Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen babaágyneműre van szüksége a babának és a kisgyermeknek?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Érdekes megfigyelni, mennyire meghatározza egész életünket a gyerekként felvett szokások sora. Van aki nem tud párnával, más párna nélkül aludni. Sokan kispárna nélkül nem tudnak elszenderedni, mások egy darab közepes párnával érzik komfortosnak a pihenést.

 

A takaró, lepedő szintén fontos tud lenni, és ezek mind-mind az első élményeinkben gyökereznek.

Ezért is fontos, hogy a pici baba számára milyen ágyneműt vásárolunk, hogyan alakítjuk ki alvási szokásait.

A nagyobbacska gyerek már egy kicsit más igényekkel rendelkezik, azt is figyelembe kell venni, hogy élettanilag a különböző korokban mire van egy gyereknek szüksége a pihentető alváshoz. 

 

 

A babáknak szükséges ágynemű

 

A csecsemő számára elsősorban egy nyugodt, egészséges fekvőhely kell, ideje legnagyobb részét itt fogja tölteni. A kiságy nem csak biztonságot ad a leeséstől védve a babát, de a zártsága egy kicsit visszaadja az anyaméh biztonságát is. 

Az alap egy nagyon jó minőségű matrac, pl. kókusz matrac. Ezek szinte mindig mosható huzattal vásárolhatók meg. Manapság kaphatók bambusz huzattal rendelkező matracok; ezek hippoallergének és így a legérzékenyebb bőrű babát sem fogja irritálni.

 

Érdemes külön vízhatlan matracvédőt rögzíteni rá, akár az átázott, szivárgó pelus, ruha miatt, illetve ez később a nyálzás miatt is nagyon praktikus. A matrac mosása nehézkes, érdemes minél jobban arra törekedni, hogy ne szennyeződjön. 

A lepedő legyen akkora, amekkora pontosan illeszkedik a matracra, és gumírozott, hogy elcsúszás nélkül rögzíthető legyen. Anyaga legyen pamut, ami bőrbarát, antiallergén, nem könnyen bolyhosodik. Érdemes többet venni, mert bizony gyakran kell majd mosni. Ha egy hangsúlyosabb darabot választasz, az már önmagában fel tudja dobni a babaszobát.

 

 

 

 

Az ajánlások szerint párna nem szükséges az első időkben. Ettől függetlenül vannak babák, akik szívesen vesznek egy összehajtott textilpelenkát a fejük alá, vagy meg lehet próbálni fél éves kortól egy nagyon vékony kispárnát. Van aki szereti, van aki nem, az is előfordulhat, hogy később ő kér egyet.

 

 

 

 

A takarókból jó, ha egy nyári vékonyabb és egy téli vastagabb is van.

Nyárra a legjobb választás egy vékony töltettel rendelkező bambusz takaró, ami elvezeti az izzadságot, és szárazon tartja a babát; vagy egy vékony, töltet nélküli baba takaró. Az alváshoz használt takarókat ne vigyük ki a szobából, inkább legyen egy-két plusz darab kocsiba vagy hordozóba.

 

Télre lehet egy vastagabb paplan, vagy ágynemű szett; a legjobb változat az, amelyiknél a huzat egybe van varrva a töltettel. Így ha mosásra kerül sor a teljes ágynemű patyolattiszta lesz.

Gondolj csak bele, ha valamilyen "baleset" történik: kiszivárog a pelus tartalma vagy bukik a babád, könnyen lehet, hogy nemcsak a huzat lesz koszos. Emellett ha gyermeked allergiában szenved, akkor mindenképp a teljes ágynemű mosását javaslom, nemcsak a huzatét.

 

 

 

 

A rácsvédő hasznos dolog, főleg ha a kiságy fal mellett van, amiből esetleg hűvösebb érzet sugárzik. Védi a babát attól is, hogy a fejét a rácsokba verje.

Nem feltétlen kell az egész ágyat bekeríteni, lehet csak olyan megoldást is választani, ami a fejrészt védi. Mindenképp olyat vegyél, ami kellően vastag, így védi a csecsemő fejét és végtagjait a koppanástól, másrészt egy ilyen minőségi darab stabilan fog állni a kiságyban, és így sokkal esztétikusabb lesz a gyerekszoba.

 

 

 


A baldachint akkor érdemes megfontolni, ha nincs külön helyiségben a kiságy, mivel kicsit el tudja akkor szeparálni a függöny a baba fekhelyét. Ugyanakkor a kivételnél sokszor csak útban van; főleg amikor fáradságos munkával elringattad a babádat, és óvatosan visszahelyeznéd a kiságyába, de útban van a baldachin.

A valóságban túl sok funkciója nincs, de ha Neked tetszik, akkor szerezd be.

 

 

Kisgyerekek ágyneműje

 

Ez a kérdés akkor válik aktuálissá, amikor a gyerek nagyobb ágyban alszik már, nem pedig a kiságyában. Ilyenkor már az ízlés nagyon erősen befolyásolja majd a választást.

A huzatok mintázata elsődleges a csemete számára. Választhatsz komplett ovis ágynemű szettet, vagy óvodás takarót és párnát külön-külön. Ebben az esetben tiétek a döntés, hogy a takaró milyen anyagból legyen, illetve mekkora párna kényelmes gyermekednek, lapos párnával vagy kicsit magasabbal szeret-e aludni.


A matracvédő ebben az időszakban is nagyon hasznos, főleg  a szobatisztaságra szoktatás időszakában. Ilyenkor a gyerekek rendkívül mozgékonyak, éjjel is nyugtalanul alszanak, rendszeresen lerugdossák magukról a takarót. Ebben az esetben érdemes megfontolni egy hálózsák beszerzését.

Akármilyen életkorú gyereknek vásárolunk ágyneműt, vegyük figyelembe a szükségleteit! Az anyagok közül pedig válasszuk a minél természetesebb, jobb minőségűt.

 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Tartalomhoz tartozó címkék: baba altatása babakelengye