Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Babajátékok

Rendezés:

Babajátékok

A babák számára készített játékok igazodnak a gyermekek életkorához és fejlődési szakaszaihoz. Bemutatok neked néhány szuper játékötletet a különböző korosztályokhoz.

 

Babajátékok újszülötteknek 0-3 hónap

Az újszülötteknek olyan játékokat ajánlok, amelyek segítik az érzékek fejlődését és az interakciót a szülővel. 

 1. Játszószőnyeg: fektesd a kisbabádat a játszószőnyegre, és helyezz el körülötte különböző textúrájú és színű játékokat. Ezeket mutasd meg neki, rázogasd. Beszélj hozzá közben!

 2. Babatornáztató: helyezd a játszószőnyegre, és figyeld, ahogyan kisbabád figyeli a lógó játékokat rajta. ha mozgatod őket, szemével követi. Igyekszik majd elérni a rajta lévő érdekes játékokat, de ebben a korban még nem tud fogni. Inkább csak nyújtózkodik.

 3. Zenélő körforgó: helyezd el a baba ágya fölé. A rajta lógó játékok legyenek különböző alakúak és színűek, hogy felkeltsék az újszülött kisbabád figyelmét. Tudtad, hogy a babák látása az első négy hétben eléggé korlátozott, homályos? A mozgó tárgyak érdekelni fogják, és szép lassan fejlődni fog a látása is.  A körforgó remek segítség a kéz-szem koordináció fejlesztésében is.

 4. Puha plüssök: legyen az egy szundikendő vagy egy alvóka; jó ha a kezdetektől van egy kedves kis játék gyermekednek, amit megszokhat. Lehet, hogy ez lesz később a nyunyókája, ami segíti majd megnyugodni és az elalvásban. Azonban semmiképp ne tedd tele az ágyát plüssökkel, különösen ne a feje környékén a fulladás veszély miatt!

 5. Zenélő játékok: olyan játékokat is választhatsz, ami zenét vagy valamilyen nyugtató hangot játszanak. A kisbabák szeretik hallgatni a zenét, és ezek a játékok segítenek megnyugtatni a babát. 

 

Babajátékok 3-6 hónapos babáknak

Három hónapos korától kisbabád már meg tudja tartani a fejét, és lassan kézbe tud venni tárgyakat.

 1. Eszköz hasaláshoz: Nem minden baba szeret hason lenni, azonban fontos, hogy ezt rendszeresen gyakorolja, hogy a hátizmai megerősödjenek. Ebből a pozícióból fog majd kisbabád átfordulni. Vess be olyan puha eszközt a hasonfekvéshez, amin vannak különböző textúrájú és formájú játékok, hogy lekösd velük kisbabád figyelmét, és élvezetesebb legyen számára a gyakorlás.

 2. Csörgők: ha eddig még nem tetted, itt az idő, hogy beszerezz néhány csörgőt, hiszen most már gyermeked is meg tudja fogni. Hamar rá fog jönni, hogy ha rázza, akkor csörögni fog. :)

 3. Rágóka: habár az első fogacskákra még várni kell, 3-4 hónaposan már elkezdhetnek mozogni a fogcsírák. A kellemetlen érzést enyhítheti a rágóka.

 4. Babakönyv: válassz puha textilből készült könyveket, amelyek színes képeket és kontrasztos mintákat tartalmaznak. Ezek a könyvek segítik a látás fejlődését.

 5. Babatükör: ebben a korban a babák nagyon szeretik a csillogó dolgokat, ehhez tökéletes egy biztonságos babatükör. Érdekes lesz majd látnod, amikor rájön, hogy a baba a tükörben saját maga.

 

Babajátékok 6-9 hónapos babáknak

 1. Puha plüss kockák: építs néhány színes kockából tornyot, és nevezd meg közben a kockák színeit. Mondd el, hogy mit látsz rajta.  Aztán hagyd, hogy a kezével összedöntse. Később már ő is egymás mellé vagy egymásra helyez néhány darabot.

 2. Mozgó játékok: itt az ideje, hogy játsszatok olyan játékkal, aminek kereke van, és vagy húzogatni lehet, vagy tologathatja kisbabád.

 3. Készségfejlesztő puha kocka vagy labda: gyermeked imádni fogja a rajta lévő sok különböző mintát, formát textúrát. Mivel ebben az időszakban mindent a szájába vesz a fogzás miatt, fontos, hogy puha játékokat adj neki,a mit nem baj, ha megrágcsál.

 

Babajátékok 9-12 hónapos babáknak

Egy 9-12 hónapos baba már aktívan részt vesz a játékban és egyre nagyobb önállóságot mutat. Itt van néhány játékötlet a 9-12 hónapos babák számára a fentieken túl:

 1. Babák, puha plüssök: a babák és a plüssök már nem csak kedves díszként funkcionálnak ebben a korban. Adj gyermekednek egy kedves puha babát, amivel játszhat és amit ölelgethet. Ez segíti a kötődést és az érzelmi fejlődést.

 2. Húzogatós játékok: olyan játékokat válassz, amelyeket a baba húzhat maga után, például egy kis kocsit vagy játékállatot. Ez ösztönzi a mozgást és segíti a járás fejlődését.

Figyeld kisbabádat, az ő érdeklődési körét, és kövesd figyelemmel a fejlődési szakaszait, hogy a megfelelő játékot kínáld számára.

Fontos, hogy gyermeked játékait körültekintően válaszd ki: biztonságosnak kell lenniük. Ellenőrizd mindig a játékok címkéjét, és győződj meg róla, hogy megfelelnek az életkori ajánlásoknak és az előírásoknak. Továbbá, mindig legyél jelen és figyelj a babára, amikor játék közben van, hogy biztonságban legyen és érezze a szülői törődést!