Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan öltöztessük a babát?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Hogyan öltöztessük a babát ?

Sok kismama szülés után a kórházból hazatérve azt gondolja, túl van a nehezén. Megvolt a szülés, amire előbb-utóbb szép emlékként fogunk visszagondolni és minden évben születésnapkor emlegetjük majd csak fel leginkább. Elfelejthetjük a kórházi szobánkat, végre hazatérhetünk megszokott kis környezetünkbe.

Ekkor szembesülünk azonban egy csomó kérdéssel, pl. hogy fogjuk meg a picit, hogy nyúljunk hozzá, hogy kell szoptatni, be fog-e indulni a szoptatás, hogy fürdessük meg, hogy altassuk el, hogy öltöztessük fel…

De nem szeretnék senkit sem elriasztani, sőt inkább megnyugtatni szeretnélek Benneteket, és

 

Néhány hasznos jó tanácsot osztanék meg Veletek elsősorban a kisbabák megfelelő öltöztetésével kapcsolatosan. 

 

A kórházi ajtón kilépve talán rögtön az anyuka az apukához szegezi a következő kérdéseket:

Ugye nem fog megfázni? Nem fúj be nagyon a szél a hordozóba? Takard be! Vigyázz rá! Majd hazatérve a lakásba: Nincs melege? Levegyük a kardigánt? Elég csak ha egy kis body van rajta?

Mindezekre a kérdésekre a következő alapszabályt megtanulva és a későbbiekben mindig betartva megnyugodhatunk, nem lesz baja a picinek.

 

Az első és legfontosabb, hogy mindig rétegesen öltöztesd a babádat. Amit mi magunk viselnénk, annál egy réteggel többet adjunk gyermekünkre.

 

Első réteg egy body legyen, melyet egy kényelmes nadrág vagy harisnya követhet. Következő rétegnél egy kis pulcsira kell gondolni, legyen az belebújós, gombos, vagy zipzáros. Végül a legfelső réteg egy kabátot, kezeslábast vagy bundazsákot foglal magába.

Mindezek után jöhetnek a kiegészítők: sapka, sál vagy kiskendő, kesztyű, zokni, kiscipő és a jolly joker pléd.

De hogy ezeket a rétegeket mikor és hogyan variáld, a következő tényezők figyelembevételével tudod meghatározni. Pl. milyen évszak van, azon belül is milyen az időjárás. Kint szeretnél-e sétálni egyet vagy bent a lakásban töltitek el a napot. 

 

A szabadban töltött levegőtől nem kell megijedj, hiszen a friss levegő több jótékony hatással is bír, nem mellesleg a kicsi szellemi fejlődésére is pozitív hatással van.

 

De hogy kétségek nélkül lépj ki a lakásból, saját magad öltözködéséből indulj ki. Te is az időjárásnak megfelelően választasz ruhát a gardróbból. Nyáron lengébben, télen melegebben, rétegesebben öltözködsz. 

Vegyük is sorra évszakonként. 

 

Hogyan öltöztessük a babát ősszel/tavasszal?

 

Az ősz és a tavasz öltözködés szempontjából nagyon hasonló, igazából a színekkel lehet picit variálni és megkülönböztetni a két évszaknak megfelelő öltözéket.

A következő ruhadarabokat kell kikészítsd indulás előtt: egy hosszú ujjú body-t, egy rugdalózót, vékony kabátot, vékony sapkát, és a babakocsi aljába bekészítve egy babatakarót.

Tavasszal elegendő egy vékonyabb, azonban ősszel az indián nyár után, ahogy jönnek a hűvösebb, nyirkosabb napok egy vastagabbat. 

 

Hogyan öltöztessük a babát télen?

 

Télen -5 °C-ig egy-egy napközben altatást még nyugodtan összeköthetsz a szabadban babakocsival sétálva. Egy vastag overál, egy meleg bundás sapka, sál, kesztyű melegen fogja tartani, nem kell félned, hogy megfázik az újszülött.

