Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért baj, ha nem cseréltek rendszeresen cumit?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is
Sárhegyi Diána
2022. 01. 02. 22:25:00

Miért baj ha nem cseréltek cumit rendszeresen?


 

Manapság a tudatos szülők korát éljük, ennek tükrében a cumihoz való hozzáállás eléggé megosztó.

 

"1, Vannak, a számomra hősök, akik következetesen nem adnak a gyereküknek cumit (hosszútávon ezzel csak jól járnak).

2, Vannak, akik abszolút cumi hívők. 

3, Vannak, azok a szülők, mint akár én is, akik a 3. átsírt has fájós este után feladják ez irányú törekvéseiket és a cumival nyugtatják meg a babájukat.  

4,  Valamint a szerencséseket sorolnám még kategóriába, akik gyermeke megtagadja a cumit, elvégre hiába kicsik, érzéseik alapján, legyenek pozitívak vagy negatívak, önálló akaratuk van."

 

Azonban ha a cumi képbe kerül, felmerül ez a kérdés is : Milyen gyakran cseréljük a cumit, hogy nehogy kárt okozzon?!

 

A kislányom, miután beadtam a derekam végül alváshoz cumit kapott. Jelenleg is csak alváshoz és természetesen kritikus esetekben kap cumit a mi kis csemeténk, amit természetesen agyon fertőtlenít az ember, hiszen első gyerek, mindent a lehető legjobban szeretnénk csinálni!

A városi legenda azt tartja, hogy a második gyereknek már kevesebbet fertőtlenítjük, csak lenyaljuk a cumit, ha leesik, a harmadiknak pedig a kutya hozza vissza … Egy gyerekes anyukaként ezt sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom! Egy a lényeg, a cumi nem a legjobb dolog a világon, de mégsem az ördögtől való.

 

De térjünk vissza a kérdéshez! A modern cumik BPA-, PVC- és ftalátmentesek, a cumi fej natúrkaucsukból készül, a gyártó a higiéniai és biztonsági okokból a cumik „szavatossági idejét” 4-6 hétre saccolja.

 

Személyes tapasztalatom, hogy ha az előírásnak megfelelően fertőtlenítjük a cumit, akkor is nagyjából 2 hónap után már igencsak megérik a cserére, mivel:


- magas hő hatására tágul a gumi és a cumi fej megnagyobbodik,


- szintén a hő hatására a gumi felülete ragadóssá válik, esetleg berepedezik, ami ugye szintén kerülendő, főleg ha a tulajdonosának már vannak fogacskái, fent áll a veszélye, hogy kiharapja!

 

 

Vannak az egészségbefolyásoló tényezőkön kívül még az egyebek is:
 

- oda kell figyelni a méret választásra, kornak megfelelően


- Amikor kibújnak az első kis güzük érdemes olyan formájú cumi fejre váltani, ami nem torzítja a fognövekedést feltéve, ha ez lehetséges, mert hosszú távon elég súlyos következményekkel jár akár a hangképzésben a cumi, ezt logopédusok és más szakemberek szüntelenül bizonyítják.

- Benne van a pakliban az is, hogy „rejtélyes módon” elveszik a cumi menet közben az utcán, pótolni kell, mert ilyen könnyen azért nem lehet megszabadulni tőle.

-Végül, de nem utolsó sorban folyamatosan új cumi kollekciók jelennek meg, amiknek nehéz ellenállni

 

Egy szó, mint száz a szülői elvek mellett, a babánk elképzelése is sokat nyom a latba, hogy mi lesz a cumihoz való hozzáállásunk.

Mindenesetre előbb vagy utóbb, a cumis korszaknak is vége szakad, elvégre nem sok felnőtt embert látunk cumival a szájában az utcán rohangálni, kivéve persze az édesanyákat. A szakirodalomban legtöbb helyen azt javasolják, hogy a gyerek másfél éves korára illene megszabadulni a cumitól, mert rengeteg negatív következménnyel jár, de a környezetemben azt látom, hogy jó, ha mire oviba megy a gyerkőc, addigra sikerül megválni tőle.

 

Erre is vannak különböző módszerek:

- elviszi a télapó, a húsvéti nyuszi vagy a cica stb.
- könyvek születtek ehhez a folyamathoz, hogy mesével egybekötve talán könnyebb a leszokás

- nyilván itt is akadnak szerencsések, bár ilyet, egyet sem ismerek, akinek a gyermeke csak úgy letette a cumit, de olvastam már ilyet is.

 

Fogalmam sincs mi a leghatékonyabb, bár a kislányom még csak 16 hónapos, úgyhogy a bűvös határt sem értük el, szóval ez még a jövő titka, addig is fertőtlenítem lelkesen a cumikat, és várom az újdonságokat!

 

Bibs cumi

 

Szerző :

Sárhegyi Diána 

Mira édesanyja

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód