Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Babaváró buli - Hogyan szervezd, mit tudj róla?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is
Judit
2020. 11. 30. 00:00:00

A babaváró buli eredetileg Amerikában, az USA-ban jelent meg, az ‘50-’60-as évek baby-boom-ja idején, és onnan terjedt el az egész világon.
Gyakorlatilag ez az utolsó alkalom, hogy a kismama felhőtlenül tölthet időt a barátnőivel - nemsokára nem nagyon jut ideje ilyesmire. Érdemes ezt kihasználni, és rendezni egy jó babaváró bulit.

Babaváró buli - honnan ered?

Noha a klasszikus értelemben vett “buli” eredete az USA, de már Indiában szokás volt megünnepelni az új gyermek születését.

A várandós anyát ünnepelték ilyenkor, gyümölcsökkel, zenés rituálékkal. A görögök, egyiptomiak a szülés után tartottak ünnepséget. A különböző korokban a várandósság hol ünnepelt esemény, hol inkább magánügy volt.

Napjainkban azonban a babaváró bulik népszerű és kedvelt események.

Babaváró buli - mikor tartjuk?

Általában a 8. hónap körül érdemes: ekkor azért még nem kell tartani a meginduló szüléstől, de mégis nagyon közel van már az időpont. 

Az ünnepséget inkább a közeli barátok szervezik, mint a család, sokszor meglepetés buliként.

Tarthatjátok valamelyikőtök lakásában vagy egy kávézóban, esetleg egy erre szakosodott vendéglátó helyiségben is. A szokás szerint ez inkább a nők, lányok ideje, férfiak nem szoktak részt venni rajta.

Ma már ez a szabály lazult kicsit, sokszor tartanak vegyes bulikat vagy külön a barátok és külön a kollégák számára. 

Babaváró buli - milyen játékokat lehet játszani?

Ez a buli egy könnyed, vidám esemény, tele jópofa ajándékokkal, vidám játékokkal. Ezek a várandóssághoz, szüléshez kapcsolódóak, remek alkalmat adva a szórakozásra.

 

Tippeljetek!

Lehet egyszeri tipp vagy baba-totó, rengeteg kérdéssel: Fiú lesz vagy lány, mi lesz a neve, pontos születési dátuma, súlya, hossza? El is lehet rakni a tippeket, és a nyertes később is megkaphatja a jussát.

 

Készítsetek bébipapit!

Miért ne: jópofa ételeket lehet készíteni, zöldségek, gyümölcsök felhasználásával. Pürésítsek, találjátok ki miből készült. Ki mit evett, melyik ízlett legjobban?

Ez a tudás később, a baba mellett is jól jön majd.

 

Kakis pelus bomba

Az ismert bomba játék (ahol a játékosok adogatják körbe a tárgyat, akinél lejár az idő, az veszít) babás verziója. Egy pelust kicsit dekoráljatok ki pl Nutellával - és indulhat a stopper!

 

Dekoráció és ételek

Ha az idő engedi, remek kerti partit lehet csapni a babaváró buliból.
Ha éppen zárt helyen kell legyetek, a dekorációt akkor is érdemes a kerti partik mintájára megcsinálni - vidám színek, zászlók, lufik jól mutatnak és feldobják a hangulatot is. 

Ugyanígy a menü legyen könnyű: falatkák, szendvicsek, mártogatósok. Sós és édes aprósütemények, üdítők - amit könnyen, gyorsan össze lehet ütni és, egy harapással eltüntetni.. Lehet alkohol is, de szigorúan csak a vendégeknek. 

 

Babaváró buli - ajándékok

Tipikusan a babához kapcsolódó ajándékokat vesznek, visznek sokan, ami természetesen jó és praktikus dolog. Ugyanakkor ez a buli egy időszak lezárása is, a kismama élete hamarosan végképp megváltozik. Inkább használjátok ki ezt az alkalmat arra, hogy ezt megünnepeljétek!

Adjatok ajándékba olyasvalamit, ami a barátságotokat jelképezi. Legyen ez egy album képekkel, közös emlékekkel. Készítsetek emlékkönyvet, idézzétek fel a régi dolgokat. 


Szóljon ez a buli arról, hogy lezárul egy életszakasz, és egy csodálatos új kezdődik el. 

Ha nincs még konkrét babaváró buli ajándék ötleted, itt nézz körbe ! 

Tartalomhoz tartozó címkék: babalátogató ajándék Életmód