Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kik azok a védőnők és miben segítik a kismamákat?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Mi mindenben támaszkodhatsz egy védőnőre?

 

Ha megszületik a kisbaba, hogyan kell majd megfogni, hogyan kell majd megfürdetni, szoptatni, tisztába tenni… Illetve addig is, szülés előtt milyen vizsgálatokra szükséges elmenni. Nem kell mindent magadtól tudnod, de még csak utána olvasnod sem feltétlenül szükséges. Egy védőnő feladata, hogy támogassa, tájékoztassa a kismamát a szülés előtti majd az azt követő, szülés utáni időszakban is.

 

 

Védőnő, akinek elsődleges feladata a nő és gyermekvédelem

 

Tanácsadóként is tekinthetsz rá. A szülés előtt és után is végig kíséri az első néhány éveteket majd. Rendszeresen fogtok találkozni. Eleinte sűrűbben, aztán az évek múlásával egyre ritkábban. De a védőnő feladata, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a születendő pici jó helyre érkezik. Szülei várják, gondoskodni fognak róla, szerető környezetben fog felnőni.

 

védőnő feladata

 

 

Terhességed alatti kapcsolat a védőnővel

 

Segít felkészíteni az anyaságra. Tájékoztat az éppen soron következő szűrővizsgálatokról. Segítséget nyújt egészséges életmóddal, családtervezéssel kapcsolatos kérdésekben.

Tájékoztat a különböző családtámogatási lehetőségekről. Részt vesz különböző egészségfejlesztési és egészségvédelmi programok megtervezésében, illetve későbbiekben azok megszervezésében. Ilyenek például a szülésre, szoptatásra felkészítő tanfolyamok, későbbiekben baba- mama klub, egy csecsemő masszázs tanfolyam vagy életmód klub.

Segítséget nyújt a helyes életvitel, valamint a harmonikus családi légkör kialakításához. 

 

 

Védőnő további feladatai - A szülés utáni találkozások

 

A pici megszületése után heti rendszerességgel fog érkezni hozzátok családlátogatásra. Egy – egy ilyen alkalommal körülbelül 2 órát fog eltölteni veled és kisbabáddal. Megfigyeli, hogyan bánsz újszülött kisbabáddal. Segít a szoptatásban, megfigyeli azt, hogy eldöntse helyesen táplálod-e a picit.

Ellenőrzi, hogy egy – egy étkezés alkalmával megfelelő mennyiségű anyatejet adsz-e neki. A nap különböző időszakaiban érkezhet. Az esti fürdetést is végig kísérheti. De akkor sem lepődj meg, ha a délutáni altatás idejében érkezik hozzátok. Minden egyes babával kapcsolatos tevékenységre kíváncsi lesz. Nem azért, hogy beleszóljon, ne vedd tolakodásnak ott létét. Abban biztos lehetsz, hogy mindig segítő szándékkal fog érkezni.

 

 

Mi tartozik még a védőnő feladatai közé?

 

  • A rendszeres családlátogatás, mely magába foglalja a tanácsadást.
  • Az újszülöttek fejlődésének figyelemmel kísérése.
  • A szoptatás segítése-gyakorlása, fél éves korig a szoptatásra való ösztönzés.
  • A gyermek esetleges betegségeinek korai észlelése, a gyermekorvossal való konzultálás.
  • Az adott korhoz meghatározott szűrővizsgálatok elvégzése. Például az érzékszervek helyes működésének vizsgálata (látás, hallás, kancsalság) vagy a mentális fejlődés vizsgálata. 
  • Egy éves kor elteltével a testmagasság, testtömeg, mell – fejkörfogat mérése.
  • Tápláltsági állapot felmérése, az esetleges alul táplálás lehetőségének kiszűrése.
  • Beszédfejlődés illetve mozgásszervek vizsgálata. Különös figyelemmel lúdtalpra, ferde gerincoszlopra vagy egyéb testtartásbeli hibákra.
  • Szintén tájékoztat a megfelelő életkorhoz előírt védőoltásokról, illetve azok fontosságáról. 

 

A védőnő először veled, kismamaként találkozik. Aztán a szülést követően már újszülöttként megismerkedik gyermekeddel is. A születéstől egészen 6 éves koráig végig kíséri gyermeked első életszakaszát. De ekkor sem válnak el útjaik, hiszen az óvodákban, iskolákban is előírás, hogy a védőnő évente megvizsgálja a gyermekeket. Így a védőnőket tanácsadók mellett, joggal nevezhetjük a szó jó értelmében mostoha anyáknak is.

Gondoskodásuk megszámlálhatatlan gyermekeikkel kapcsolatosan végtelen szeretet is áraszt egyben. Nem csak neked, gyermekednek is támasza lesz.

 

Egy jó védőnő-anya kapcsolat felér egy áldással! Az én védőnőm hozzáállása maga volt a csoda, fantasztikus támogatást kaptam tőle és rengeteget tanultam!

Ezúton is köszönöm Neked, Hartung Andrea! 

 

védőnői szolgálat - Bubbaland.hu

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

bubbaland