amennyiben babád egész nap nyugtalan, nem segít rajta látszólag semmi, sokat felsír, próbáld ki a speciális fogíny nyugtató géleket, melyek belsőleg is használhatóak. Mivel a fogzás egészen 3 éves korig tart, így ezeket a szereket ne alkalmazd folyamatosan. Jobb, ha ezt a lehetőséget megtartod az őrlőfogak előbújásához, vagy azokra az időszakokra amikor tetőzik a fájdalom. Javaslom a Dologel nevű gyógyszertárban kapható termék alkalmazását, mely kifejezetten gyermekek részére készült. Tegyél az ujjadra egy picit és alaposan dörzsöld be a baba fogínyét.
   

 • Bababoltokban kapható szilikon fogkefe, mellyel az ujjadra húzva óvatosan dörzsölheted, masszírozhatod picit a baba ínyét. Ezzel enyhülhet kicsit a fájdalma, viszkető érzése, és segíthetsz a fogak előbújásában is
  .

 • Sok esetben a fogzás hasmenéssel jár. A széklete ugyanúgy mint a nyála ilyenkor erősebb, így ha a kicsi popsija a lazább széklet miatt kipirosodik, használj valamilyen popsikrémet.
   

 • A fogzás hatására lehet hőemelkedése a babának. Enyhébb esetben nem kell csillapítani, viszont ha lázas lesz, akkor lázcsillapítás mellett vidd el gyermekorvoshoz  aki kizárja esetlegesen egy betegség jelenlétét.

Mit NE! tegyél baba fogzás alatt

Egy szülőnek a legszörnyűbb dolog nézni ha gyermeke szenved. Próbálna bármit megtenni ennek enyhítésére, viszont vannak dolgok amikkel inkább árthatunk babánknak mint segítünk számára.

Fájdalomcsillapítók túlzott használata:

Kimerítő a babának is és a szülőnek is mikor a baba felkel álmából és keservesen sír fájdalmában. Gyors megoldásnak tűnhet valamilyen fájdalomcsillapító adása, mely létezik kúp, és szirup formában is.

Azonban ezeket  semmiképp nem szabad folyamatosan adni a babának. Erősebb fájdalomcsillapító adása esetén mindenképp konzultálj gyermekorvossal aki tanácsot ad számodra, hogy milyen rendszerességgel és mekkora adagot adhatsz gyermekednek.

Helyi érzéstelenítők túlzott használata:

Lidokain tartalmú érzéstelenítőgéleknél sem szabad túlzásba vinni a használatot. Ezek a gélek sűrűbben adhatóak, viszont számolj azzal is, hogy a fogzás 3 éves koráig eltart majd.

Lesznek enyhébb időszakok és lesz amikor valóban nagy fájdalomtól szenved kisbabád. Próbáld tartalékolni ezekre az időszakokra. A köztes állapotban pedig próbálj segíteni neki enyhe masszírozással, hűsítő rágókákkal, sok simogatással, öleléssel.

Ingerlékenység: Mindenki számára nehéz időszak ez. Azonban babád erről nem tehet. Ne veszítsd el a türelmed vele szemben csak mert nyűgösebb, vagy sokat sír. Neki ilyenkor nagyobb szüksége van rád mint általában. Sok ölelgetés és simogatás is segíthet leküzdeni neki ezt az időszakot.

Babatextil keresés