Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szoptatás abbahagyása

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

szoptatás abbahagyása

 

Ez a mi sztorink, nem tanmese, sem útmutató, csak egy történet, hogy nálunk, hogy volt… by Dina

 

 

Ennek a blognak a címe a szoptatás abbahagyása, de kezdjük egy picit régebbről..

 

Ahogy minden kezdődött

 

Programozott császáros (álom) szülés után menetrendszerűen a 3. napon tökéletesen beindult a rendszer, az elején kicsit tunningolni kellett, de sikeresen tudtam szoptatni a babámat.

Áldás és kitartó munka eredménye, aminek nagyon örültem, bár a szoptatás lassan már nem áldás, hanem elvárás! Minden csatornán, ami létezik, internet; tv; szakemberek; kórház és anyatársak ezt sulykolják a fejünkbe, hogy szoptatni KELL... 

Mindemellett tartom magam ahhoz, hogy igenis lehetnek olyanok körülmények, amik ezt meggátolják vagy akadályozzák és csodák csodájára felnőnek a gyerekek tápszeren is, ez nem bűn! Ez csak az én véleményem, mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja.

 

 

Kezdeti próbálkozásból napi rutin

 

Kisebb-nagyobb bökkenők, mint a szopisztrájk megugrása után, az én kis csemetém igazi cici függő lett, aminek azért is örültem, mert számomra sokkal kényelmesebb volt, mint az éjszaka közepén tápszert kevergetni. Nyilván az sem kivitelezhetetlen, de így azért könnyebb.

Eljött a hozzátáplálás ideje szépen haladtunk előre és nagyjából 1 éves kora után kicsivel már minden étkezést kiváltottam. Maradt a lefekvés előtti ( nem elalváshoz, nálunk ez soha nem működött) , ekkor még változó volt, hogy éjjel 1 vagy 2 alkalom és a reggeli.

 

Szoptatás abbahagyása - Az első próbálkozások 

 

Egy hirtelen ötlettől vezérelve, gondoltam megpróbálom az esti cicit lecserélni tápszerre. Én amatőr, néha még mindig megfeledkezem, hogy attól még, hogy kicsi nem lehet átverni csak úgy, okosabbak, mint hisszük!

Először napközben próbáltam megkóstoltatni vele, hogy ne szúrja ki azonnal a turpisságom, de átlátott a szitán, a cumisüveg a szájáig sem jutott el, már repült is. Itt még nem adtam fel:


-biztos az üveg a gond, lecseréltem…. repült
-biztos a tápszer a gond, lecseréltem… repült
-lehet ízesítettel kéne próbálkoznom?... repült


Feladtam nagyjából 3 nap alatt. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy lehet nem voltam annyira eltökélt, mert nem igazán zavart, hogy még mindig szoptatom, sőt. Ez a mi kettőnk romantikus rituáléja volt, aminek az elhagyására - sem ő, sem én -  nem voltam felkészülve.


Teltek a hónapok, éjjel már csak 1x kelt fel enni, aztán néha már reggel nem a cici volt az első dolga, mert épp bejött a kiskutyánk a szobába és azonnal üdvözölni kellett Lucit (egy cuki mopsz), tehát új rituálék lettek az életünkben és a reggeli is szépen elkopott.

 

Szoptatás abbahagyása - Kezdeti sikerek

 

Május végén 21 hónapos korára egyszer csak átaludta az éjszakát, emlékszem arra ébredtem hajnalban, hogy alszom. Ránéztem az órára, 5 körül volt és elkezdtem agyalni, hogy vajon evett és nem ébredtem fel vagy aludt, és igen átalussza az éjszakákat azóta is.

Egy újabb evés mínusz, pedig ettől féltem a legjobban, hogy erről, hogyan fogom valaha lebeszélni?! Sehogy, megérett rá és elhagyta magától, az én ügyes nagylányom <3 Így már csak az esti evészet maradt, 1-2 hét alatt lelkileg rákészültem, hogy hamarosan ezt is elhagyja, ez az élet rendje.

 

Szoptatás abbahagyása - Az utolsó este

 

Egyik este mese helyett, arról beszéltem neki, hogy másnap már nem lesz cici, ez lesz utolsó alkalom, amit kicsit meg is könnyeztem természetesen, elvégre ez volt az utolsó.

Így is lett, másnap este annyit szabotáltam a dolgon, hogy olyan pólóban feküdtem mellé, amiben esélye sincs, hozzáférni.

Vittem be magammal cumisüvegbe vizet, összebújtunk újra elmagyaráztam neki, hogy tegnap megbeszéltük, hogy ma mi lesz és odaadtam a vizet, (jobb ötletem nem volt, hogy mit adhatnék neki fogmosás után).

Ivott belőle, kicsit játszott, mert hát ha víz akkor vizezni kell és még csak nem is kereste a cicit, ugyanúgy folytatódott az este, mint máskor.

 

A tanulság szerintem annyi, hogy anyának és gyermekének is lelkileg készen kell állni, hogy egy korszak lezárulhasson és minden rendben fog menni, nehézségek nélkül.

 

 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Tartalomhoz tartozó címkék: baba fejlődése szoptatás