Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szoptatós pozíciók - melyik miért jó?

Szoptatós pozíciók - melyik miért jó?
Többféle szoptatási pózban szoptathatod babádat, és az is teljesen normális ha menet közben ezeket a pozíciókat változtatod. Nincs olyan, hogy rossz vagy jó szoptatási pozíció.

 

Szoptatós pozíciók 

 

Többféle szoptatási pózban szoptathatod babádat, és az is teljesen normális ha menet közben ezeket a pozíciókat változtatod. Nincs olyan, hogy rossz vagy jó szoptatási pozíció.

Az a lényeg, hogy olyan pozíciót válassz amelyben kényelmesen érzed magad. Nem feszülsz meg, vagy nem kell erőből megtartanod magad.

Figyelj rá, hogy ne csak egy mellből szopjon, hanem mindkét mellből felváltva egyen a babád. Fontos az is, hogy a baba szája egy vonalban legyen a mellbimbóval. A legtökéletesebb ha a baba álla és az orra hegye érinti a mellett szoptatás közben.

 

Ideális szoptatós pozíciók

 

Fekve szoptatás

Ha fekve szeretnél szoptatni, a legkényelmesebb pozíció ha a baba is és te is oldaladon fekszetek. Nyugodtan érjen össze a hasatok is. Ez a babának is a mamának is kellemes érzés. Ennél a pozíciónál nagyon figyel arra, ha éjszaka vagy nagyon fáradtan szoptatsz, akkor nehogy elaludj közben. Alvás közben a baba száját és orrát el is zárhatod, így megvan a veszélye, hogy nem kap majd levegőt.
 

Fekve Szoptatás másik kedvelt formája, mikor az anya kb 45 fokos szögben hanyatt fekszik, majd az újszülött az anya hasán fekszik arccal lefelé. Ilyenkor a baba fekve szopik és a kezei a mellhez érnek. 

 

Ülve szoptatás
 

Háromféle pozícióban is szoptathatsz ülve. Egyik kedvelt pozíció mikor a baba a hátán fekszik te pedig az alkaroddal támasztod meg, miközben a fejét a kezeddel tartod. A lába pedig a hátad mögött van kinyújtva. Ehhez a pozícióhoz szoptató párna használatának igen nagy hasznát veszed, mivel megfelelő magasságba tudod tartani ezzel a babádat erőfeszítés nélkül.
 

Ezt a pozíciót császármetszés után, vagy a többgyermekes szülők is nagyon kedvelik
 

A másik kedvelt ülő pozíció mikor a baba az oldalán fekszik, és a karoddal úgy támasztasz alá, hogy a teste feléd forduljon. A tenyereddel tarthatod a kicsi popsiját, míg a könyököddel a fejét tudod megtartani.
 

A harmadik ülő szoptatási pozíció, mikor a baba ismét az oldalán fekszik, te pedig a karoddal támasztod meg. A tenyereddel tartod a fejét, a könyököddel pedig a popsiját. Ezt a pózt kereszttartásnak is nevezik, mivel mikor a jobb melledre teszed, a bal karoddal tartod a kicsit. Ha a bal melledre teszed akkor pedig a jobb karoddal tartod meg a babát szoptatás közben.
 

Kedvelt pozíció nagyobb babáknál, mikor kisbabád az öledben ül függőleges helyzetben. Azzal a karoddal tartsd, amelyik oldalról éppen eszik, a másik kezeddel pedig a melledet foghatod, hogy könnyebben tudjon szopizni. Nagy segítség lehet ebben az esetben egy kényelmes szoptatós párna
 

Ha megtalálod mindkettőtök számára az ideális szoptatási pozíciót, annál tovább élvezhetitek ezt a bennsőséges kapcsolatot.

 

Amire még jó ha odafigyelsz, hogy a szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szükséged, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vitaminpótlásra szoptatás ideje alatt. Táplálkozásod legyen kellő mennyiségű és egészséges, de a népi hiedelmekkel ellentétben nem kell kettőtök helyett enned.