Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan altassunk kisbabát?

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

Hogyan altassunk kisbabát?

 

Sok pici szerencsés, könnyen és jól alszik, de sok esetben - főleg ha nem érzi magát komfortosan, nyűgös - még a jól alvó gyerekkel is előfordul, hogy egyszerűen nem tud pihenni. Mi az amit megtehetünk hogy segítsünk neki, és mit nem szabad?

 

Hogyan altassunk kisbabát 1. - Figyeljünk az álmosság jeleire

 

Az ásítás egyértelmű jele a fáradtságnak, de emellett utalhatnak álmosságra más dolgok is. Ilyen, ha a szemét dörzsölgeti, a fülét húzogatja, de ha elfeledkezik, elbambul, fix pontra mered, vagy ha hirtelen elmúlik a jókedve azt mutatja, hogy ideje a pihenésnek.

Figyeljünk ezekre a jelekre nagyon és vegyük őket észre időben! Ezek után általában nemsokára már a sírás következik, ami a túlfáradtság jele.

Ekkor sajnos már jóval nehezebb a helyzet: egy túl nyűgös, fáradt babát elaltatni nehezebb, érdemes ezt megelőzően már alváshoz való körülményeket teremteni. Nagyobbacska gyerekeknél előfordul hogy ügyetlenkedik, vagy pont ellenkezőleg: hiperaktívvá válik. 

 

Hogyan altassunk kisbabát 2. - Kényelem és biztonság

 

Ahhoz hogy kényelmesen aludjon akár felnőtt, akár gyerek, jó minőségű ágyra, babaágyneműre van szüksége. A babák esetében ez még fontosabb, nem csak a kényelmüket, de a biztonságukat is szolgálja  egy-egy jól megválasztott darab.

A babafészek biztonságos, meghitt kuckót varázsol a picinek. A pihe-puha babatakarók pedig melegen tartanak, és jó dolog megölelni őket, beléjük fészkelni. Az ágynak hívogatónak kell lenni, hogy szívesen tartózkodjon ott a pici. 

 

Hogyan altassunk kisbabát 3. - Ha elaludt, fel ne ébresszük, bárhol is vagyunk

 

Örök dilemma hogy ébresszük-e fel a babát, ha elalszik például az autós ülésben. A válasz: NEM!  hagyjuk, hadd aludjon, óvatosan vegyük ki az üléssel együtt és tegyük a padlóra. Ne asztalra vagy székre, ahonnan leborulhat! 

Ha hintában, etetőszékben alszik el, és biztonságosan rögzítve van, lehet hagyni aludni ott is, természetesen figyelni kell rá. Pár óra nem árt, de éjszakára nem maradhat ilyen helyeken semmiképp, akkor már tegyük át a kiságyába óvatosan.

 

Hogyan altassunk kisbabát 4. - A sok alvás természetes

 

Az újszülöttek rengeteget alszanak, a 15-16 óra is teljesen normális naponta. A legelején gyakorlatilag csak az evés és a pelus csere idejére ébred fel sok csecsemő. Persze vannak kivételek, de a legtöbb babának rengeteg alvásra van szüksége.

Azonban ahogy múlik az idő, ahogy egyre fejlődnek, lassan csökken az alvás igényük, egyre kevesebb időt alszanak nappal, éjjel viszont egyre több ideig tudnak pihenni. Átlagosan egy fél éves gyerek napközben pár órát pihen és már átalussza az éjszakát, noha itt is vannak egyéni különbségek.

 

Hogyan altassunk kisbabát 5. - Ne szoktassuk a kocsiban alváshoz

 

Sok gyerek alszik el könnyen az autóban az egyenletes duruzsolástól. Csábító lehet bevetni a kocsit, amikor eljött az alvásidő, de ez nem a legjobb rutin. Jó ha megtanulja a baba, hogy az ágyában is nyugodtan aludjon, ott sokkal jobban és egészségesebben alhat.

 

Hogyan altassunk kisbabát 6. - Etetés után altassuk

 

Általános rutin, hogy etetés, szopizás után elalszanak a csecsemők, és ez nagyon jó. Egy dologra érdemes figyelni, hogy az etetés és az alvás között legyen egy kis pihenő idő, pici szünet. Lehet ez egy mese vagy tisztába tevés, csak annyi hogy ne legyen teljes és közvetlen kapcsolat az evés és alvás között. Annyiban szolgálja ez az érdeketeket, hogy képes leszel elaltatni majd így evés nélkül is

Hosszabb alvásidő

 

A fél évesnél idősebb babáknál el lehet kezdeni szép lassan arra törekedni, hogy ne csak 10-20 perceket aludjon, hanem kicsit tovább maradjon ébren és kezdjen tudni többet pihenni, akár 1-2 órát is. Ezzel az éjszakai alvás is megnyújtható.

 

Hogyan altassunk kisbabát 7. - Napi rutin kialakítása

 

Sokat segít, ha van egy olyan rutin, amihez tudsz tartani. Segíti az alvást, ha minden nap közel ugyanabban az időben teszed le aludni; ha az alvás előtt ugyanazokat a tevékenységeket végzed.

Altasd a kiságyában, így azt az alvással fogja társítani. Esetleg ne engedd aludni késő délután már, hogy inkább korábban aludjon el este, de ne legyen ébren éjfélig. 

Hogyan altassunk kisbabát 8. A szundikendő, plüss állatka segít

 

Szinte bármi válhat olyan fontossá a pici számára, hogy anélkül aludni se tud, az egyetlen, az igazi alvótárs lesz. Ez az első igazi tulajdona, amihez igazán kötődik érzelmileg. Lehet ez egy kendő, egy állatka, egy textilpelenka is akár.

Ezek a tárgyak megnyugtatják, biztonságot adnak. Sok baba számára a szundikendő lehet nagyon jó, főleg ha az anya egy napig magánál tartja, átveszi az ő illatát. A gyerek számára így a szundikendő igazi “anya-pótlék” lehet, segít a biztonság megteremtésében amikor az anya nincs jelen. 

 

Ne kapjuk fel azonnal

 

Egy baba alvás közben számtalan fura hangot produkálhat: csuklik, nyöszörög, szuszog vagy tüsszent. Ezek normális dolgok, ráadásul alszik is közben, ha oda rohannak hozzá lehet pont azzal ébresztik fel. Ha meg akarsz győződni róla, hogy jól van az teljesen természetes, és az úgy van jól, de figyeld meg, miért ad ki hangot: segítség kell vagy tényleg csak álmában?

 

Hogyan altassunk kisbabát 7+1. - Első a biztonság !

 

A legfontosabb, hogy biztonságban, pihentetően tudjon aludni. Ha a padlón, kanapén alszik el, tedd a kiságyába, ott van a legnagyobb biztonságban. Inkább a hátára fektesd, és vegyél ki mellőle minden felesleges textilt, játékot, takarót. Ha nagyon mocorog, félted, tedd babafészekbe. Ne engedd a kutyát, macskát se mellé feküdni. Ezek a dolgok mind azt szolgálják, hogy még véletlenül se kerüljön valami a szájába, arcára, ne veszélyeztesse a biztonságát semmi. 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41