Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Túlpörgött baba altatása

Túlpörgött baba altatása

Mikor gyermeked álmos, egyértelmű jelei vannak.

 

Ásítozik, szemét dörzsöli, nyafog, esetleg sír, mégis mikor altatásra kerül a sor, egyszerűen nem tud elaludni. Ennek oka, hogy bizonyos hatások olyan izgalmi reakciókat váltanak ki a babából, amelyek később is hatással vannak rá, ezáltal nehezen tud elaludni. 

Túlpörgött baba altatása - Nem tud aludni a babád, pedig fáradt?

Egy kisbaba altatása amúgy is nehéz feladat, ráadásul ha még túlpörgött is, akkor igazán próbára teszi a szülőket.

 

 

Hogyan ismerheted fel babád túlpörgött és mi okozhatja ezt?

Mikor gyermeked álmos, egyértelmű jelei vannak.

Ásítozik, szemét dörzsöli, nyafog, esetleg sír, mégis mikor altatásra kerül a sor, egyszerűen nem tud elaludni. Ennek oka, hogy bizonyos hatások olyan izgalmi reakciókat váltanak ki a babából, amelyek később is hatással vannak rá, ezáltal nehezen tud elaludni. 

 

 

Ezt kb. olyannak képzeld el, mikor izgulsz valami miatt, és lefekvéskor is csak ez jár a fejedben. Egyszerűen nem tudsz másra gondolni. Forgolódsz össze-vissza, de nem megy álom a szemedre.

Ez a gyermekeknél is ugyan így zajlik.

 

 


túlpörgött baba altatása

 

Milyen hatások, okok lehetnek ezek a babáknál?

 

  • Az egyik legfőbb ok, ha túl sok inger éri a babádat. Ezt kiválthatja pl. ha túl sokat utazol a kicsivel, vagy sokat jártok olyan helyekre ahol sok ember van, sok szín van vagy erős fények váltakoznak.

  • Kiválthatja akár egy nagyobb családi összejövetel, születésnap, karácsony, hirtelen sok ritkán látott rokon/barát tölti meg a lakást vagy akár ha otthon egész nap megy a tv a háttérben.

  • Az is lehet ilyen hatással, ha épp alvásidőre szervezel valamilyen programot, vagy akár ha már félig alvó gyereket felébresztenek. (mentő halad el az utcában, hangos kutya ugatás, stb.)

  • Előfordulhat akkor is, ha babádat valamilyen stresszhelyzet éri. Ez lehet akár óvodába szoktatás, iskola kezdése, vagy akár egy költözés is.

  • Kiválthatja az is, ha úgy érzi, hogy nem számíthat a környezetére. Tipikusan ilyen példa lehet amikor a baba sír, a közelségünkre vágyik, mégsem vesszük fel.

  • Ha a szülő úgy gondolja elég nagy már a babája és lecserélődik a kiságy egy gyerekheverőre, vagy az együttalvást felváltja a külön szobában alvás.

  • Ha valamilyen ijedtség vagy fájdalom éri. Akár oltás után is előfordulhat pár napig nyugtalanul alszik a baba. Ez pár nap múlva azonban helyreáll. 

  • Lehet a napi ritmus, vagy életvitel kiszámíthatatlansága.  A gyerekek szeretik, és biztonságot ad számukra ha kiszámíthatóak a napok.

 

 

 

Ez nem azt jelenti, hogy minden nap ugyanazt kell csinálni.

 

Erről szó sincs, viszont ha van egy fix napirend, mint pl. minden nap ugyanabban az időszakban reggeliztek, reggeli után játék, minden nap azonos időszakban ebédeltek, meg van határozva mikor van játékidő, fürdési idő, és mikor van alvásidő, ez a babádnak egyfajta biztonságot nyújt, mivel az ismert dolgok ismétlődő ritmusa megnyugtatja őt.

 

 

a túlpörgött baba altatása

Túlpörgött baba altatása, hogyan is csináljuk, hogyan nyugtassuk meg?

 

A kicsinek először is mindenképp el kell lazulni, különben nem fog tudni elaludni.

 

Ha esetleg a háttérben ment a tévé, vagy szólt a zene, ezeket kapcsold le. Be is sötétíthetsz picit, az erős fény ugyanúgy nem segít a megnyugtatásban.

 

 

Ha gyermeked kiskora óta megszokta, hogy alvás közben fehér zaj hallatszik, azt is nyugodtan használhatod.

 

 

Kezdj el halkan és nyugodtan beszélni hozzá, akár egy mesébe is belekezdhetsz. Ha már lehiggadt annyira, hogy kicsit elnyugszik az öledben, vagy melletted, kezd el őt simogatni.

 

Öleljük magunkhoz,finoman simogassuk, becézgessük vagy ha még cumizik alvás közben, akkor adjuk oda neki. Ez kicsit kezdi higgasztani, és nyugtatni őt. 

 

Arra figyelj, ha nagyon felpörgött állapotban van, akkor kicsit hosszabb időbe fog telni...

 

Előfordulhat, hogy ha már picit megnyugodott, ki szeretne mászni öledből.


Lehet hogy egy kedvenc plüssjátékra vagy szundikendőre van szüksége, amit morzsolgathat. Ha még nincs ilyen, nézz körbe nálunk, biztosan találsz neked kedves darabot.


 

Amikor már látod, hogy teljesen ellazult, mindenképp a megszokott alvó helyén altasd tovább, és maradj még mellette kicsit. Ha nem igényli a simogatást, hatásos lehet ha csak fogod a kezét, így érzi, hogy mellette vagy.

 

 

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

Babatextil keresés