Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Baba öltöztetése éjjel

Baba öltöztetése éjjel

Az örök kérdés - Hogyan öltöztessük a babát éjszakára? Nem fog fázni, nem lesz túl melege? Ha már anya vagy, biztosan felmerült benned is a kérdés, ha pedig még előtte állsz, biztos lehetsz benne, hogy benned is fel fog merülni.

De mi segítünk, itt most mindenre választ kapsz!

Baba öltöztetése éjjel - az örök kérdés 

Naponta hányszor tehetik fel ezt a kérdést a világon? Sajnos egyértelmű válasz nincs rá, de azért tudunk segíteni, hogy nagyon ne lőjj mellé!

Az anyai ösztön, a féltő szülői aggódás mindenkiben ott motoszkál, nem fog fázni a picim éjszaka? Nem öltöztettem túl a baba hálózsákban vagy nélküle?

Ez a kérdés évszázadok óta foglalkoztat minden anyát, ennél fogva ki is alakult egy népi szokás, miszerint a - Hogyan öltöztessük a babát éjszakára ? - kérdésre a válasz, hogy mindig 1 réteggel több legyen rajta, mint a felnőtteken...

Na igen, könnyű ezt mondani, de azért ez is csak fél igazság, hiszen fázós anyukának is lehet izzadós gyereke és fordítva...

De ezen bevezető után nézzük az egyes tényezőket:

Baba öltöztetése éjjel -  Fontos a babaszoba hőmérséklete:

Az ideális hőmérséklet kb. 20-21 °C a szakmai ajánlások szerint. Ez azonban nem érvényes a pár napos újszülött esetében, aki egy teljesen más hőmérsékletű helyről érkezett. Számára az ideális a 22-24 °C, amit legalább 4 hetes koráig biztosítani kell neki. Ezután lassan, heti egy fokkal csökkenthetjük a hőmérsékletet, amíg elérjük a 20 fokot. Erre a korai időszakra több szempontból is jó megoldás pl. a pólya használata.  Később alváshoz 18-19, nappal 20-21 °C ideális. 

hogyan öltöztessük a babát éjszakára

Hogyan öltöztessük a babát éjszakára ? Fontos a baba hőháztartása!

Tisztázni kell, hogy a kisbabáknál a hőháztartás csupán 1 éves kor után alakul ki, így ebben a korban a csecsemőt minden esetben óvni kell a hőhatásoktól. A teste nem tud megfelelően ventillálni,  az izzadás képessége még nem alakult ki, ezért gyorsabban túl is melegszik és gyorsabban ki is tud hűlni. Azonban van egy biztos pont, ahol egyértelműen jelezni tudja, ha melege van, ez pedig a tarkója.

Próbálkozzunk többféle vastagságú ruhával és kis idő után ellenőrizzük a tarkó tapintásával, hogy izzadt-e a haja töve. Amennyiben igen, túl sok ruha van rajta, keressünk vékonyabbat. 

Ha pedig fázik, biztosan fel fog ébredni, majd pedig sírással jelez majd Neked! Természetesen más oka is lehet, hogy valami baja van, de kezdjük a tarkó tapintásával. Ha izzadt, melege van; ha hideg, adhatunk rá valami vastagabbat, ha pedig megfelelőnek érezzük  a tarkójának a hőmérsékletét, keressük tovább a lehetőségeket. Éhes, fáj a hasa, tele a pelus stb.

Hogyan öltöztessük a babát éjszakára, ha van hálózsákunk?

A hálózsák előnye, hogy az éjszaka sokat forgolódó gyermekről nem csúsznak le úgy, mint ahogy a takaró tenné, mellesleg védi a lábfejet és melegíti. Oldalt és alul ki lehet egybe nyitni, így akkor is könnyű beletenni / kivenni a babát, ha éppen alszik. Alapkellék az éjszakai békés alvásnál.

- Télre, 19-21 fokos szobába a zsák alá mehet egy hosszú ujjú body + nadrág vagy rugdalózó.

- Tavasszal/ ősszel az átmeneti időszakban 21-24 fokos szobába elég alá egy hosszú ujjú body, esetleg vékony kisnadrág. 

- Nyár elején / végén fázósabb babákra hosszú vagy rövid ujjú trikót ajánlunk, míg a nagy kánikulába elég egy rövid ujjú body vagy csak a pelenka.

Ezek természetesen - ahogy az elején is írtuk - csak ajánlások, minden kisbabánál más és más az igény, de biztos lehetsz benne, hogy a fentieket figyelembe véve némi próbálkozás, tesztelés után meg fogod találni az arany középutat, biztosítva ezzel a békés éjszakai álmokat.

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

 

 

Babatextil keresés