Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tejfogak ápolása

Nézd meg ezeket a népszerű Blog bejegyzéseket is

tejfogak ápolása - Bubbaland.hu

 

Tejfogak ápolása - Alapok

 

 

A fogak épségének megőrzéséhez elengedhetetlen a hatékony szájhigénia. Ehhez az kell, hogy napi minimum 2 alkalommal legalább 2 percig végezzünk gyermekünkkel fogmosást a fogíny felületéről lefelé haladva.

6 hónapos korban kezd előbujni az első tejfog. Javaslom, Ti se várjatok tovább, hanem a fogak megjelenésével egy időben, kezdjétek meg a fogápolási rutin megtanulását. 

 

Nehogy azt hidd, hogy a tejfogak megőrzése nem fontos, mert úgyis jön helyette majd az új, a végleges! A tejfogak nagy szerepet játszanak a beszédhangok képzésében, a beszédtanulásban, segítenek a táplálék megemésztésében és helyet csinálnak a későbbi csontfogaknak.

A babafogakat megmosni általában nagyon könnyű. Fektesd háttal a kanapéra vagy a pelenkázóra a babát és válassz egy kisméretű fogkefét. Nyúlj be a szájába és óvatosan, körkörös mozdulatokkal menj végig a fogacskákon.

 

A legtöbb baba szereti, izgalmas neki hogy valami ott történik bent a szájüregben. Ezzel segítesz neki megszokni azt, hogy fogkefe van a szájában. 

Léteznek ujjra húzható szilikon "fogkefék", azonban ezeket nem ajánlom. Túlzott puhaságuk miatt inkább csak masszírozó hatásuk van, tisztító hatást lényegében nem váltanak ki.

 

tejfogak ápolása bubbaland.hu webáruház

 

 

Mi történik, ha nem akar a gyermek fogat mosni?

 

Sok családban előfordul, hogy a gyerkőc valami okból kifolyólag egyszer csak nem akar fogat mosni. Mit tehetsz ilyenkor?

 

  • Tedd játékossá a szájhigiéniát a kis dacos számára. Énekelhetsz neki egy fogmosó dalt (Youtube), elmosolyodik és ki fogja nyitni a száját, így mókássá teheted a fogmosást. A fogmosásról szóló mesék és a rövid videók is hasznosak lehetnek.
  • Előtte először Ti mossatok fogat, aztán következzék Ő! Mindent Tőled, Tőletek fog eltanulni, járjatok ebben is az élen!
  • Ha csak egyedül engedi mosni a fogát, hagyd neki! Ha végzett, pár perc után kérd meg, hogy Te is végigmehess rajta gyorsan.
  • Legyen saját fogkeféje, valami olyan figurás, amit imád. Hidd el, nemhogy fogat mosni szeret majd vele, de még aludni is magával viszi (Nálunk épp Jégvarázs őrület van, szóval van Elzás, Annás, Sven-es, Olaf-os, minden is... :)

 

De a legfontosabb hogy maradj végig nyugodt! Véletlen se érezze magát kényszer alatt vagy hogy felhúztad magad, mert már fél órája nem akar fogat mosni. Ha látja hogy már "idegbe vagy", még rosszabb lesz...

Tereld el a figyelmét egy mesével, bármivel és próbáljátok meg később. 

 

 

Tejfogak és baktériumok

 

A cumi a padlón landolt? Néha-néha becsúszik pár cukros étel, esetleg üdítő?

Sajnos minden cukortartalmú étel-ital elfogyasztásával nő a kockázata annak, hogy az első tejfogakon lévő baktériumok savat termelnek. A sav lebontja a fogat védő fogzománcot és ahol lyuk képződik, oda bejut a baktérium és megkezdődik a fogszuvasodás.

 

A legfontosabb itt is a megelőzés, illetve a 3-as szabály:

1. kevesebb édesség 

2. kevesebb cukros ital 

3. rendszeres fogmosás

 

 

Tejfogak - Hogyan ismerhetem fel a fogszuvasodást?

 

Ha gyermeked cukros hideg-meleg ételek vagy italok fogyasztását követően fogfájásra panaszokodik, felmerülhet már a gyanú. Ha elszineződést vagy esetleg apró fekete foltot, lyukat látsz a kis fogakon, szinte biztos hogy szuvas a fog.

Javaslom, ne várjatok sokáig, mielőbb forduljatok fogorvoshoz. Manapság már vannak direkt gyerekbarát fogorvosok, akik különféle trükkökkel el tudják oszlatni a picik félelmeit.

 

 

Tejfogak - Mosási technika

 

Nem mindig könnyű a megfelelő fogmosási technika elsajátítása. A gyerkőcök gyakran unják el a rutint vagy egyszerűen mosás helyett csak rágcsálják a fogkefét. Létezik egy úgynevezett RKB techika, amelyet könnyű elsajátítani. (R)ágófelülettel, majd (K)ülső oldal, végül a (B)első oldal. 

Először a rágófelületeket mossuk meg a fogkefét röviden előre és visszafelé mozgatva, ezután a fogak külső felületét kicsi, körkörös mozdulatokkal, végezetül pedig a fog belső felületét a pirostól (fogíny) a fehér felé (fog).

 

Ezt a folyamatot reggelente és esténként legalább két percig kell megismételni – ennyi idő alatt alaposan meg lehet mosni a fogakat.

Figyeljetek arra is ,hogy ne fejtsetek ki túl nagy nyomást fogmosáskor a fogakra, mert ez túlzott kopáshoz vezethet. Cseréljetek rendszeresen fogkefét. Általában 6-8 hetente érdemes újat venni a megfelelő fogmosási minőség fenntartása érdekében.

 

 

Ha érdekel további tartalom a babákkal, mamákkal kapcsolatban, nézz szét a blog oldalon

 

Kérdés esetén keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken: 

 

Kapcsolat 

info@bubbaland.hu

06 20 411 58 41

 

első baba fogak mosása

Tartalomhoz tartozó címkék: fürdetés és ápolás napi rutin