Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hol aludjon a baba?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Hol aludjon a baba?

 

Ez a kérdés minden újdonsült családban felmerül, sőt gyakran központi kérdéssé válik a kiságy elhelyezése. Azonban ne lepődj meg, ha a jó előre kigondolt praktikus elképzelésedet az élet és a kisbabád teljesen felforgatja majd.

Erre, hogy hol aludjon a baba, senki nem tudja megmondani az egyértelmű választ. Mindig a babától és a mamától függ, hogy hol és hogyan tudnak a legjobban pihenni.

 

Egy valamit azonban ne felejts el!  Az hogy Te is tudj pihenni, ugyanolyan fontos, mint az hogy a pici jól aludjon.

 

A kiságy elhelyezésénél ezt a szempontot éppen úgy figyelembe kell venned. Ha nem alszol jól vagy eleget, hamar kimerülsz, türelmetlen leszel és az senkinek nem jó. Te fáradt leszel, amit a baba biztosan meg fog érezni.

Ezért nem számít igazán, hol mutat legjobban a kiságy, hanem az a lényeg, hogy mindketten eleget tudjatok pihenni. Az egyértelmű, hogy minden baba igényli az anyja közelségét, de hogy milyen módszerrel tudod majd legjobban altatni, azt csak az együtt töltött idő fogja megmutatni. Ehhez kell majd a berendezést is igazítani. 

 

hol aludjon a baba? - Bubbaland.hu

 

Együtt alvás

 

A kutatások szerint a baba számára az együtt alvás a mamájával a legideálisabb. Az első időkben mivel még nem éles a látása a babának, az illatáról ismeri fel az anyukáját.

A legjobban karnyújtásnyi közelségben érzi magát. A szoptatás is sokkal egyszerűbb éjjel, ha nem kell felkelni, átmenni a másik szobába, s ha elaludt, akkor lábujjhegyen kiosonni. 

Ha aggódsz Te vagy a párod, hogy valaki ráfekszik a babára, akkor érdemes babafészket használni. Ezzel meggátolhatjátok, hogy bárki óvatlanul ráforduljon a picire, illetve hogy ő elguruljon. 

A kutatók szerint ugyan ez az aggodalom felesleges, a szülők az első időszakban úgyis nagyon éberen alszanak, a baba egyszeri légzés kimaradására is fel szokott ébredni az anya. 

 

A babafészek azért is praktikus, mert ezzel később könnyen átteszed a saját ágyába a kisbabádat

 

Az a kérdés is sokszor felmerül, vajon meddig aludjon a csöppség veletek. A legtöbbször ezt a kérdést maga  a kicsi dönti el: eljön az az idő, amikor már nem igényli annyira a közelséget és önállóan költözik át a saját ágyába, szobájába.

 

 

Babasarok

 

A hálószobában berendezett babasarok lehet kényszermegoldás kis lakás, albérlet esetén, de az első időkben nagyon is praktikus dolog.

Még akkor is érdemes elgondolkodni rajta, ha a babának saját szobája van. Kevesebbet kell igy éjszaka mozogni, nem idegeskedsz hogy jól van-e, ha hallod ahogy szuszog, mégsem foglal el az ágyból egy jókora darabot.
Kompromisszumos megoldás akkor is, ha valamiért az együtt alvás nem opció. 

Ilyenkor a kiságy elhelyezése lehet távolabb az ágytól, de ekkor sokat nem nyersz, hisz éjjel fel kell kelned ahhoz is, hogy oda lépj a kiságyhoz. Ha megoldható, tedd a kiságyat a saját ágyad mellé. Ehhez használhatsz úgynevezett babaöblöt is, ami gyakorlatilag egyik oldaláról nyitott kiságy. Vagy egyszerűen leszereled a meglévő kiságy egyik rácsát és így told az ágy mellé. 

 

 

Külön babaszoba

 

Ha a helyzet megengedi, lehet a babának külön szobája, és alhat ott az első naptól kezdve. Ha mind a ketten a pároddal úgy döntötök, hogy meg szeretnétek őrizni valamennyit a privát életetekből, akkor ez a megoldás a legjobb. De ilyenkor is kell egy kis előrelátás: jó ha  a szobába bekerül egy “anya-ágy” is. Itt tudsz éjjel kicsit összebújva szoptatni, pihenni vele.

 

 

hol aludjon a baba - bubbaland blog

 

Legyen ez az ágy elég széles mindkettőtöknek! Noha csak átmeneti megoldás, mégis a kényelmed miatt fontos, hogy jól tudj pihenni ezen a ágyon is, legyen kényelmes, jó matraccal felszerelt. 

Sőt ez a heverő maradhat is, ha később fogzás, betegség miatt rosszul alszik, van hol vele maradnod.