Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lázas a baba: Minden amit tudnod kell róla !

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

baba láz - bubbaland.hu

Baba láz - Mit tehetsz, ha lázas a baba?

A legtöbb szülő nagyon aggódik, amikor a baba testhőmérséklete a normál érték fölé emelkedik. Különösen, ha ez néhány órán, vagy rosszabb esetben napokon keresztül tart. A láz fáradttá, ingerültté, izgatottá teheti babánkat, és elveszítheti akár az étvágyát is .

Hogy enyhítsük félelmeidet, elkészítettük ezt az útmutatót, hogy amellyel megértheted a láz okait, beszélünk a tünetekről és arról is hogy enyhítsd a lázat.

 

Mi az a babaláz?


A láz a testhőmérséklet átmeneti emelkedése. Általában egy másik betegségre adott reakcióként jelentkezik. Lehet annak a jele is, hogy valami szokatlan dolog történik a szervezetben, például vírus vagy gyulladás. 

A normál vagy normális testhőmérséklet életkoronként eltérő. Felnőttek esetében a normális hőmérséklet 37,2 Celsius-fok. Ami a csecsemőket illeti, ezt 3 különböző korcsoportra oszthatjuk: 

 

1| Születéstől 3 hónapos korig: 
A láz 38 foktól kezdődik, vagy annál magasabb. 


2| 3 hónapos kortól 3 éves korig: 
Akkor mondhatjuk, hogy lázasak, ha a lázuk 39 vagy annál magasabb. 


3| Gyermekek 3 éves kortól és idősebb korig:
39,5 foktól vagy annál magasabb értéktől kezdődik. 

 

Mi okozza a lázat?


Sok minden okozhat lázat, és ez egyaránt vonatkozik a gyermekekre és a felnőttekre. Az egyik leggyakoribb ok a vírusfertőzés, mint például a szokásos megfázás vagy más néven közönséges nátha. Ebben az esetben a tünetek az orrfolyás, a torokfájás és a köhögés. Az ilyen betegségek gyógyulása kettő-négy napig is eltarthat. Ilyenkor általában nincs szükség orvoslátogatásra. 

Ezenkívül vannak más gyakori vírusfertőzések is, amelyek babalázat okozhatnak, mint például a bélgyulladás, fül- torok- vagy mandulagyulladás bárányhimlő vagy a rózsahimlő. Ha gyermeked ezek valamelyikét kapta el, a lázat vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például paracetamollal és ibuprofennel kordában tarthatja. Ha a láz 1-2 napnál tovább tart, akkor mindenképpen forduljatok a gyermekorvoshoz / védőnőhöz.

A gyermekorvos fel fogja írni a megfelelő antibiotikumokat és gyógyszereket. Ezenkívül gyermekének sok pihenésre és folyadékra lesz szüksége a gyógyuláshoz. 

 


Hogyan kell megmérni a gyermek lázát? 


Egyes szakértők a gyermekek hőmérsékletének mérésére végbélhőmérőt javasolnak. A legtöbb szülő azonban igyekszik elkerülni ezt a módszert. A szülők inkább a kevésbé irritáló módszerek felé hajlanak, amelyek hasonlóan pontos mérési eredményeket adnak. 

A legjobb alternatíva a csecsemők lázmérésére a születéstől három hónapos korig a fülhőmérő. Ha helyesen végzed, akkor mindössze fél fokos eltéréssel pontos mérést ad. Ezt a módszert ajánlja a legtöbb gyermekorvos is. 

Ami az idősebb gyermekeket illeti, a szájhőmérő a legjobb választás. Ez pontos leolvasást ad a testhőmérsékletükről. Sok orvos azonban még mindig a fülhőmérőt részesíti előnyben a legjobban még az idősebb betegek esetében is. 

 

Ne felejtsd el ellenőrizni a környezeti hőmérsékletet is! 


A 3 hónapos kor körüli csecsemők másképp alkalmazkodnak a környezeti hőmérséklethet. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a babádat melegebbnek érzed a szokásosnál, de nincsenek betegségre utaló tünetek vagy jelek. Az orvosok itt azt javasolják, hogy vegyetek le egy réteg ruhát, és 10 perc múlva mérjétek meg újra a hőmérsékletét. Így pontosabb értéket kaphatsz.

