Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Újszülött fürdetése - A legfontosabb tippek és tanácsok!

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Újszülött fürdetése -  A legjobb praktikák következnek!

 

Az újszülött fürdetésénél első alkalommal minden szülő izgul, sőt az újszülötteket is gyakran szorongás kíséri, ha meglátja a fürdetőkádat. Először ez még egy ismeretlen terep számukra és sok friss szülő is rutintalan az első napokban, hetekben. Mit tehetsz ilyenkor annak érdekében, hogy kellemesebbé tedd az első fürdetéseket?

Összegyűjtöttünk számotokra pár tippet, amely segíthet a kezdeti időszakban, a rutin megszerzésében.

 

La Millou bambusz babatörölköző

 

Újszülött fürdetés - a legfontosabb kellékek:

  • vízhőmérő
  • babakád
  • baba fürdetőszer
  • csúszásgátló
  • babaköntös
  • kifogó vagy fürdőlepedő
  • fürdetőkesztyű
  • száradás után egy babafésű és egy vidám rugdalózó
  • bőrápoló eszközök, pl. popsikrém

 

Készüljünk elő megfelelően, ne a fürdetés közben jusson eszünkbe, hogy elfelejtettünk valamit és nincs kéznél, ebből csak kapkodás lesz, ami balesetveszéllyel járhat.

Teremtsünk biztonságos, nyugodt légkört, ha van segítőnk, az még jobb!

 

A kisgyermek bőrének ápolása és tisztítása az egyik legfontosabb teendő az első időszakban, azonban ezt sem szabad túlzásba vinni!

 

Kisbaba fürdetése - a köldökzsinór mindig maradjon száraz!

 

Amíg a köldökzsinór csonk nem száradt ki és nem esett le, ne is beszéljünk igazán fürdetésről, elegendő 5-6 cm víz, egy puha fürdetőkesztyű, amit finoman vizezzünk be és gyengéden tisztítsuk meg a bőrét. Ennél több az első 2-3 hétben nem is kell. Mindig figyeljünk arra, hogy a köldökzsinórt ne érje víz!

A fürdetés ne tartson túl soká,  a baba bőre nagyon érzékeny és gyorsan kiszáradhat, elegendő csupán 3-4 percnyi mosdatás. Ha ezen az időszakon túl vagyunk és a köldökzsinor csonk leesett-kiszáradt, kezdődhet a vízhez és kádhoz szoktatás.

A csecsemőt lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban fürdessük.

 

bambusz fürdető szett babáknak My Memi

 

Újszülött fürdetése - a hőmérséklet nagyon fontos!

 

Az első teendő, hogy ellenőrizzük mind a fürdőszoba, mind pedig a fürdővíz hőmérsékletét. A szoba legyen picit melegebb, mint a többi helyiség (min. 23-24 fok), hisz mezítelenül a baba teste gyorsan kihűlhet. Ez a hőmérséklet legyen abban a helyiségben is, ahol majd megtöröljük, pelenkázzuk, felöltöztetjük.

A fürdővizet azonban sose állítsuk az általunk megszokott hőmérsékletre, hanem mindig alacsonyabbra. Az ajánlott hőmérséklet itt kb 32-34 fok. Minden fürdetés előtt ellenőrizzük a víz hőfokát hőmérővel vagy a könyökünk beleengedésével.

Ez nekünk, felnőtteknek is egy érzékenyebb rész, ha melegnek találjuk, hűtsük vissza alacsonyabb hőfokra. Készítsünk a kád mellé egy nagy kancsó hideg és meleg vizet, ha nem tetszik a csecsemőnek a víz hőfoka, úgyis jelezni fogja és így gyorsan tudjuk korrigálni.

 

Újszülött fürdetése - csak óvatos, finom mozdulatokkal!

 

Lassan vetkőztessük le a babát a nyakát és a fejét megtámasztva, fokozatosan engedjük a vízbe, először a lábait, majd testét is. Lassú mozdulatokkal, óvatosan kezdjük meg a fürdetést, lehetőleg mindig ugyanabban a sorrendben.

Ezt a kicsi gyorsan megszokja és legközelebb már kevésbé fog félni. A fürdetést kezdjük a fejénél, majd haladunk lefelé a nyak, a mellkas, a kezek és a lábak következzenek. Ezt követően fektessük gyengéden a karunkon a hasára és szappanozzuk át gyengéden a hátát és a popsiját.

A babák szeretik, ha beszélnek hozzá, tegyünk mi is bátran így. Mosolyogjunk rá vagy énekelhetünk is neki!

 

Újszülött fürdetése - tisztítás, szárítás

 

A fürdetés végén óvatosan emeljük ki a vízből, különben megijed és sírni fog. A fürdetés után a babát a pólyázó asztalon gyorsan és alaposan töröljük szárazra.

Ne dörzsöljük, inkább itassuk fel a vizet a bőréről. Vigyázzunk, hogy a bőr ne tudjon kipállani, minden apró redőt, hajlatot alaposan töröljünk szárazra. Hintőport ne használjunk, a hajlatokban becsomósodhat és kiszárítja a baba bőrét.

Eközben lehetőségünk van a bőrelváltozások, kiütések, anyajegyek megvizsgálására is. Ha változást, valami szokatlant tapasztalunk, feltétlen kérdezzük meg a védőnőt vagy a gyerekorvost.

kapucnis babatörölköző

 
3 hónapos korában már a baba fürdetése a baba számára akár kedvenc időtöltéssé is válhat. Amikor már rugdalózik és emelni tudja a fejét, élvezni fogja az esti pancsit is. Ha tényleg azzá vált, hagyjunk rá jó sok időt, had élvezze ki minden percét. Legjobb az esti etetés előtt fürdetni a babát, ha hosszan pancsolhat, rugdalózhat, jobban előkészül az éjszakai alvásra.
 
6 hónapos kor környékén érdemes áttérni a nagy fürdetőkádra, ekkor már általában kinövik a babakádat. Kezdjünk megint óvatosan a fürdetést, hogy ne ijedjen meg a jóval több víztől és a nagyobb tértől. Próbáljunk meg minél közelebb lenni hozzá, ha szükségesnek látjuk, térdeljünk vagy üljünk le mellé.
 
A csúszkálás megelőzése érdekében érdemes egy gumilapot a baba alá tenni a vízben. Továbbra is tartsuk erősen, biztonságosan, hogy ne tudjon a feje a víz alá kerülni. Soha ne hagyjuk egyedül a fürdőben, akkor sem, ha már biztonsággal tud ülni.
 
 
 
Ekkor jöhetnek már az első játékok és a pancsolós időszak. Játék közben mossuk meg jó alaposan a hajlatokat, nyakat és ujjak környékét, a totyogós időszak beköszöntével rengeteg kosz tud felgyülemleni ezen helyeken.
 
 

Újszülött fürdetése - Haj- és fejápolás

 
Amíg nincs még sok haja, nem kell samponnal mosni a baba fejét. Elég, ha csak a nedves fürdőkesztyűvel vagy simán kézzel mossuk le az izzadságot, tejet, elhalt hámsejteket a fejbőrről. Ha már kezd dúsulni a haja, akkor jöhet a könnymentes babasampon.
 
Hogy ne alakuljon ki koszmó, finoman, óvatosan érdemes átdörzsölni a fejbőrt. Akár puha hajkefét is használhatunk a műveletnél, ha erősebb a koszmó, sörtekefét is bevethetünk.
 

baba hajkefe

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Bubbaland prémium baba webshop

Tartalomhoz tartozó címkék: fürdetés és ápolás