Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Túlpörgött baba altatása

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

hogyan altassunk el egy túlpörgött kisbabát?

 

 

Nem tud aludni a babád, pedig fáradt? - Segítünk pár hasznos tanáccsal !

 

Egy kisbaba altatása amúgy is nehéz feladat, ráadásul ha még túlpörgött is, akkor igazán próbára teszi a szülőket. Ha édesanyaként neked sem ismeretlen a probléma - elárulom neked, én is átestem rajta - hiszen én is Édesanya vagyok.

 

 

 

Hogyan ismerheted fel, ha babád túlpörgött és mi okozhatja ezt?

 

Mikor gyermeked álmos, egyértelmű jelei vannak!

 

Ásítozik, szemét, orrát, esetleg a fülét dörzsöli, nyafog, sír, mégis mikor altatásra kerül a sor, egyszerűen nem tud elaludni.

 

Ennek oka, hogy bizonyos hatások olyan izgalmi reakciókat váltanak ki a babából, amelyek később is hatással vannak rá, ezáltal nehezen tud elaludni. 

 

 

Ezt kb. olyannak képzeld el, mikor stressz alatt állsz, vagy izgulsz valami miatt, és lefekvéskor is csak ez jár a fejedben. Egyszerűen nem tudsz másra gondolni. Forgolódsz össze-vissza, de nem megy álom a szemedre. Ez a gyermekeknél is ugyan így zajlik.

 


túlpörgött baba altatása, ha túl sok az inger

 

 

Milyen hatások, okok lehetnek ezek a babáknál?

 

1. Túl sok inger

 

Az egyik legfőbb ok, ha túl sok inger éri a babádat. Ez 0-6 hónapos kor között kevésbé gyakori, inkább 6 hó-2 éves kor között fordul elő. Ugyanis fél éves kortól a kicsik érzékenysége az ingerekre jelentősen megnövekszik.

Minden érdekli, mindenre felfigyel, legyen az szín, fény vagy hang. Utazás vagy bevásárlás során nagy az esélye a túl sok ingernek.

 

Gondolj csak bele, mi járhat a kis fejében, ha beléptek egy bevásárlóközpontba : nyüzsgés, rengeteg idegen ember, erős fények és néha hangos zene, ez bizony nagyon éles váltás a nyugodt babaszoba után. Hasonló hatást válthat ki akár egy nagyobb családi összejövetel, születésnap, karácsony, hirtelen sok ritkán látott rokon/barát tölti meg a lakást vagy akár ha otthon egész nap megy a tv a háttérben.  

 

Ezen utazások, események alatt figyeld babád reakcióit és hagyj neki lehetőséget utána kipihenni magát. 

 

Nagyon sok babánál megfigyelhető egy konkrét fizikai tünet, amiből tudod hogy babád tulságosan elfáradt már amikor ágyba került. Ha álmában beszél, sír vagy kezével-lábával csapkod, mind arra utal hogy túl sok inger érte, túlságosan elfáradt. 

Az is lehet ilyen hatással, ha épp alvásidőre szervezel valamilyen programot, vagy akár ha már félig alvó gyereket felébresztenek. (mentő halad el az utcában, hangos kutya ugatás, stb.)

 

2. A stresszfaktor

Hiszed vagy sem, de egy kisgyermek esetében is beszélhetünk stresszről. Egyrészt előfordulhat akkor, ha kimozdítjuk a megszokott kis környezetéből. Ez lehet a bölcsödei, óvodai beszoktatás, egy babysitter érkezése vagy akár egy költözés is. Gyermeked a változást stresszként éli meg és mindaddig amíg nem érzi magát otthonosan az új környezetében, ez bizony az alvási nehézségekben is jelentkezhet

Ugyanakkor a stresszt kiválthatja az is, ha úgy érzi, hogy nem számíthat a környezetére. De mit is jelent ez pontosan? 