 

 

Hogyan kezeljük a lázat? Kezeljük -e egyáltalán? 


A láz kezelése attól függ, hogy mi okozza. Ha pl. vírusfertőzés, vagy megfázás okozza, akkor a láz annak a jele, hogy a szervezet küzd a vírus ellen. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy ebben az esetben nincs szükség gyógyszeres kezelésre. 

Ha a láz magas és fáradtság vagy fájdalom kíséri, akkor van értelme gyógyszert adni nekik. De előtte mindenképpen konzultáljatok a gyermekorvossal!

Ezenkívül tartsd szem előtt a környezeti hőmérsékletet és azt, hogy az hogyan befolyásolja gyermeked testhőmérsékletét. Például ne takard be túlzottan a babát, ha lázas. Ettől csak magasabb lesz a hőmérséklete. 

 

Baba láz - Próbáljátok ki a langyos fürdőt


Ha langyos fürdőt adsz a babádnak, az felmelegíti őt anélkül, hogy nagymértékben megemelné a testhőmérsékletét. Ez is segít csökkenteni a testhőmérsékletüket, mivel erősíti a vérkeringésüket. A szakértők azt javasolják, hogy adjuk be a gyerekeknek a gyógyszereiket, és ezt kövesse egy kellemes langyos fürdő. Ez biztosítja, hogy a baba gyorsan felépüljön. 

 

  • kezdjük a testhőmérsékletnél valamivel melegebben, és vízhőmérővel mérve legfeljebb 34 fokra, vagy kezünknek kellemesen langyosra hagyjuk hűlni,

  • csak derékig legyen benne a gyermek,

  • kézzel vagy szivaccsal locsolgassuk a felső testet,

  • maradjunk a gyerekkel, ne hagyjuk magára.

 

 

Baba láz - Szivacsos fürdő


Egy másik dolog, amit tehetsz, hogy csökkentsd a baba hőmérsékletét, az egy meleg szivacsfürdő. Ez jól jön azoknak a gyerekeknek, akik túl fáradtak ahhoz, hogy beüljenek a kádba. Szerezz egy szivacsot, langyos vizet és egy kis ecetet (1-2 evőkanál), és mosd meg vele a baba testét. Ez az egyik leggyakoribb házi gyógymód a láz ellen. Az ecet segít elszívni a felesleges hőt a testből, így csökkentve a hőmérsékletét. 

 

 

Baba láz - Nem csak a lázról van szó, hanem arról is, ami vele jár. 

 


A legtöbb szakértő nem tartja veszélyesnek a lázat. Ami miatt mindig aggódnak, az az, ami a lázzal együtt jár, vagy ami utána következik. 

 

- A kiszáradás. 
Amikor egy gyermeknek magas a láza, sok folyadékot veszít. A kiszáradás az egyik legveszélyesebb probléma, ami a lázzal jár. 


- Lázas rohamok
Ezek olyan rohamok, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor a gyermek lázas. Leggyakrabban 6 hónapos és 3 éves kor között fordulnak elő. A legjobb, amit itt tehetünk, hogy szemmel tartjuk gyermekünk lázát. Amint megemelkedik, kezdj el házi gyógymódokat vagy gyógyszereket használni a láz csökkentésére. 

 


Hogyan védjem meg gyermekemet a lázasodástól?


A legtöbb szülő szeretné megvédeni gyermekét a láz ellen. De az igazság az, hogy ez néha elkerülhetetlen. Amit szülőként tehetünk, az a következő: 

1| megérteni, hogy mi a láz.
2| megismerjük az okokat.
3| tanuljuk meg, hogyan kell pontosan lázat mérni.
4| tartsuk mindig készenlétben a gyógyszereket, ha utazunk vigyük mindig magunkkal.
5| mindig egyeztessünk a gyermekorvosunkkal !


Ezekkel a lépésekkel gyorsan kezelni tudod majd gyermeked lázát. Lehet, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, de ez a legtöbb, amit tehetünk a kicsinyeinkért. 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: betegségek