Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szoptatós pozíciók - melyik miért jó?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is
Szoptatós pozíciók - melyik miért jó?

Többféle szoptatási pózban szoptathatod babádat, és az is teljesen normális ha menet közben ezeket a pozíciókat változtatod. Nincs olyan, hogy rossz vagy jó szoptatási pozíció. De melyiket ajánlatos mindenképp kipróbálni...?

 

Szoptatós pozíciók 

 

Többféle szoptatási pózban szoptathatod babádat, és az is teljesen normális ha menet közben ezeket a pozíciókat változtatod. Nincs olyan, hogy rossz vagy jó szoptatási pozíció.

Az a lényeg, hogy olyan pozíciót válassz amelyben kényelmesen érzed magad. Nem feszülsz meg, vagy nem kell erőből megtartanod magad.

Figyelj rá, hogy ne csak egy mellből szopjon, hanem mindkét mellből felváltva egyen a babád. Fontos az is, hogy a baba szája egy vonalban legyen a mellbimbóval. A legtökéletesebb ha a baba álla és az orra hegye érinti a mellett szoptatás közben.

 

Ideális szoptatós pozíciók

 

Fekve szoptatás

Ha fekve szeretnél szoptatni, a legkényelmesebb pozíció ha a baba is és te is oldaladon fekszetek. Nyugodtan érjen össze a hasatok is. Ez a babának is a mamának is kellemes érzés. Ennél a pozíciónál nagyon figyel arra, ha éjszaka vagy nagyon fáradtan szoptatsz, akkor nehogy elaludj közben. Alvás közben a baba száját és orrát el is zárhatod, így megvan a veszélye, hogy nem kap majd levegőt.
 

Fekve Szoptatás másik kedvelt formája, mikor az anya kb 45 fokos szögben hanyatt fekszik, majd az újszülött az anya hasán fekszik arccal lefelé. Ilyenkor a baba fekve szopik és a kezei a mellhez érnek. 

 

Ülve szoptatás
 

Háromféle pozícióban is szoptathatsz ülve. Egyik kedvelt pozíció mikor a baba a hátán fekszik te pedig az alkaroddal támasztod meg, miközben a fejét a kezeddel tartod. A lába pedig a hátad mögött van kinyújtva. Ehhez a pozícióhoz szoptató párna használatának igen nagy hasznát veszed, mivel megfelelő magasságba tudod tartani ezzel a babádat erőfeszítés nélkül.
 

Ezt a pozíciót császármetszés után, vagy a többgyermekes szülők is nagyon kedvelik
 

A másik kedvelt ülő pozíció mikor a baba az oldalán fekszik, és a karoddal úgy támasztasz alá, hogy a teste feléd forduljon. A tenyereddel tarthatod a kicsi popsiját, míg a könyököddel a fejét tudod megtartani.
 

A harmadik ülő szoptatási pozíció, mikor a baba ismét az oldalán fekszik, te pedig a karoddal támasztod meg. A tenyereddel tartod a fejét, a könyököddel pedig a popsiját. Ezt a pózt kereszttartásnak is nevezik, mivel mikor a jobb melledre teszed, a bal karoddal tartod a kicsit. Ha a bal melledre teszed akkor pedig a jobb karoddal tartod meg a babát szoptatás közben.
 

Kedvelt pozíció nagyobb babáknál, mikor kisbabád az öledben ül függőleges helyzetben. Azzal a karoddal tartsd, amelyik oldalról éppen eszik, a másik kezeddel pedig a melledet foghatod, hogy könnyebben tudjon szopizni. Nagy segítség lehet ebben az esetben egy kényelmes szoptatós párna
 

Ha megtalálod mindkettőtök számára az ideális szoptatási pozíciót, annál tovább élvezhetitek ezt a bennsőséges kapcsolatot.

 

Amire még jó ha odafigyelsz, hogy a szoptatás ideje alatt számos vitaminból és tápanyagból többre van szükséged, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vitaminpótlásra szoptatás ideje alatt. Táplálkozásod legyen kellő mennyiségű és egészséges, de a népi hiedelmekkel ellentétben nem kell kettőtök helyett enned.


 
Tartalomhoz tartozó címkék: szoptatás védőnő