Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A baba fürdővíz ideális hőmérsékelete

A baba fürdővíz ideális hőmérsékelete

Baba fürdővíz hőmérséklet 

 

A kezdő szülők egyik félelme a fürdetés. Igazából nem egy bonyolult feladat, mégis egy eddig ismeretlen tevékenység, ha első gyermekes szülő vagy.

A legtöbb szülő bizonytalannak érzi a baba tartását fürdés közben. Félnek, hogy a csúszos kis testet nem bírják megtartani. Bizonytalanok a baba fürdővíz hőmérséklet megfelelő értékében is. A fürdetés viszont fontos része a baba ápolásának, így a napi rutin részévé kell válnia éppúgy, mint felnőttek esetében.

Babafürdetés

Általánosságban mondható, hogy a babák szeretnek fürdeni, lubickolni. Az anyaméhben töltött időre emlékezteti őket. A fürdés általában inkább nyugtatja a babát. A fürdéshez viszont jó, ha előre felkészülsz. Legyen kéznél minden ápoló dolog, amire csak szükséged lesz.

Szeretnék segíteni számodra, hogy te is magabiztosan fürdess, és ez inkább egy kellemes időtöltés legyen számotokra, mintsem egy stresszes állapot...

 

Először is a legfontosabb kérdés, hogy mennyi is az ideális baba fürdővíz hőmérséklet?

 

A csecsemő bőre még érzékeny, ezért nagyon kell figyelni a víz hőmérsékletére. Nem jó az sem ha túl hideg és az sem ha túl meleg a víz. Ami fontos, hogy ne saját magadhoz állítsd be a víz hőmérsékletét.

Az ideális baba fürdővíz hőmérséklet 36-37 Celsius fok

Amennyiben épp nincs sem vízhőmérőd, sem digitális kijelzős fürdetőkádad, akkor a saját csuklód vagy a könyököd vízbe érintésével is leellenőrizheted a hőfokot. Itt ugyanis vékonyabb, érzékenyebb a bőr, így hasonló hőhatást érezhetsz, mint a babád.

Akkor megfelelő a baba fürdővíz hőmérséklet, ha se hideget, se meleget nem érzel.

 

Fontos szempont még a fürdővíz mennyisége is.

 

Ha túljutottunk a baba fürdővíz hőmérséklet kérdésén, jöhet a fürdővíz mennyiségének a meghatározása.

Mi felnőttek szeretünk sok vízben fürödni, viszont a babáknál erre nincs szükség. Az ős esetükben sokkal kevesebb vízre lesz szükséged több szempontból is. 

Nagy segítség lehet egy fürdető szivacs, illetve fürdőkádba tehető betét, melyre fektetve a baba biztonságban van, nem csúszik ki a kezedből, nem merül el. Szabadon kalimpálhat kezeivel, lábaival is, neked pedig mindkét kezed szabad marad.

Elegendő annyi víz, hogy a hasa aljáig érjen. Ha a köldökcsont még nem esett le, akkor pedig az alá érjen a víz.

Ekkora vízben már szépen meg tudod fürdetni.

Ami nagyon fontos, hogy bármilyen kevés vízben is fürdetsz, vagy fürdető betétet használsz, NE HAGYD! egy pillanatra sem egyedül babádat.

 

Megfelelő szobahőmérséklet fürdetéshez

 

Ha sikerült beállítani a baba fürdővíz hőmérsékletét, a fürdővíz mennyiségét, fontos még beállítani a szoba hőmérsékletét ahol fürdetünk. Ne legyen nagy hőmérséklet különbség a szobában a vízből kivéve, mert a csecsemő még könnyen megfázhat. Általában kisgyermekes családoknál fürdetés alatt hősugárzót szoktak alkalmazni. 

 

A szoba hőmérséklete 24-26 Celsius fok körül már tökéletes meleget ad.

Ha másik helyiségben öltözteted babádat, mint ahol fürdeted, figyelj rá, hogy egyforma hőmérséklet legyen abban a helyiségben is. Mielőtt kiveszed, már készítsd oda a fürdető törölközőt.

 

Jól bugyoláld be és ha teljesen megszáradt, csak utána kezd öltöztetni. A törölköző legyen vastag és frottírból készült, hogy jól magába szívja a vizet. A legjobbak kis kapucnival védik a fejbőrt a megfázástól.

 

Ha szükséged volna egy ilyen kiváló minőségű törölközőre vagy egy puha fürdetőkesztyűre, nézz körbe nálunk itt : 

Babafürdetés kellékei 

 

Babatextil keresés