Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan fektessük az újszülöttet?

Örök téma az újszülött fektetése. Az újszülött nagyon kiszolgáltatott, élete első 3-4 hónapjában még arra sem képes, hogy egyedül megforduljon. Ebben az időszakban mi határozzuk meg, hogyan feküdjön, milyen pózban aludjon. Mit kell tudni a különböző alvópozíciókról? Vegyük őket sorra.

 

Újszülött fektetése - 1. Magzatpóz

A baba a méhen belüli fejlődése végén összegömbölyödve, úgynevezett magzat pózban alszik az anyja hasában. Ezért látható gyakran, hogy az újszülött ezt a pózt keresi, próbálja felvenni. Ehhez hozzá segíthetjük azzal, hogy egy puha közeget alakítunk ki számára, ami körülfogja, biztonságot ad. Ezt legjobban egy babafészekkel tudjuk megoldani.

 

Újszülött fektetése - 2. Hason alvás

Sok kisbaba nem szereti, nem is elterjedt altatási mód, de a hasfájós pici számára hozhat könnyebbséget. A szelek könnyebben távoznak, még segíthetünk a fájós pocakon egy meleg párna has alá helyezésével is. A meleg ellazítja a görcsöket, mérsékli a fájdalmat. 

A hason fekvés nem csak alváskor jöhet szóba, de azt is tudni kell, hogy a baba igy többet lát a külvilágból mint a hanyatt fektetett társai. Egy pár hónapos csecsemő már képes az alkarjára támaszkodva kinyomni magát. Sőt egy ponton túl hasra is kell fordítani a csecsemőt, hogy gyakoroljon, és erősítse a nyakát és a hátizmait. Ehhez vagy egy takarót tegyél a pocija alá összetekerve, vagy a multifunkciós pipi párnánkat, aminek tökéletes a kialakítása ehhez a mutatványhoz is.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a hirtelen bölcsőhalál gyakoribb a hason altatott babák körében. Egyértelmű tudományos magyarázata nincsen, sokan azt feltételezik, így képesek olyan mélyen elaludni a babák, hogy “elfelejtenek” levegőt venni. Azt is tudni kell, hogy a túl sok ágynemű, textília is okozhat fulladást, ne rakjuk tele a  kiságyat mindenféle takaróval, játékkal. 


A matracra tegyünk illeszkedő gumis lepedőt, amit rögzíteni lehet a sarkokon, hogy ne gyűrődjön. A rácsvédőket rögzítsük, kössük ki biztonságosan. A párna 2 éves korig nem feltétlenül szükséges: fokozhatja a fulladásveszélyt, és a gerinc kialakulásához sem előnyös, ha nem kifejezetten újszülötteknek való párnát választasz. Ha szeretnél párnát babádnak, akkor mindenképpen egy nagyon lapos, puha baba párnát javaslok.

 

Újszülött fektetése - 3. Háton fekvés

A háton fekvésnek ugyanúgy megvannak az előnyei. A baba szabadon használhatja kezét-lábát, hadonászhat és kalimpálhat, ami jót tesz a mozgásfejlődésnek. Egyesek szerint háton fektetve az alvás éberebb, kevésbé mély. Kislányom, Szofi pici baba korában sokat aludt háton, és még most is ez az egyik kedvenc alvási póza, de szerencsére nálunk ezzel nem volt gond. Nagyon mélyen és hosszan tud(ott) így is aludni.


A hanyatt fekvésnek megvan az az előnye, hogy nem nyomódik a has, mellkas; könnyebb a légzés. A csecsemő arca nem fúródik a matracba, könnyebben kap levegőt, nem kerülnek különböző mikroorganizmusok közvetlenül az arcára se. És a leggyakoribb érv a hanyatt fekvés mellett, hogy ezt alkalmazva ritkább a bölcsőhalál is. 

Újszülött fektetése - 4. Oldalt fekvés

Ez az alternatíva sok előnnyel jár: a baba szabadabban mozog, és ha sokat bukik, nem fog a tej visszafolyni, nem nyeli félre. Persze egy újszülött nem tudja megtartani magát, ha oldalt fektetjük, mindenképp támasszuk meg a hátát egy összecsavart baba takaróval, szoptatós pipi párnával vagy a babafészekkel
Azt is tudni kell azonban, hogy a megfigyelések szerint az oldalt fekvő babák között sok a hasfájós.

 

Újszülött fektetése - A legjobb módszer

A legjobb módszer az, ha megfigyeljük a kisbabát: hogy szeret aludni, mi neki a legkényelmesebb pozíció. Úgy fog a legjobban aludni, ahogy neki a legkényelmesebb. Érdemes a pozíciókat váltogatni is, ne alakuljanak ki tartáshibák, laposfejűség. Egy légzésfigyelő és egy bébiőr pedig segít abban, hogy biztosak lehessünk, jól alszik és semmi baj nem fenyegeti.

Ilyen egyszerű az egész :)

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Babatextil keresés