A baba biztonságérzetének forrása édesanyja közelsége. Ha ezt nem kapja meg, a szervezete azonnal reagál. Ha éhes, de nem kap enni, va​gy amikor a baba sír, a közelségünkre vágyik, mégsem vesszük fel. Légy te is  kiegyensúlyozott és figyeld a babád szükségleteit, így  nagy valószínűséggel a babán is kevésbé jön elő a stresszfaktor.

 

3. Napirend hiánya

Az alvási problámák forrása lehet a napi ritmus, vagy életvitel kiszámíthatatlansága.  A gyerekek szeretik, és biztonságot ad számukra, ha kiszámíthatóak a napok. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap ugyanazt kell csinálni. Erről szó sincs, viszont nagy segítjség, ha van egy fix napirend.

Hogy csak pár példát említsek: minden nap ugyanabban az időszakban reggeliztek, reggeli után játék, azonos időszakban ebédeltek, meg van határozva mikor van fürdési idő, és mikor van alvásidő. Ez a babádnak egyfajta biztonságot nyújt, mivel az ismert dolgok ismétlődő ritmusa megnyugtatja őt. Ha van egy jól kialakult napirend, az alvási nehézségek is enyhülnek.

 

 

4. Nappali szundi elmaradása

 

Elsőre hihetetlennek hangzik, de azon kisbabák, amelyek kihagyják a nappali alvást, sokkal nehezebben alszanak el éjszaka. A nappali szundikálás biztosítja, hogy a kicsiknek meglegyen az egy nap szükséges alvásmennyisége és kifejlődjön az alvási ritmusa. Ez a ritmus könnyen felborul, ha a nappali alvás valamilyen okból kifolyólag túl közel esik az esti alváshoz.

Ha úgy látod, hogy van bennük még energia, valamely közös játékkal, aktív tevékenységgel fárasszuk le és máris jobban fog menni az altatás

Extra segítség, ha mindig kéznél van a jól bevált kis alvóka, amelyen érezheti a megszokott illatokat (anya, cici, saját maga)

 

a túlpörgött baba altatása

 

 

Túlpörgött baba altatása, hogyan is csináljuk, hogyan nyugtassuk meg?

 

Fontos megjegyezni, hogy az is gond lehet, ha gyermekednek melege van, vagy épp túl hideg van a szobában, erről is olvashatsz nálunk hasznos infókat itt: Babaszoba hőmérséklete - fontosabb mint gondolnád

 

De a legfontosabb : A kicsinek először is mindenképp el kell lazulni, különben nem fog tudni elaludni. Ha esetleg a háttérben megy a tévé, vagy szól a zene, ezeket kapcsold le. Be is sötétíthetsz picit, az erős fény ugyanúgy nem segít a megnyugtatásban. Ha gyermeked kiskora óta megszokta, hogy alvás közben fehér zaj hallatszik, azt is nyugodtan használhatod.

 

Kezdj el halkan és nyugodtan beszélni hozzá, akár egy mesébe is belekezdhetsz. Ha már lehiggadt annyira, hogy kicsit elnyugszik az öledben, vagy melletted, kezd el őt simogatni. Öleljük magunkhoz, finoman simogassuk, becézgessük vagy ha még cumizik alvás közben, akkor adjuk oda neki. Ez kicsit kezdi higgasztani, és nyugtatni őt. 

 

Arra figyelj, ha nagyon felpörgött állapotban van, akkor kicsit hosszabb időbe fog telni... Előfordulhat, hogy ha már picit megnyugodott, ki szeretne mászni öledből.

 

Amikor már látod, hogy teljesen ellazult, mindenképp a megszokott alvó helyén altasd tovább, és maradj még mellette kicsit. Ha nem igényli a simogatást, hatásos lehet ha csak fogod a kezét, így érzi, hogy mellette vagy.

 

 

Lehet hogy egy kedvenc plüssjátékra vagy szundikendőre van szüksége, amit morzsolgathat. Ha még nincs ilyen, nézz körbe nálunk, biztosan találsz neked kedves darabot.

 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Tartalomhoz tartozó címkék: baba altatása újszülött fektetése