Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor jön a baba foga?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

 

Mikor jön a baba foga

 

 

Mikor jön a baba foga?

 

Minden szülő izgalommal várja az első babafogak megjelenését. A fogzás már 3 hónapos kortól elindul, viszont az első fog kibújása inkább 6 hónapos korra tehető.

A fogzási időszakot több tünet is kíséri. A legelső tünetek között szerepel az igen intenzív nyálzás, és a szinte állandó rágás.

 

A baba ökle szinte állandóan a szájában van. Mielőtt a fogacskák láthatóak lennének a fogcsírák kezdenek növekedésnek indulni, melyek folyamatosan a felszín felé törnek, majd  végül az ínyt áttörve előbújnak. Ez eléggé kellemetlen, fájdalmas folyamat ami megviseli a babát is és a családot is, hisz ilyenkor a baba egész nap nyűgös, könnyen síróssá válhat.

 

Ha benézel kisbabád szájába és a fogíny alsó részén kifehéredéseket látsz, az már egyértelmű jele a hamarosan kibújó fogacskáknak! 

 

Az első tejfogak 6 hónapos korban bújnak ki, míg az utolsó tejfog kb 2 és fél éves korra előbújik. 3 éves korra mind a 20 tejfognak már kint kell lennie. 

Minden babánál más korban jelenhet meg az első fog, ettől nem kell megijedni. Néha már újszülött baba foggal születik, és megeshet, hogy csak 10-11 hónapos kor körül bújik elő az első fog. Ez teljesen természetes. Azonban ha a babád 1 éves korára sem jelenik meg az első fog, keresd fel a gyermekorvost.

 

 

Általánosan meghatározható mikor jön a baba foga - A tejfogak megjelenési sorrendje

 

  • 6 hónapos kortól: két alsó, középső metszőfog

  • 7-12 hónapos kor között: két felső középső metszőfog

  • 9-12 hónapos kor között: két felső szélső metszőfog

  • 13-14 hónapos kor között: két alsó szélső metszőfog

  • 15-16 hónapos kor között négy első zápfog

  • 20-24 hónapos kor között: négy szemfog

  • 36 hós korra: négy felső zápfog

 

A tejfogak áttörésekor az első évben a babának kálciumra és egyéb ásványi sókra van szüksége a fogzománc megerősödéséhez.

 

Nagyban segítheted a fogzást, ha egy rágókát, vagy alvókát pl. egy füles nyuszit adsz a babádnak, melyet rágcsálhat akkor, ha a kis fogak ingerlik a fogínyt.

 

Mikor jön a baba foga ki

 

 

Miután előbújt az első tejfog, már rendszeres fogápolásra van szükség. Ezt könnyen elvégezhetjük az ujjunkra húzható szilikon kefével, vagy simán egy textil pelussal is.

 

Miután már a baba képes fogkefét is használni, elkezdhetjük a babafogkrémes fogápolást. Ezeket  a fogkrémeket úgy fejlesztették ki, hogy nyugodtan le is nyelhet belőle. Kellemes gyümölcs ízekben készítik, így a gyerekek sokkal nagyobb kedvvel tanulják meg a mindennapi fogápolás szükségességét.

Ezek mellett pedig figyelj arra, hogy ne adj neki sok cukros ételt. Azon kívül, hogy a cukor felpörgeti őket, még a fogak gyorsabb pusztításához is vezethetnek.

Mivel  meg tudjuk határozni mikor jön a baba foga, így azt is meg tudjuk határozni mikor esik az ki. Sokszor kellemetlen érzés, és problémát is okoz mikor már érzi gyermekünk, hogy mozog a foga, azonban nem esik ki azonnal, csak napok vagy hetek múlva. 

 

A gyermek tejfogai valószínűleg olyan sorrendben hullanak majd ki, ahogyan ki is nőttek.

 

Mikor jön ki a tejfog?

 

A tejfogak meglazulásával egyenlő időben mozogni is kezdenek. Ezt a kicsi érzi és nyelvével folyamatosan piszkálja. Ez elősegíti a fog kiesését. Azonban arra próbáljuk megtanítani, hogy kézzel soha ne piszkálja, ne nyúlkáljon a szájába, mivel a kézről bekerülő baktériumok nem tesznek jót.

A fog mozgása pár naptól akár hetekig is eltarthat mire kiesik. Próbáljuk gyermekünket erre felkészíteni, nehogy megijedjenek. Apró trükkökkel, mint a Fogtündér megjelenése, akár pozitív élmény is lehet ez számára. 

 

 

Tejfogak kiesési sorrendje

 

A tejfogak kiesése 6 - 12 év körül várható. 6-8 éves kortól először a felső középső metszőfog, és az alsó középső metszőfog esik ki. Majd 7-8 év között a két felső szélső metszőfog, és a két alsó szélső metszőfog következik. Ezután 9-12 éves korig pedig a szemfogak és az őrlőfogak következnek.

További blogok a fogzás témában : 

Fogzás főbb tünetei 

Baba fogzása - mit lehet tenni, hogy enyhítsük fájdalmát?

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

 

 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fogzás