Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Babaszoba hőmérséklete

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

baba hálózsák

 

A babaszoba hőmérséklete kritikus fontosságú! 

 

Egy újszülött fantasztikus, pici, törékeny teremtmény, joggal aggódik a szülő hogy megfázik, valami baj éri.

Azonban ez is kétélű dolog: ahogy nem szerencsés, ha hidegben van, úgy túlfűteni a szobát sem jó megoldás.

 

 

A babaszoba hőmérséklete : Mi az ideális a babának?

 

Az ideális hőmérséklet a szakmai ajánlások szerint 20-21 °C.

Ez azonban nem érvényes a pár napos újszülött esetében, aki egy teljesen egyenletes hőmérsékletű helyről érkezett. Számára az ideális a 22-24 °C, amit legalább 4 hetes koráig biztosítani kell neki.

 

Ezután lassan, heti egy fokkal csökkenthetjük a hőmérsékletet, amíg elérjük a 20 fokot. Erre a korai időszakra több szempontból is jó megoldás a baba pólya használata.

A pólya melegen tartja a csecsemőt, és az anyaméhhez hasonlóan körbeöleli, megnyugtatja. Kivételes előnye, hogy ebbe a babatextilbe tekert baba hamarabb megnyugszik ,mert az anyaméh kellemes emlékét idézi fel benne. Kutatások igazolják, hogy a babapólyában lévő babák nyugodtabbak, gyorsabban alszanak el és alvásuk is pihentetőbb.

 

 

 

 

Érdekes, hogy Nyugat-Európában inkább a 18-19 fokot ajánlják. Ez kicsit alacsonyabb annál, amit mi Magyarországon megszoktunk, de érdemes lehet elgondolkodni rajta.

A felnőttek biztos, hogy jobban alszanak, ha hűvösebb van. Azonban a gyerekekre oda kell figyelni, hogy a számukra komfortos hőmérsékleten legyenek. 

 

 

A babaszoba hőmérséklete : Honnan látjuk, hogy fázik a baba vagy melege van?

 

Ha melege van, azt könnyebben fel lehet ismerni. Ha nyugtalan, felsír, forró a tarkója, esetleg izzad: egészen biztosan melege van. 


Ha fázik, az kevésbé látható, inkább tapintható. Mivel a hőháztartása még nem annyira fejlett, ezért keze-lába hamarabb kihűl. Ez még nem okvetlen jelenti azt, hogy fázik, de ha a ruha alatt hideg a mellkasa, háta, akkor biztosan. 

Megfelelően felöltöztetve azonban a 18-19 fokban sem fog fázniEz nem jelenti azt, hogy vastagon be kell bugyolálni. A bőrnek szellőzni kell, az izzadságot is el kell tudnia a ruhának vezetni. Ezért érdemes jó minőségű, természetes anyagból készült nem túl vastag hálózsákot ráadni.

A réteges öltözködés nem csak a felnőtteknél, a babáknál is fontos. Jobb ha a hálózsák nem túl vastag és inkább egy plusz baba takarót használunk!

 

 

 

 

A babaszoba hőmérséklete : Hány fok legyen télen?

 

A téli szoba hőmérsékletet általában könnyű a termosztáttal beállítani. Alváshoz 18-19, nappal 20-21 °C ideális.

Azonban ha itt fürdetjük is a babát, akkor arra az időre érdemesebb kicsit melegebbre állítani a hőmérsékletet. A fürdés idején legyen min. 23-24 °C a szobában. 

Ez azonban már túl sok alváshoz, így érdemes egy kicsit kiszellőztetni fürdetés után.

Erre az időre vigyük ki a picit, nehogy megfázzon. Még ideálisabb, ha a fürdőszobában fürdetjük, de akkor itt is gondoskodni kell arról, hogy elég meleg legyen, amit akár egy elektromos radiátorral is könnyen, gyorsan elérünk. A kádból kiszálláshoz pedig bátran ajánlunk egy szuper nedvszívó állatos törölközőt :)

 


Télen nem csak a hőmérsékletre kell figyelnünk, hanem a megfelelő páratartalomra is.

 

A fűtés gyorsan szárítja a szoba levegőjét, és az könnyen az ideális 60% páratartalom alá csökken. Ilyenkor érdemes extra párásításról gondoskodni. Egyszerűen ellenőrizheted a hőmérsékletet és a páratalmat egy barométerrel.

 

 

A babaszoba hőmérséklete : Hány fok legyen nyáron?

 

Nyáron kicsit nehezebb az egyenletes hőmérséklet fenntartása.

A szoba a fekvésétől és az időjárástól függően könnyen túlmelegedhet, egy tetőtéri helyiségben például kánikula idején jóformán lehetetlen légkondicionálás nélkül aludni. Ezt pedig érdemes kerülni, ha baba van a családban. Nem csak szárítja a levegőt, hanem baktériumok is szaporodhatnak el benne, komoly betegségeket okozhatnak.

Ha mégis muszáj használni, csak pár fokot hűtsünk, és vigyázzunk, a közvetlen hideg levegő ne érje a kisbabát. Ez a ventilátorra is érvényes: ne fújjuk a levegőt közvetlenül a pici felé, kerüljük hogy huzat érje.

 

bambusz takaró babáknak

 

 

A babaszoba hőmérséklete : Természetes megoldásokkal is csökkenthetjük a hőséget:

 

  • elsötétíthetjük a szobát a legnagyobb melegben
  • szellőztessünk hűvösebb időben, hajnalban
  • vékony, könnyű takarókat használjunk, lehetőleg olyat, mint a bambusz anyagból készült baba takaró
  • ha nagy a meleg, nyugodtan lehet a baba egy szál pelenkában vagy vékony, ujjatlan rugdalózóban
  • fürdessük meg langyos vízben, akár alvás előtt

A komfortos hőmérsékletre folyamatosan oda kell figyelni, de egy kis ügyességgel télen-nyáron megfelelő szobát tudunk biztosítani, ahol a baba remekül érzi magát, és egészségesen fejlődik.

Sőt a babaszoba hőmérséklete nagyban befolyásolja a baba alvásának minőségét is, melyről az alábbi blogban olvashatsz további érdekességeket : Baba altatása

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41