Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Babával a nyári kánikulában

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

A kánikula, a napokon át tartó 35-38 fok, a fülledt éjszakai hőmérséklet nem csak a felnőtteket viseli meg, hanem a babák szervezetére is hatással van.

Az alábbi ötletekkel, tanácsokkal segítünk, hogy vészeljétek át ezeket a forró napokat:

 

A kánikula 

 

Amikor a hőmérséklet 35 fok fölé melegszik, és tartósan, napokig nem hűl, akkor azonnal jönnek szembe a jó tanácsok, amiket érdemes megfogadni.

Igyunk sok vizet, ne tartózkodjunk napon 11-15 óráig. Nem szabad ekkor szabadban fizikai munkát végezni, érdemes naptejet használni...

Egy felnőtt számára ezek könnyen és egyszerűen betarthatók, és ezek a napok ritkán okoznak egészségkárosodást. 

Egy baba számára azonban egy ilyen időszak nagyon kellemetlen lehet.

 

Mire figyelj a kánikulában, ha kisbabád van?

 

Ha a hőmérséklet eléri, meghaladja a 35 fokot, akkor nem csak arról van szó, mikor sétáljatok, mit viseljen a baba, de egyáltalán: hogy fogja bírni, hogyan tudsz segíteni rajta, ha nagyon melege van?

 

Az első számú szabály, ahogy a felnőttek esetében is, úgy a picivel is kerülni kell az extrém meleget.  Érdemes a  sétát a hűvösebb időszakokra időzíteni, reggelre, estére. 

 

Sarkalatos pont még a megfelelő folyadék fogyasztás. A csecsemők testének 70-75%-a víz, így különösen ki vannak téve a kiszáradásnak.

 

Ha szoptatsz, akkor is érdemes kis vízzel megkínálni, ha már nem, akkor pedig alapvető, hogy gyakran itasd meg.

 

Ne kínálj cukros üdítőket, teát, ezek néha még extra vízhajtóként is hathatnak.

 

Vizet adj neki, tiszta, szénsavmentes vizet.

 

Fontos tudnod, hogy a babák alig izzadnak, sokkal inkább szapora légzéssel hűtik magukat. Ez extra vizet is párologtat, semmiképp ne hagyd kiszáradni.

Az étvágy kismértékű csökkenése természetes, a felnőttek se szívesen esznek ha nagyon nagy a meleg. Ha ehet gyümölcsöt, kínáld meg azzal: könnyű étel és a szomját is oltja. 
 

Ha újszülötted van, őt mindenképp óvd a naptól, de ha már kicsit idősebb,  kora délelőtt, késő délután kimehetsz vele a napra, de magas, 50 feletti faktoros naptejet használj. Mindenképpen védd a kicsi bőrét egy vékony babatakaróval az erős UV sugárzás ellen

 

Soha, soha ne hagyd a babát, de még a kutyát se nyáron autóban, belehalhatnak!

 

Az éjszakák is megterhelőek lehetnek, ha nem hűl a levegő 25 fok alá, mindenkinek nehéz az alvás, felnőttnek, gyereknek egyaránt.

Éjszaka is kínálhatod vízzel, megfürdetheted kicsit langyos vízben, az segít, de a légkondit, ventilátort semmiképp se irányítsd a babára. 

Babával kánikulában

További veszélyek

 

A melegben nagyon könnyen előfordulhat, hogy melegkiütést veszel észre a pici bőrén. Nem veszélyes és nem is okoz komoly gondot, de ha észreveszed, mosd le vízzel. és töröld szárazra. Hagyd a kiütéses bőrfelületet szellőzni.

Nagyon nagy melegben vagy extra gyakran kell pelust cserélni, vagy akár hagyd pelenka nélkül a babát.

Lehet hogy közbejön pár baleset, de legalább nem pállik, pirosodik a bőre. 

Emellett előfordulhat hasmenés is, még a leggondosabban válogatott ételek esetében is.

 

Extra tippek

Nagyon sokat segíthet a hőség átvészelésében, ha van egy pici medence, nagyobb kád, lavór, amiben pár ujjnyi langyos vízben pancsolhat. Ezt a privát strandot kiteheted az erkélyre, felügyelet alatt persze, vagy a kertbe is. 

A légkondiról még érdemes tudnod, hogy remek találmány, de a babák számára rejt veszélyeket. A hideg levegő nem tesz nekik jót, soha ne fújjon rá a szerkezet.

Arra is figyelned kell, hogy ne legyen nagy hőmérséklet különbség a kinti-benti levegő közt, mert nagyon könnyen megfázhattok mindketten.

 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41