Az overálnak köszönhetően, alulról is melegíti a babakocsiban még mozdulatlanul fekve is a babát. Ebben az évszakban a kizárólag hosszú ujjú body alá az öltözködést mindenképp egy harisnyanadrággal kezd. Ettől függetlenül a zokninak is lesz még hely akár a bundazsákban, vagy a kiscsizmában.

A kesztyűk között válogathatsz a két – vagy ötujjas változatok közül, de az öltöztetési idődet rövidíted meg a kétujjassal, melyért hidd el a baba is hálás lesz.

Leginkább télen figyelj oda, hogy ne húzd el sokáig az öltöztetést, hiszen a baba bemelegszik és a hidegre kimenve a hirtelen nagy hőkülönbségnek köszönhetően meghűlhet.

Sapkát olyat válassz, mely bélelt és a baba nyakán meg tudod kötni, hogy véletlenül se csússzon le a fejéről.

hogyan öltöztessük a babát?

Hogyan öltöztessük a babát nyáron?

 

Nyáron bátran választhatsz lenge ruhákat, rövid ujjú vagy akár ujjatlan body-t, vékony nadrágokat, kislányoknak szoknyát is.

Ebben az évszakban viszont nagyon fontos, hogy a babák bőrét védeni kell. A kevesebb ruha kevésbé is takarja őket, jobban éri testüket a nap.

Karjukat, lábukat, pofiját kend be fényvédő krémmel, mielőtt a játszótérre indulnál és egy kalapot vagy kis sapkát tehetsz a fejére - már ha elviseli .(a megkötős változatok itt is praktikusak lehetnek).

A nyári kisruhák anyagát úgy válaszd ki, hogy jól szellőző, természetes anyagból készüljenek. A 100% pamut és lenvászon anyagokkal egyik évszakban sem tudsz mellé lőni.

 

Nyáron se feledkezzünk meg a babatakaróról, kis plédről vagy akár csak egy kis ruhapelenkáról, mely takaróként is funkcionálhat.

 

Sétáink útvonalát nem minden esetben tudjuk előre megtervezni, ha például be kell szaladni egy klimatizált üzletbe, csak betakarjuk őket egy vékony pléddel és nyugodtan nézelődhetünk.

 

Hogyan öltöztessük a babát a házban/lakásban?

 

A lakásban való öltözködésnél a fentiekhez képest jóval könnyebb dolgod lesz. Hiszen otthon vagy, kéznél van minden.

Ha melege van a babának leveszel egy réteget, ha fázik felhúzol pluszba egyet. Az esti alvásnál jönnek az újabb kérdések, kezeslábasban altasd, vagy pizsamában? Zoknit húzz a lábára, kitakarózik vajon alvás közben?

Hogy ne kelljen egész éjjel a babaszobába rohangálnod, és nyugodtan aludhass te is, megnyugtató ha hálózsákban altatsz. Ez esetben is tudunk ajánlani számodra pár remek darabot.

A babák öltöztetése nem egy nagy ördöngősség, nem kell félned tőle. Sokan esnek bele abba a hibába, hogy túlöltöztetik kisbabájukat. Te nem fogsz, ha figyelsz kisbabád jelzéseire, hiszen ők is segítenek, még ha saját szavaikkal elmondani nem is tudják.

A túl sok ruha mozgásukban is korlátozza őket, amitől nyugtalanok lesznek, nyűgösek, sírdogálni kezdenek.

Ne ess kétségbe, ha most etetted meg, most tetted tisztába, és ennek ellenére nem tudod, hogy mi baja lehet?

 

Nyúlj be a takarója vagy body-ja alá, ezzel könnyen megtudod állapítani nincs-e melege, nincs-e megizzadva a kis teste. Ha a nyaka, keze, lábfeje hideg ezek mind arra utalnak, hogy fázik.

 

A réteges öltözködéssel és a kiegészítők kombinációjának váltogatásával hidd el, nem fogsz tudni hibázni!

 

Végül egy utolsó jó tanács, légy felkészült minden esetre!

Ha csak egy rövid, kellemes délutáni sétára is indulsz el, mindig legyen bekészítve a pelenkatáskába plusz egy kis body, felső, kisnadrág arra az esetre, ha útközben kisebb baleset érne benneteket. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: babakelengye öltözködés