Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyugtalanul alszik a baba éjjel? Mozgolódik? - Ez normális?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Nyugtalanul alszik a baba éjjel?

 

Szeretnénk mindenkit a cikk elején megnyugtatni.

A baba mozgása alvás közben teljesen normális jelenség!

 

A legtöbben, ha alvó babára gondolnak, egy édesen, nyugodtan szuszogó kicsit látnak maguk előtt. Ezért is érthető, hogy sok szülő meglepődik, ha az alvó gyerek nem csak forgolódik, hanem hadonászik, rúgkapál.

Ez a jelenség aggasztó lehet, ha nem tudjuk, mi áll a hátterében. A babák agya folyamatosan fejlődik, a testük reagál a különböző ingerekre, ezek mind okozhatnak nyugtalan álmokat. 

nyugtalanul alszik a baba?

 

Nyugtalanul alszik a baba éjjel - A baba mozgása,  álmodnak-e a babák?

 

Felnőttek esetében megszokhattuk, hogy az alvás közbeni akaratlan mozgás az intenzív álom jele. A kisbabák esetében ez kevésbé van így. Noha az agyuk a felnőttekéhez képest jóval több időt tölt az úgynevezett REM fázisban - vagyis az álom állapotában - mégsem valószínű, hogy élénk álmaik lennének. Ahhoz ebben az időszakban még nem éri őket elég élmény, és az agyuk sem képes ezt még álom formájában felidézni.

 

Nyugtalanul alszik a baba éjjel - A nyújtózkodás

 

Egy újszülött számára a tágas tér új dolog. Nem szabad elfelejteni, hogy a méhben összegömbölyödve, mint egy kis labda töltötte az idejét. Ehhez képest a külvilág hatalmas, nyújtózkodhat, csapkodhat kedvére. Sok kicsi ezt örömmel fedezi fel és használja ki. 

hogyan altasd el a babát

 

Az idegrendszer fejlődése

 

A kisbabák idegrendszere hihetetlen fejlődésen megy keresztül. Tanulja kontrollálni, irányítani a testét, ami viszont folyamatosan változik, nő, fejlődik. Ez hatalmas munka az agy, idegrendszer részéről, és sokszor történnek akaratlan mozgások, ezeket nevezzük Moro reflexnek. A pólya például abban is segít, hogy ne ébredjen fel a baba ezekre az önkéntelen mozgásokra. Ahogy nő, majd szép lassan megszokja, megtanulja irányítani testét, végtagjait.

baba pólya a nyugodt alváshoz

 

Alvásproblémák

 

Sok baba esetében arról van szó, hogy az alvási készségük még elég gyenge. Nem mindig tudnak a mélyalvás fázisába belépni, emiatt elég éberen alszanak, könnyen felébrednek, grimaszolnak, mosolyognak, szopiznak.

 

miért nem alszik a baba

 

Forduljunk!

 

Egy nagyon fontos dologra mindenképp figyeljünk oda: a SIDS (korai bölcsőhalál) egy létező kockázat. Ezt nagyban csökkenthetjük, hogyha a babát hanyatt fekve tesszük le aludni. 4-7 hónap között maguktól hasra tudnak fordulni, de emiatt felesleges aggódni, ők a számukra kényelmes pozíciót veszik fel.
 

Ettől függetlenül egy légzésfigyelő hasznos lehet, így mindig halljuk, hogy  a kisbaba biztonságban van, akkor is ha a saját ágyában, szobájában alszik.

 

baba altatása

 

A babák alvás közbeni mozgásától nem kell tartani: ez egyszerűen annak a jele, hogy az agyuk, idegrendszerük megtanulja uralni, kontrollálni a testüket. De ha bármi miatt mégis aggódnánk, a legfontosabb, hogy keressük fel a gyermekorvost, aki választ tud adni a felmerülő  kérdésekre!

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Bubbaland prémium bababolt Judit és Szofi