Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a növekedési ugrásról tudnod kell

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

 

Minden, amit a növekedési ugrásról tudnod kell

 

 

 

Az újszülött babák számos növekedési ugráson mennek keresztül az első életévük során. Testsúlyuk folyamatosan növekszik és képességeik is fokozatosan fejlődnek.

Emellett néhány kihívás is kísérheti ezen növekedési fázisokat. Például az, hogy nehezen alakul ki az alvási rutinjuk. Mindez az úgynevezett újszülöttkori növekedési ugrásnak köszönhető. Az alábbi írásomban megtudhatod, hogy mi is ez pontosan, mikor következik be, és hogyan lehet felismerni a jeleit. 

 

 

Mi is az a növekedési ugrás?


Az újszülöttek általában meglehetősen gyorsan nőnek és fejlődnek. Sok anyuka úgy érzi, hogy gyermeke súlya egyik napról a másikra megnőtt, vagy a kisbaba szemmel láthatóan hosszabb lett, vagy a fejkörfogata a szokásosnál nagyobb lett.

Ezt a fázist általában növekedési ugrásnak vagy fejlődési ugrásnak nevezzük.  

Ez magában foglalhatja a gyors motoros képességek fejlődését is, különösen az első évben. Ez a fázis az újszülöttek esetében egy-két napig, míg az idősebb csecsemők és kisgyermekek esetében akár egy egész hétig is eltarthat. 

 

 

Mi történik a növekedési ugrás alatt? 


Először is tudnod kell, hogy a jelek babánként eltérőek lehetnek. Abban azonban a legtöbb anyuka egyetért, hogy a fejlődési ugráson áteső babák hajlamosak a szokásosnál sokkal több tápanyagot igényelnek és láthatóan éhesebbek.

Ez mindkét esetben igaz, tehát mindegy hogy szoptatsz vagy cumisüvegből etetsz. Próbálj meg ezen időszak alatt hosszabb ideig szoptatni, illetve több tápszert adni gyermeked számára.

 

 

Növekedési ugrás - Változások az alvási szokásokban


Az alvási szokásokat nagymértékben befolyásolják a növekedési ugrások. Előfordulhat, hogy a következő két forgatókönyv egyikével találjátok szemben magatokat .

Az egyik, hogy a baba többet alszik a szokásosnál. Azt fogod tapasztalni, hogy a baba hosszabb szundikat tart, vagy nem ébred fel éjszaka. Ez teljesen normális, mivel ez a fejlődési fázis felemésztik a kevés energiájukat.

A másik forgatókönyv az ellenkezője, amikor a babák hajlamosak kevesebbet aludni, és az elaltatásuk nagyobb kihívást jelent.

De a jó hír: ez csak átmeneti. Ez csak egy fázis, amin a kisangyalod pillanatok alatt túllép. Ha mégis gondod akadna az altatással, pár hasznos blogban további segítséget találsz itt, olvasd el ezeket is: 

 

Túlpörgött baba altatása

Baba altatása - Hogy csináld?

 

 

növekedési ugrás - bubbaland blog

 

 

Növekedési ugrás - Extrém ingerlékenység és sírás. 


Észre fogod venni, hogy a babád ingerlékenyebb és többször sír. Ennek oka az, hogy a babád fáradt. A növekedési szakaszon áteső újszülöttek fáradtabbak, kimerültebbek és éhesebbek lesznek.

Ez azért van, mert a kis testük nagy változásokon megy keresztül. Ezenkívül előfordulhat, hogy a babád ragaszkodóbb, és a szokásosnál többet kell a karjaiban maradnia. 

 

 

Általában mikor történik ez? 


A növekedési rohamok és fejlődési ugrások különböző időpontokban történnek az első év során. A szakértők szerint ezek az időszakok a következőképpen oszlanak meg: 

- 10. nap
- 3. hét
- 6. hét
- 3. hónap
- 6. hónap

 


Növekedési ugrás - Mit tehetsz Te - anyaként - , hogy segítsd gyermeked?


1| Etess többet

A fejlődési ugrás során a babáknak több etetésre lesz szükségük. Ha egy
cumisüveg 3 órán át tartotta jóllakottan a babát, most már csak 2 órán át. Ne gondold ezt túl, és egyszerűen készíts egy másik cumisüveget.

Ha szoptatsz, mindenképpen iktass be vagy fejj le egy extra adagot az ilyen hirtelen megéhezős vészhelyzetekre. Ne feledd, hogy a napközbeni extra adag segít a babának jobban aludni éjszaka. 

 

 

 

2| Segíts a babának aludni. 
Még ha hatástalannak is találod, tartsd fenn a jó alvási rutint. A kis megszokott altatási rutin segít neki abban is, hogy ellazuljon és felkészüljön a jó alvásra. Ezenkívül a jó alvási rutin fenntartása segíteni fog a babának abban, hogy visszarázódjon ebből a fázisból. 

 

3| Légy türelmes. 
Tudjuk, hogy kimerült vagy, és alig tudsz aludni. De a babádnak most van a legnagyobb szüksége rá. Ezért légy türelmes, és próbáld meg megnyugtatni a babádat. Egy meleg fürdő, nyugtató altatódalok és némi szórakoztató és kötődésre építő játékidő megteszi a hatását. 

 

4| Tartsd szemmel babád egészségét. 
Egyes babák más okokból is lehetnek ingerültek és éjjel-nappal sírhatnak.

Mielőtt tehát úgy gondolnád, hogy ez egy növekedési ugrás, győződj meg róla, hogy a babád egészséges. A székrekedés, a puffadás, a pelenkakiütés vagy a láz ugyanúgy irritálhatja a babát. Tehát győződj meg róla, hogy ezek egyike sem az, mielőtt feltételeznéd, hogy ez egy fejlődési ugrás. 

 

5| Ne feledkezz meg arról, hogy gondoskodj magadról. 
Az anyukáknak is szükségük van a pihenésre. Az öngondoskodás elengedhetetlen ahhoz, hogy segíthessen gondoskodni a babáról.

Győződj meg róla, hogy helyesen táplálkozol és eleget alszol. Ha az alvás kevés, kérd meg párodat, hogy ezen időszak alatt kicsit többet segítsen. Ne merülj ki, és ne terheld túl magát házimunkával és egyéb munkával. Kényeztesd magad és töltődj fel, hogy a legjobb ellátást nyújthasd újszülöttödnek.

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41